Putin’den Dağlık Karabağ krizine arabuluculuk teklifi

Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev 19 Ağustos 2024'te Bakü'de basın toplantısı düzenledi

Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin, Pazartesi günü Bakü'ye yaptığı ziyarette, Moskova'nın Ukrayna’da sürdürdüğü savaşa rağmen Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki barış müzakerelerinde arabuluculuk yapma konusundaki tarihi rolüne bağlı kaldığını söyledi.

Putin, Azerbaycan'a iki gün sürecek bir ziyaret düzenliyor. Bu ziyaret, Putin’in Moskova'nın 2022'de Ukrayna'yı işgal etmesinden ve Bakü'nün Eylül 2023'teki saldırıda Dağlık Karabağ bölgesini geri almasından bu yana petrol zengini ülkeye yaptığı ilk ziyaret oldu.

İlgili Haberler Putin Azerbaycan’ı ziyaret ediyor: Gündem "uluslararası ve bölgesel sorunlar"

Rusya, yıllardır Ermenistan ve Azerbaycan arasında geleneksel bir arabulucu oldu. Ancak son iki yıldır Rusya, Ukrayna’daki savaş ile meşgul ve bu dönemde Batılı güçler, Kafkasya’daki çatışmada arabuluculuk için giderek artan bir rol oynuyor.

Putin, Bakü'de Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile yaptığı ortak basın toplantısında, "Rusya'nın da, başta Ukrayna olmak üzere krizlerle karşı karşıya olduğu genel olarak biliniyor" dedi.

Putin, "Ancak, Rusya'nın Güney Kafkasya'daki olaylara, hatta son yıllardaki olaylara tarihsel olarak dahil olması, şüphesiz tarafların ihtiyaç duyduğu yerde bizim de katılmamızı gerekli kılıyor" diye ekledi.

Bakü'nün Dağlık Karabağ’daki harekâtı, bölgedeki otuz yıllık Ermeni ayrılıkçı yönetimini sona erdirdi ve Erivan ile geleneksel müttefiki Moskova arasındaki ilişkileri bozdu. Ermenistan Rusya'yı eylemsizlikle suçladı ve o zamandan beri Batılı ülkelerle bağlarını güçlendirdi.

İlgili Haberler İran, Güney Kafkasya'daki asırlık çekişmeleri kullanmak için harekete geçti

Putin, "Azerbaycan ile Ermenistan arasında bir barış anlaşması imzalanması için bir şeyler yapabilirsek çok mutlu oluruz" dedi.

Rus lider, Bakü ziyaretinin ardından Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ile temasa geçerek Aliyev ile "müzakerelerinin sonuçlarını kendisine ileteceğini" söyledi.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev de, bölgenin güvenliğinin büyük ölçüde Azerbaycan ve Rusya arasındaki yakın işbirliğine bağlı olduğunu söyledi.

Aliyev, "Yeni durum (geçtiğimiz yılın Eylül ayından bu yana) Güney Kafkasya'da kalıcı bir barışın sağlanması için yeni fırsatlar yaratıyor" dedi.

Bakü’nün geçen Eylül ayında ani bir saldırıyla Dağlık Karabağ'ı geri alması bölgede 100 binden fazla olan etnik Ermeni nüfusunun göç etmesine yol açtı.

Aliyev: “Hazar Denizi’ndeki su seviyesi felaket durumda”

Aliyev ayrıca, Pazartesi günü Putin'le Hazar Denizi'nin su seviyesinin "felaket" boyutlarda azalması konusundaki endişelerini paylaştı.

Hazar Denizi’ndeki durumun ekolojik bir felakete dönüştüğünü söyleyen Aliyev, Putin'le konuyu incelemek üzere anlaştıklarını açıkladı.

Dünyanın en büyük iç su kütlesi olan Hazar Denizi, Azerbaycan, Kazakistan, Rusya, İran ve Türkmenistan arasında yer alıyor.

Bilimsel çalışmalar, son yüzyılda keskin bir şekilde inişli çıkışlı olan Hazar Denizi’nin su seviyelerinin 1990'ların ortalarından bu yana düştüğünü ortaya koyuyor.

Aliyev, Bakü'de Putin ile beraber yaptığı basın açıklamasında "Görüşme yaptığımız odanın penceresinden Vladimir Vladimiroviç'e (Putin) iki yıl önce su altında olan kayaları gösterdim" dedi.

Aliyev, "Bugün yüzeyden bir metre kadar yukarıdalar" diye ekledi.

Putin ise konu hakkında bir açıklama yapmadı.