Romanya ve Bulgaristan'a Schengen Vetosu

Romanya ve Bulgaristan'a Schengen Vetosu

Son dönemde Avrupa Birliği’nde en önemli tartışma konularından birini oluşturan ve üye ülkelerin arasını açan Schengen yine ciddi bir kriz yaşanmasına neden oldu. 2007’de Avrupa Birliği üyesi olan ve kontrolsüz seyahate olanak veren Schengen sistemine katılmak için teknik şartları yerine getiren Romanya ve Bulgaristan’a kapı açılmadı.

Daha önce Fransa’nın sorun yarattığı Romanya ve Bulgaristan’ın Schengen üyeliğine veto Hollanda ve Finlandiya’dan geldi. Aşırı sağ ve Avrupa Birliği’ne şüpheli bakışın yükselişte olduğu iki ülkenin veto gerekçeleri ise Bükreş ve Sofya’nın yolsuzluk ve organize suçla mücadele seviyesinin düşüklüğü oldu. Brüksel’de yapılan Avrupa Birliği İçişleri Bakanları Toplantısı’na katılan Birlik üyelerinin tamamının Hollanda ve Finlandiya’yla aynı frekansta olduğunu söylemek ise mümkün değil. Vetoyu onaylamayan isimlerden biri de Avrupa Birliği Dönem Başkanı Polonya’nın İçişleri Bakanı Jerzy Miller’di. Polonyalı Bakan, Romanya ve Bulgaristan’ın kaydettiği çok önemli gelişmeye karşın verilen sözün iki ülke nedeniyle tutulamadığını bunun da üye ülkeler arasındaki güveni zedelediğini söyledi.

Hollanda Göç Bakanı Gerd Leers ise “İleride pişman olunacak bir karar alınmaması” için veto hakkını kullandığını belirtirken Finlandiya İçişleri Bakanı Paeivi Raesaenen, ülkesinin kararına gerekçe olarak, “bu iki ülkenin Avrupa Birliği’nin sınırlarını güvence altında tutabileceklerine yönelik güven eksikliğini” gösterdi.

Dönem Başkanı Polonya, Romanya ve Bulgaristan’a yönelik itirazları aşabilmek için öncelikle bu iki ülkenin hava ve deniz sınırlarının sisteme dahil edilmesine, gelecek yıl da kara sınırlarının ne zaman açılacağına karar verilmesine dayanan iki aşamalı bir formül denedi. Bu formül Hollanda ve Finlandiya dışındaki tüm üyelerden onay alsa da bu tür bir karar için konsensüs şart olduğundan karar olumsuz çıktı.

Çıkan veto kararına karşın Polonya işin peşini bırakma niyetinde değil. Konu ekim ayında düzenlenecek zirvede Avrupa Birliği liderlerinin önüne gelecek. Ancak zirveden de Romanya ve Bulgaristan lehine dönecek bir sonuç çıkma olasılığı sıfıra yakın denebilecek kadar düşük.