‘Rakka Anlaşması ABD’nin Yeni Stratejisine Aykırı’

Mayıs ayında Başkan Trump IŞİD’i ortadan kaldırmak için yeni bir stratejisini açıklamış, Savunma Bakanı Jim Mattis de teröristlere “kaçış imkanı” bırakmayacak taktiksel değişikliklere gidileceğini duyurmuştu.

Ancak içlerinde yüzlerce IŞİD militanının bulunduğu binlerce Suriyeli’den oluşan bir konvoyun, terörist grubun halifeliğini ilan ettiği Rakka’dan çıkmasına izin verilmesi Amerika’nın IŞİD’le mücadele stratejisiyle örtüşmüyor.

Amerika’nın Sesi’ne konuşan çok sayıda yetkili bunun “yerel milislerle savaş yürütmenin zorluklarından” olduğunu söylüyor.

IŞİD’le Mücadele Koalisyonu Sözcüsü Albay Ryan Dillon’a göre konvoyda en az 300 potansiyel IŞİD militanı ve bunların akrabaları olan 3 bin 500 kadar sivil bulunuyordu. Suriye Demokratik Güçleri (SDG) bu kişileri anlaşarak kentten çıkarmanın Rakka’daki sivil ölümleri azaltacağını koalisyona aktardı.

Amerika taraf olmadı

Konvoy anlaşmasına Rakka Sivil Konseyi, SDG ve bölgenin yerel yetkilileri tarafından karar verildi. Amerika anlaşmaya taraf olmazken anlaşmadan haberdardı ve Rakka’yı terk eden konvoyu yakından gözlemledi.

Sözcü, “Konvoy bizim için ideal çözüm değildi, bu şekilde anlaşmalı bir teslim olma yöntemi istemedik” dedi.

Dillon, IŞİD militanlarının ve akrabalarının sayısının yüksekliğini görünce şaşırdıklarını belirtti.

Dillon, “Musul’da IŞİD militanları ölene kadar savaşmışlardı, Rakka’da da aynısını bekliyorduk” dedi. Sözcü, konvoyun Rakka’dan ayrılmasından sonra 100 militanın daha aynı anlaşmayı yapmak istediğini ancak “geç kaldıklarını” dile getirdi.

Mattis’in Mayıs ayında, terörle mücadelede için açıkladığı yeni yaklaşım “IŞİD’i yıpratarak güvenli yerlerden çıkartmak, militanları kendi kalelerinde kuşatmak, böylece IŞİD’i bitirmek” yönündeydi.

Bazı savunma yetkilileri konvoyun Rakka’dan çıkışına izin vermenin bu stratejiyle ters düştüğü belirtiyor ve bundan rahatsızlık duyuyor. Ancak Dillon, konvoy anlaşmasının Mattis’in bir diğer hedefiyle uyum içinde olduğunu bunun da kaçan yabancı savaşçıların geri dönüşünü engellemek olduğunu söyledi.

Konvoy anlaşmasının parçası olarak Amerika destekli güçler, potansiyel teröristlerin biyometrik verilerini topladı. Bu inceleme konvoydaki dört yabancı savaşçının tespit edilmesini sağladı ve bu kişiler gözaltına alındı.

Dillon, Amerika’nın sivillere zarar vermeden konvoydaki militanlara saldırma imkanı olsaydı bunu yapacağını ancak bu fırsatın hiç oluşmadığını söyledi.

Anlaşmayı BBC ortaya çıkardı

SDG ile IŞİD arasındaki anlaşma İngiliz yayın kurumu BBC’nin haberiyle dünya gündemine geldi. BBC gizli bir anlaşmanın yüzlerce savaşçının Rakka’dan kaçmasına fırsat sağladığını bildirdi. Ancak anlaşma bir basın açıklamasıyla 14 Ekim’de ilan edilmişti.

Anlaşma gizli olmasa da BBC’nin haberindeki bazı veriler kaygı uyandırıcı. BBC’nin haberine göre konvoyda onlarca yabancı savaşçı, tonlarca silah ve mühimmat yer alıyordu.

Dillon, Pentagon’daki gazetecilere Amerika’nın ve BBC’nin konvoydaki militanların sayısı arasında neden bu kadar tutarsızlık olduğunu bilmediğini söyledi.

Dillon, BBC’nin haberinde yer alan rakamları doğrulamalarının mümkün olmadığını belirtti.