AB Konseyi Dönem Başkanı Macaristan tarafından Cuma günü yapılan açıklamada, Romanya ve Bulgaristan'ın Ocak 2025'te Avrupa'nın Schengen seyahat bölgesine tam üye olabileceği belirtildi. Açıklamada, nihai kararın önümüzdeki ay yapılacak AB İçişleri Bakanları toplantısında verileceği kaydedildi.
Her ikisi de Avrupa Birliği ve NATO üyesi olan Romanya ve Bulgaristan, yasadışı göçü önlemek için daha fazla çaba sarfetmeleri gerektiği gerekçesiyle başlangıçta katılımlarına karşı çıkan Avusturya ile varılan anlaşmanın ardından Mart ayında Schengen'e kısmen katılmıştı.
İlgili Haberler Almanya, Türk vatandaşlarının reddedilen vizeye itiraz hakkını bir yıl daha donduruyorAnlaşma uyarınca Romanya ve Bulgaristan'ın Schengen seyahat bölgesindeki diğer 27 ülke ile aralarındaki hava ve deniz sınır kontrolleri kaldırılırken, Avusturya ile kara girişine ilişkin müzakereler 2024 yılına kadar devam etti.
Macaristan İçişleri Bakanı Sandor Pinter, Romanya, Bulgaristan ve Avusturya İçişleri Bakanları ile yaptığı görüşmelerin ardından düzenlediği basın toplantısında, “İki ülke tam üyelik yolunda önemli adımlar attı. Bulgaristan ve Romanya'nın Schengen'e tam üye olmalarına bir adım daha yaklaştık” dedi.
Sandor Pinter, 11 Aralık'ta yapılacak AB İçişleri Bakanları toplantısında, Türkiye ile Bulgaristan arasındaki sınırı korumak üzere en az 100 sınır muhafızının görevlendirilmesini de içeren bir güvenlik önlemleri paketinin sunulacağını söyledi.
Öte yandan Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, sosyal medya platformu X'te yaptığı paylaşımda, “Bulgaristan ve Romanya tamamen Schengen bölgesine dahildir. Kara sınırlarındaki iç kontrollerin kaldırılması son engeldir. Bugün Budapeşte'de yapılan gayri resmi görüşmelerin olumlu sonuçlanmasını memnuniyetle karşılıyorum. Sırada resmi karar var. 2025 Schengen'in daha da güçlendiğini görelim” dedi.
Romanya Başbakanı Marcel Ciolacu, Pazartesi günü yaptığı açıklamada, ülkesinin ve Bulgaristan'ın önümüzdeki yıl Schengen bölgesine katılacağını duyurmuş, ancak dört ülkenin İçişleri Bakanları'nın nihai belgeyi kabul edeceği Budapeşte toplantısını “çok önemli” olarak nitelendirmişti.
Romanya Başbakanı Ciolacu, Bulgaristan'ın üyeliğine karşı çıkan Hollanda parlamentosunun da belgeyi onaylaması gerektiğini söyledi.
Romanya ve Bulgaristan, yasadışı silah ve uyuşturucu ticaretinin yanısıra insan kaçakçılığının da ana güzergâhları üzerinde yer alıyor. Ancak Avrupa Komisyonu, kapsamlı bir incelemenin ardından iki ülkenin de Schengen gerekliliklerini yerine getirdiğini açıkladı.
Romanya, Avrupa sınır ve sahil muhafaza kurumu Frontex'in yasadışı göçmenlerin AB'ye çoğunlukla Romanya'dan değil Batı Balkanlar'dan girdiğini gösteren verilerine atıfta bulunarak Avusturya'nın muhalefetini haksız olarak nitelendirdi.