Avrupa Birliği’ndeki ekonomik krizden kurtulamayan ve düze çıkmak için yardım almak zorunda kalan İrlanda, Brüksel’in istediği kemer sıkma önlemlerinden oluşan Mali Sözleşme’yi düzenleyen referandumu halkın onayına sundu. 2001 ve 2008’de yaşanan kötü tecrübe nedeniyle Avrupa Birliği ülkeleri “İrlanda” ile “referandum” kelimeleri yan yana geldiğinde tedirgin olsalar da bu kez ibrenin “evet” yönünde olması Brüksel’i rahatlatıyor.
Ekonomik krizden çıkışı sağlamak ve yeni sapmaların yaşanmasını önlemek için hazırlanan Mali Sözleşme’ye, İngiltere ve Çek Cumhuriyeti dışındaki tüm ülkelerin liderleri onay vermişti. Konuyu referanduma götüren tek ülke ise İrlanda oldu. Referanduma giden süreçte yapılan kamuoyu yoklamalarının hepsinden belgeye İrlanda halkının da onay vereceği yönünde mesajlar çıktı. Bu seferki oylamanın Avrupa Birliği genelinde ciddi bir gerginlik yaratmamasının ana nedenini, “hayır” çıkması durumunda bile mevcut belgenin uygulamaya sokulması üzerinde etkisinin olmaması. 2001 ve 2008’deki referandumlardan çıkan “hayır” sonuçları tüm süreci durdurmuştu.
İrlanda içinde de Avrupa Birliği düzeyinde önerilen önlemlere yönelik büyük bir tepki yok. Bunun nedeni ise İrlanda’nın içine düştüğü ve doğru yönde sağlam adımlar atarak ekonomik verileri düzeltme yönüne sokmasına rağmen henüz tam olarak çıkamadığı kriz nedeniyle kemerleri çoktan sıkmış olması.
Olası bir “hayır” yanıtının ülke açısından olumsuz bir ortam yaratacağı ise kesin çünkü Mali Sözleşme’ye onay vermeyen ülkelerin Avrupa Birliği kurtarma fonlarından yararlanmasına izin verilmesi söz konusu olmayacak. “Hayır” cevabının zaten hassas dengeleri gözeterek yürümeye çalışan Euro Bölgesi açısından yeni bir şok dalgası yaratma potansiyeli de yok değil.
Olası bir ikinci kriz dalgasını kaldıracak gücü olmayan İrlanda hükümeti şu ana kadar alınan önlemler ve Avrupa Birliği tarafından şekillendirilen kurallar çerçevesinde ilerlemekten başka bir yolunun bulunmadığının bilincinde.
Buna rağmen Mali Sözleşme’ye yönelik muhalefet yürüten kanat, İrlanda halkının vereceği bir “hayır” yanıtının kemer sıkma önlemlerini her şeyin önünde tutan Almanya’nın izolasyonunu artırıp tüm mali stratejinin yeniden gözden geçirilmesini sağlayacağı tezini işliyor. Referandumla ilgili resmi sonuçların Cuma günü netleşmesi öngörülüyor.