İsrail-Hamas savaşından kaçan 1 milyondan fazla Filistinli sivilin sığındığı Refah'ta bulunanlar, İsrail'in kente saldırı düzenlediğini söyledi. Refah'taki sivillere göre saldırı, İsrail ordusunun “sınırlı bir operasyon” için Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah'ta sivillerden kenti boşaltmasını istemesinden birkaç saat sonra geldi.
Gazze Şeridi’nde yedi aydır süren İsrail-Hamas savaşında bir süredir Refah’a kara operasyonu düzenlemek isteyen Tel Aviv, Hamas militanlarının bir kısmının Refah’ta bulunduğunu ve bu şehre kara operasyonu yapılmadan savaşı kazanmanın mümkün olmadığını savunuyor.
Kahire'deki ateşkes görüşmeleri tıkanırken İsrail'in uzun süredir tehdit ettiği Refah'ta Filistinli militan grup Hamas'ın direnişçilerine karşı kapsamlı bir saldırı düzenlenmesinden korkuluyor.
Ateşkes müzakerelerinde bir anlaşmaya varılamadığı dün açıklanmıştı. Müzakerelere yarına kadar ara verilirken taraflar, sürecin tıkanmasıyla ilgili birbirini suçlamıştı.
Hamas: "Tahliye emri Netanyahu'nun soykırım ısrarının göstergesi"
Hamas'a bağlı El Aksa TV, İsrail'in Refah'ın doğusunda tahliye emri verilen mahallelere yakın bölgeleri hedef aldığını söyledi. İsrail'den henüz bir açıklama gelmedi.
Hamas, Pazartesi günü yaptığı açıklamada, kentte olası bir saldırıya ilişkin endişeler artarken, Refah'taki herhangi bir operasyonun İsrail güçleri için "kolay" olmayacağını söyledi. İsrail ordusunun herhangi bir saldırısına karşı Filistinliler'i korumaya tam anlamıyla hazır olduğunu kaydeden Hamas, İsrail'in Refah'ı tahliye emrinin, Başbakan Benyamin Netanyahu'nun 'soykırımı' sürdürmedeki ısrarının göstergesi olduğunu kaydetti.
Üst düzey bir Hamas yetkilisi tahliye emrinin, ciddi sonuçlar doğracak "tehlikeli bir tırmanma" olduğunu söyledi. Reuters'a konuşan Sami Ebu Zuhri, İsrail'in Washington ile ittifakına atıfta bulunarak, "İşgalin yanı sıra ABD yönetimi de bu terörizmin sorumluluğunu taşıyor" dedi.
Batı'dan İsrail'e uyarı mesajları
Batılı ülkeler ve komşu Mısır, İsrail’e, çok fazla can kaybına yol açabilecek bir kara operasyonundan kaçınması çağrısında bulunuyor.
Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Pazartesi günü yaptığı açıklamada, İsrail'in Refah'ta kara harekatından vazgeçmesi gerektiğini belirterek, AB ve uluslararası toplumun böyle bir senaryoyu önlemek için 'harekete geçebileceğini ve geçmesi gerektiğini' söyledi.
Borrell, sosyal medya platformu X'te yaptığı paylaşımda "İsrail'in Refah'taki sivillere yönelik tahliye emirleri en kötüsüne işaret ediyor: daha fazla savaş ve kıtlık" dedi.
Fransa da İsrail'in Filistin'in Refah kentine yönelik saldırısına şiddetle karşı çıktığını yineledi.
Fransa Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Fransa ayrıca sivil bir nüfusun zorla yerinden edilmesinin uluslararası hukuk uyarınca bir savaş suçu teşkil ettiğini hatırlatır" denildi.
İsrail'in güneydeki Refah kentinde operasyon başlatmasının ardından Mısır, Gazze şeridiyle sınırı olan Kuzey Sina'da ordusunun hazırlık seviyesini yükseltti.
Arapça kısa mesajlar, telefon aramaları ve el ilanlarıyla İsrail ordusunun Refah'a 20 km uzaklıktaki "genişletilmiş insani bölge" olarak adlandırdığı yere taşınmaları talimatı verilen bazı Filistinli aileler çocuklarını ve eşyalarını eşek arabalarına yüklerken, diğerleri kamyonetlerle ya da çamurlu sokaklardan yürüyerek yola çıktı.
İsrail ordusundan bugün yapılan açıklamada, Refah’taki sivillere “daha güvenli bölgelere” gitmeleri tavsiye edildiği ve afişler, kısa mesajlar ve medya duyurularının "belirtilen bölgelerdeki sivillerin kademeli olarak hareket etmesini teşvik etmek için kullanılacağı” belirtildi.
Ordu, tahliyelerin süresinin belirlenmediğini de belirtti.
İsrail ordu radyosu da, Filistinli sivillerin Refah’tan tahliye edilmeye başlandığını duyurmuştu. Radyo haberinde, Refah’ın doğusundan ilk etapta 100 bin sivilin tahliye edileceğini ve bu kişilerin yakındaki Han Yunus ve El Muvassi'deki çadır kentlere yerleştirileceğini bildirdi.
Filistinli yetkililere göre, Hamas görüşmelerde rehinelerin serbest kalması karşılığında savaşın sona ermesi yönündeki talebini yineledi. İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ise bunu reddetti.
İsrail’in Gazze operasyonu, geçen yıl 7 Ekim’de Hamas’ın İsrail sınırını aşarak saldırmasının ardından başladı. Saldırıda 1200 kişi öldü, 200’den fazla kişi de rehin alındı. İsrail’in misilleme saldırılarında ise Gazze sağlık yetkililerine göre şimdiye kadar çoğu çocuk ve kadın 34 bin 700'den fazla Filistinli öldü.
İlgili Haberler Gazze’de ateşkes için görüşmeler sona erdi, taraflar birbirini suçluyor