Rubio’dan Ankara Ziyareti

Suriye’nin geleceği konusunda ilginç gelişmeler yaşanıyor. Kilis’e yönelik artan IŞİD saldırılarının ardından “gerekirse Suriye’ye kara güçlerini göndeririz” diyen Başbakan Ahmet Davutoğlu, 15 Mayıs’taki AKP Kongresi’nde görevinden ayrılacağını duyurdu. Ardından Rusya, Suriye’de oldukça Suudi Arabistan veya Türkiye’nin kara harekatı yapamayacağını söyleyen Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, “Esat, bizim için Türkiye’nin ABD için olduğu türden bir müttefik değil” açıklaması yaptı. Üstelik bu açıklama ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin “Esat görevde olduğu sürece savaş durmayacak” açıklamasının hemen ardından geldi.

Marc Rubio’dan Türkiye ziyareti

Moskova-Washington hattında bu gelişmeler yaşanırken ABD Senatosu İstihbarat Komisyonu ile Dış İlişkiler Komisyonu’nun üyesi eski başkan aday adayı Marco Rubio, Ankara’ya geldi.

Rubio, başkentte Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’yla görüştü. Dışişleri makamları görüşmede “Suriye, Irak ve Rusya başta olmak üzere bölgesel gelişmeler ve DEAŞ’la mücadele konularında görüş alışverişinde bulunulduğu” bilgisini aktardı.

“Suriye’de IŞİD’e karşı uluslararası bir kara harekatı olabilir”

İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi Hakan Güneş, ABD ve Rusya’nın Suriye konusunda aralarındaki ihtilafı büyük ölçüde giderdiğini burada denklemi bozan faktörün Türkiye olduğunu söylüyor.

Amerika’nın Sesi’ne konuşan Dr. Güneş, “Suriye’de güç paylaşımında, IŞİD’e karşı mücadelede anlaşmış durumdalar. Ancak Türkiye denklemi bozuyor. Ama elbette ABD için Türkiye vazgeçilemez bir müttefik. Rusya, Türkiye’nin kara harekatı yapmasını istemiyor. Ama mülteci sorunu nedeniyle Almanya Türkiye’ye tavizkar davranıyor. Yaşanan gelişmelere bakarak Azez-Kobani arasında bir koridor açma talebi sonuç vermediği takdirde BM’nin onayı ile bir uluslararası kara harekatı olabilir diye düşünüyorum. Kendisinin de içinde olacağı ABD, Almanya, Fransa ve Türkiye gibi ülkelerin asker vereceği IŞİD’e karşı yapılacak kara harekatından Moskova rahatsız olmaz. Hatta Ukrayna krizi sonrası gerilen ilişkilerin normalleşmesi yönünde de fayda sağlayabilir,” dedi.

“Obama’nın Suriye politikası başarısız olunca Rusya tarihi fırsat yakaladı”

Güneş, Obama yönetiminin Suriye’de IŞİD’le mücadelede başvurduğu eğit-donat gibi yöntemlerin başarısız olmasının Rusya’yı oyuna soktuğunu Moskova yönetiminin de bu şansı kendi lehine iyi kullandığının altını çiziyor: “Basına tam olarak yansımamış olsa da Rusya’ya yönelik yaptırımların gevşediğini görüyoruz. Daha bir sene önce Ukrayna krizi nedeniyle büyük bir gerilim yaşayan ABD ve Rusya şimdi Suriye meselesinde ana aktör halindeler. Rusya, bir fırsat yakaladı. Ve göründüğü kadarıyla bu altın fırsatı nakte çevirmek için var gücüyle çalışıyor.”