Rusya’dan Türkiye’ye Ekonomik Yaptırım

Rusya Başbakanı Dimitri Medvedev

Türkiye’nin, hava sahasını ihlal ettiği gerekçesiyle bir Rus savaş uçağını düşürmesi, Türk ekonomisini olumsuz etkileyebilir. Bir yandan Kürtlerle, diğer yandan Suriye’deki IŞİD militanlarıyla olan iki taraflı mücadeleyi dengelemeye çalışan Türkiye’nin en önemli ticaret ortaklarından Rusya’yla arasındaki gerginlik giderek artıyor.

Rusya Başbakanı Dimitri Medvedev, Türk şirketlerinin Rusya pazarında kayıplar yaşayabileceği, bazı projeleri kaybedebileceğini söyledi. Rusya Ekonomi Bakanı Alexei Ulyukayev de, Türkiye'ye yönelik Türk Akımı doğalgaz boru hattı projesinin de kısıtlanması dahil çeşitli ekonomik sınırlamalar getirilebileceğini söyledi.

Finans Bank’tan iktisatçı İnan Demir’e göre Medvedev’in bu uyarıları Türk ekonomisi için tehlike anlamına geliyor.

İnan Demir, Rusya’nın Türkiye’nin en önemli ihracat pazarlarından biri olduğunu, Türkiye’ninse Rus turistlerin en çok tercih ettikleri ülke olduğunu belirtiyor. Türkiye’ye gelen turistlerin yüzde 11’i, Rus kökenli. Bu nedenle hem ihracat hacminde hem de turizmde düşüş yaşanabilir.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, terör tehdidi gerekçesiyle Rus turistlere, ‘Türkiye’den uzak durun’ uyarısında bulundu. Türkiye’ye gelen turist sayısı, IŞİD saldırıları korkusu ve PKK’yla olan çatışmaların yeniden alevlenmesi üzerine düşüşe geçmişti. Turizm, Türk ekonomisinin yüzde 10’unu oluşturuyor. Ancak Kadir Has Üniversitesi’nden uluslararası ilişkiler uzmanı Soli Özel, Türkiye’nin enerji kaynaklarının yarısından fazlasını Rusya’dan elde ediyor olmasının esas büyük risk olduğunu belirtiyor.

Özel, ”Doğalgaz boru hatlarında aniden olmadık kazalar meydana gelebilir ya da kış soğuğunda örneğin 20 gün süren bazı tamiratlar yapılacağı açıklanabilir. Ancak Rusya bu günlerde nakit sıkıntısı çeken ve paraya ihtiyacı olan bir ülke. Bu nedenle doğalgazı kesmek isteyeceklerini sanmıyorum” şeklinde konuşuyor.

Rus enerji şirketi Gazprom, sattığı doğalgaz karşılığında Türkiye’den 27 milyar dolar kazanıyor. Ancak uzmanlar, Rusya’nın eskiden de daha uzun vadeli ve geniş kapsamlı stratejik emeller için ekonomik kazanımları gözden çıkarmaktan korkmadığını hatırlatıyor. İktisatçı İnan Demir, Türkiye’nin büyük risklerle karşı karşıya olduğu uyarısında bulunuyor.

Türkiye’nin “B” planlarının bulunduğunu belirten Demir, buna rağmen enerji kaynağı kayıplarını çok kısa sürede telafi etmenin çok zor olacağını söylüyor. Bu nedenle Rusya’yla enerji krizi yaşanması durumunda Türkiye’nin kaybı çok büyük olur.

Türkiye, kış mevsiminin yaklaşması nedeniyle tansiyonu düşürmek için Rusya’yla uzlaşmaya çalışıyor.