Rusya bugün, Karadeniz tahıl anlaşmasında herhangi bir uzatmayı kabul etmek için şartlarını açıkladı. Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin, belirlenen şartlar karşılanmazsa tahılı Afrika ülkelerine ücretsiz olarak gönderebileceklerini söyledi.
Ukrayna ve Rusya’nın Karadeniz’deki limanlarından güvenli bir şekilde tahıl ihracatını sağlayan anlaşma, geçen Cumartesi 60 günlüğüne uzatılmıştı.
Rusya, anlaşmanın 18 Mayıs’tan sonra uzatılmasının Moskova’ya uygulanan bazı Batı yaptırımlarının kaldırılmasına bağlı olduğunu kaydetmişti.
Moskova’nın uzatmayı 60 günle sınırladığını belirten Rusya Dışişleri Bakanlığı’nın bugün websitesinde yayınlanan bir açıklamada, sınırlamanın nedeni, "yerli tarım ürünlerinin ihracatının normalleşmesinde ilerleyememe" olarak gösterildi.
İlgili Haberler Tahıl Koridoru Anlaşması UzatıldıBakanlık açıklamasında, anlaşmanın Mayıs’ta yenilenmesinin, tarım odaklı devlet bankası Rosselkhozbank için SWIFT sistemine erişimin yeniden sağlanması, tarım makineleri tedariğinin yeniden başlatılması ve Rus tarım şirketlerinin yabancı varlıklarının ve hesaplarının üzerindeki blokenin kaldırılması gibi şartlara bağlı olduğunu belirtti.
İlgili Haberler BM Güvenlik Konseyi’nde Tahıl Anlaşması TartışıldıGeçen Temmuz ayında Birleşmiş Milletler ve Türkiye’nin arabuluculuk ettiği tahıl anlaşması, Ukrayna’daki savaş sonrası küresel gıda kriziyle mücadele etmeyi hedefliyor. Rusya ve Ukrayna dünyanın başlıca tahıl ihracatçıları arasında yer alıyor.
Ukrayna, Türkiye ve Birleşmiş Milletler ile birlikte anlaşmayı 120 gün uzatmak istemişti.
Afrika’ya yardım
Bugün Moskova'da düzenlenen Rusya-Afrika parlamentoları konferansında konuşan Putin, Karadeniz tahıl anlaşmasında Afrika ülkelerinin yerine "iyi beslenmiş Avrupa pazarlarına" haksız bir şekilde öncelik verildiğini söyledi. Putin, anlaşmanın Rusya’nın şartlarına göre yenilenmesinin Afrika’nın çıkarına olduğunu ifade etti.
Putin, anlaşmanın yenilenmemesi halinde Moskova'nın "özellikle ihtiyaç duyan Afrika ülkelerine" ücretsiz tahıl tedarik edebileceğini söyledi. Tahıl anlaşması kapsamındaki ihracat şimdilik ticari anlaşmalar kapsamında değerlendiriliyor.
Anlaşma kapsamında sevk edilen tahılın ana varış noktaları Çin, İspanya ve Türkiye olsa da, artan arzın küresel tahıl fiyatlarını düşürmesiyle Afrika ülkeleri de dolaylı yoldan anlaşmadan yararlandı.
Rusya Dışişleri Bakanlığı bugünkü açıklamasında, Türkiye ve Ukrayna'nın tahıl anlaşmasının 60 günlük yenileme süresine resmi itirazda bulunmadığını söyledi.
Üst düzey bir Ukraynalı yetkili Reuters haber ajansına, Kiev'in Moskova'nın 60 günlük uzatma konusundaki ısrarına itiraz ettiğini söylemişti.
Batılı güçler, Rusya'yı Ukrayna'daki eylemleri nedeniyle sert yaptırımlarla hedef aldı. Rusya'nın gıda ve gübre ihracatı yaptırım altında olmasa da Moskova, ödemeler, lojistik ve sigorta sektörlerindeki kısıtlamaların bu tür sevkiyatlara engel olduğunu belirtiyor.