“Putin’in Niyetleri Kötü ve Durdurulması Şart”

Your browser doesn’t support HTML5

Amerikalı senatörler, Ukrayna'daki krize yol açan gelişmelere tepkili. Demokrat Connecticut Senatörü Chris Murphy, Ukrayna’nın nasıl destekleneceği konusunda acil karar gerektiğini söyledi
Amerikan Senatosu, Ukrayna'daki krize yol açan gelişmeleri değerlendirdi. Demokrat Connecticut Senatörü Chris Murphy, Ukrayna’nın nasıl destekleneceği konusunda acil karar vermek gerektiğini savundu.

Senatör Chris Murphy: "Nasıl bir destek vermeliyiz? Öncelikle önümüzdeki hafta birlik olmalı ve Ukrayna ekonomisini desteklemek amacıyla mali yardım konusunu ele almalıyız. Zaten zayıf olan Ukrayna ekonomisi, kriz devam ettikçe daha da zayıflıyor. Bir milyar dolarlık yardım paketi önerisi, iyi bir başlangıç. Ancak asıl iş, IMF'ye düşüyor. IMF, Ukrayna ekonomisini krizden kurtarmak için gereken milyarlarca dolarlık yardımı yapabilir."

Senatör Murphy, Kırım’daki durumun da acil ilgi gerektirdiğine dikkati çekerek, Rusya’nın bütün anlaşmaları hiçe sayarak Kırım’ı işgal ettiğini söyledi.

Senatör Murphy: "Rusya Kırım’a girerek Ukrayna'yı işgal etmiştir. Bu işgal, Birleşmiş Milletler Sözleşmesi'ni ve 1994 tarihli Kırım'ın toprak bütünlüğünü garanti altına alan anlaşmayı ihlal edmiştir. Vladimir Putin, müttefiki olduğu Ukrayna cumhurbaşkanını kaybettiği için son derece rahatsız. Amerika'nın Ukrayna'nın egemenliğine, gelecekteki müttefiklerine ilişkin bağımsız kararlar alma hakkına güçlü destek vermesi de hiç kuşkusuz Putin'in hoşuna gitmedi. Ukrayna halkının kendi yolunu çizmek istemesi de Putin'i çok kızdırıyor."

Demokrat Senatör Chris Murphy, Rusya’nın izlediği politikaların Putin’e ve Moskova’nın uluslararası nüfuzuna eninde sonunda zarar vereceği öngörüsünde de bulundu.

Senatör Murphy: "Ukrayna'yı işgal etmesi, Rusya'nın küresel arenadaki konumunu güçlendirmek yerine zayıflatır. Farzedelim ki bu krizin sonucunda Kırım, Ukrayna’yla değil, Rusya'yla yakınlaştı. Rusya, bundan ne elde edecek? 43 milyon Ukraynalı kendilerini Avrupa Birliği'ne yakın görürken Rusya, 2 milyon Ukraynalı'yı egemenliği altına almış olacak. Eğer Amerika ve Avrupa yaptırım tehditleriyle bir sonuca varabilirse, ki umarım böyle olur, Rus ekonomisi çökmenin eşiğine gelir. Milyonlarca Rus işini kaybeder, Putin'in Rusyası siyasi istikrarsızlığa sürüklenir. Rusya, uluslararası toplumdan tamamen dışlanır."

Senatör Murphy, Rusya’ya ve Putin’e tavırlarının ne kadar yanlış olduğunun ve ağır bir bedel ödeyeceğinin açıkça gösterilmesi gerektiğini vurguladı.

Senatör Murphy: "Putin bir kabadayı gibi davranıyor ve burnunun ucundan ötesini göremiyor. Yumruğunu gösterip tüm dünyanın dikkatini üzerine çekerek kazanç sağladığını sanıyor. Attığı adımların kendi siyasi konumu ve halkı üzerinde uzun vadede korkunç sonuçlar doğuracağını düşünmüyor. Bugün etrafa saldırıyor ama yarın canının çok acıyacağını anlamıyor. Moskova'nın yaptığı hataları düzeltmemesi durumunda sonuçlarının ağır olacağını anlamasını sağlamalıyız."

Connecticut Senatörü Demokrat Chris Murphy, Putin’in kendi siyasi geleceğini güçlendirmekten başka birşey düşünmediğini savundu ve bu tavırları Amerika’da hem Cumhuriyetçi hem de Demokrat başkanlar döneminde daha önce de gösterdiğini hatırlattı.

Senatör Murphy: "Putin'in içinde bulunduğu siyasi krize gelince, Cumhuriyetçi Partili bazı dostlarım Rusya'nın Kırım'a müdahalesini Başkan Obama’nın hatasıymış gibi göstererek siyasi açıdan puan kazanmaya çalışıyor. Bu son derece saçma bir iddia. Putin 2008’de de Gürcistan’a girmişti. O zamanın başkanı, Cumhuriyetçi George W. Bush’tu. Cumhuriyetçi senator arkadaşlarım Başkan Bush’un dış siyasette güçlü olduğunu düşünüyordu. Putin aynı şeyi şimdi Demokrat bir başkan döneminde tekrarlıyor.”

Cumhuriyetçi Parti Arizona Senatörü ve eski başkan adayı John McCain ise Başkan Obama’nın Putin’i ve ne yapmak istediğini anlamadığını savundu.

John McCain: ”Demokratlar’ın esas sorunu şu: Başkan Obama, Vladimir Putin’i, Putin’in arzularını, Sovyet Rus imparatorluğunu yeniden kurmak isteyen eski bir KGB ajanı olduğunu anlamıyor.”

Senatör McCain, Amerika’nın, Rusya’nın Sochi kentinde yapılması planlanan G-8 zirvesine katılmaması gerektiğini savundu. McCain, Rusya’nın bu gruptan çıkarılmasını istedi.

John McCain: ”G-8 zirvesine katılmamamız gerektiği çok açık. Putin, G-8‘den çıkarılmalı. Moldova ve Gürcistan’ın bir an önce NATO’ya katılmalarının önü açılmalı. Her iki ülke de Rus askerlerinin işgali altında.”

Cumhuriyetçi Senatör McCain, Putin’in daha da güçlenmesine ve gücünü eski Sovyet cumhuriyetleri üzerinde denemesine izin verilmemesi gerektiğini savundu.

John McCain: ”Rusça konuşan halkı bahane eden Putin’in bu bölgelerde nüfuz sahibi olmasına izin verirsek Rus nüfusun yaşadığı Polonya, Letonya, Estonya, Litvanya ve Moldova’ya da aynı mesajı göndermiş oluruz. Putin’in en büyük hayali, eski Rus İmparatorluğu’nun yeniden kurmak. Bu hayali gerçekleştirmesinin önünü açmış oluruz.”

Ukrayna kriziyle Putin’in niyetlerinin daha çok sorgulandığı bir döneme girildi. Daha önce de Putin’in gizli emelleri olduğu konusunda kuşkular vardı ancak son durum bu kuşkuları yeniden gün ışığına çıkardı.