Rusya Dışişleri Bakanlığı bugün yaptığı açıklamada, Ukrayna'nın Karadeniz'deki limanlarından tahıl taşımasına izin veren anlaşmanın sona ermesine iki haftadan az bir süre kala, Rusya'nın Karadeniz tahıl anlaşmasını yenilemek için bir zemin görmediğini söyledi.
Bakanlık yaptığı açıklamada, Rusya'nın anlaşma kapsamındaki tüm gemilerin 17 Temmuz'da anlaşma sona ermeden önce Karadeniz'i terk edebilmesi için her şeyi yaptığını belirtti.
Rusya, kendi tahıl ve gübre ihracatının önündeki engelleri kaldırma vaatlerinin yerine getirilmediğinden şikayet ederek uzun süredir anlaşmadan çekilme tehdidinde bulunuyor.
Mayıs ortasında anlaşmayı iki aylığına yenilemeyi kabul eden Rusya o zamandan beri defalarca anlaşmayı bu ay tekrar uzatmak için bir temel görmediğini açıklamıştı.
İlgili Haberler Rusya tahıl anlaşmasını uzatmamakta kararlı‘’Anlaşmanın ihtiyacı olan ülkelere faydası yok’’
Rusya Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada, Karadeniz girişiminin Ukrayna tahılını “iyi beslenen” ülkelere ulaştırdığını, ancak buna en çok ihtiyacı olan Afrika, Asya ve Latin Amerika'daki ülkelere faydası olmadığını söyledi.
İlgili Haberler Birleşmiş Milletler’den Karadeniz tahıl anlaşmasının sona ermesine karşı uyarıRapora göre en fakir beş ülke olan Etiyopya, Yemen, Afganistan, Sudan ve Somali’ye sevk edilen tahılın yalnızca yüzde 2,6'sını aldı. Bu arada, Rusya'nın tahıl ve gübre ihracatıyla ilgili durum kötüleşmeye devam etti.
Açıklamada, "Bu koşullar altında, süresi 17 Temmuz'da sona eren 'Karadeniz Girişimi'nin daha fazla devam ettirilmesinin hiçbir gerekçesi olmadığı açıktır" denildi.
İlgili Haberler Ukrayna Dışişleri Bakanlığı Özel Elçisi: “Rusya’nın tahıl koridorunu sonlandıracağına neredeyse eminiz”Rusya, Rus Tarım Bankası'nın (Rosselkhozbank) uluslararası ödeme sistemi SWIFT'e yeniden bağlanması dahil ileri sürdüğü bir dizi talepte ilerleme görmediğini söyledi.
Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Maria Zaharova da Avrupa Birliği'nin bankanın SWIFT'e kabul edilebilecek özel bir yan kuruluş kurma önerisinin "uygulanamaz" olduğunu söyledi.
2022 Temmuz ayında Birleşmiş Milletler ve Türkiye'nin arabuluculuğunda Rusya ve Ukrayna arasında imzalanan Karadeniz Tahıl Anlaşması, Rusya'nın işgali nedeniyle sıkışan Ukrayna tahılının Karadeniz limanlarından güvenli şekilde ihraç edilmesini sağlayarak küresel gıda krizini önlemeyi amaçlıyor.