Rusya Parlamentosunun üst meclisinin, Suriye’deki son gerginlikten dolayı ABD ile arasındaki nükleer anlaşmayı sonlandırmasını öngören anlaşmayı oylaması bekleniyor. Uzmanlar, Suriye’de bozulan ateşkes ve Rusya’nın devam eden hava saldırılarıyla gelinen noktanın, ABD Rusya ilişkilerini, içinden çıkılmaz bir noktaya sokabileceği uyarısında bulunuyor.
Suriye’de, bir yandan bozulan ateşkesin siyasi kalıntıları, diğer yanda Halep’e yönelik Rusya destekli hava saldırıları ülkeye zarar vermeye devam ediyor.
Rusya parlamentosu, nükleer silah yapımında kullanılabilecek düzeyde zenginleştirilmiş plütonyumun imhası için ABD’yle yapılan anlaşmayı askıya aldı.
Kremlin yönetimi, Batı’nın Ukrayna kaynaklı yaptırımları kaldırması ve NATO’nun doğu Avrupa’daki varlığını azaltması karşılığında, anlaşmayı tekrar devreye sokacağını bildirdi.
Ancak bölge uzmanı Keir Giles’a göre bu tür talepler gerçek dışı.
‘Plütonyum anlaşması örneğini ele alacak olursak, Rusya ABD’nınbelli koşulların yerine getirmesi talebiyle terkediyor anlaşmayı. Bu koşulların bazıları gerçekçi değil, bazılarını yerine getirmek imkansız. Bu Rusya’nın bir kez daha, yapılması mümkün olmayan talepleri ortaya koyup çekilebileceğini düşündüğü bir durum oldu.’
Anlaşma yürürlüğe girseydi, 17 bin nükleer silaha yeterli yakın sağlayacak miktarda plütonyum üretilebilecekti.
Anlaşmanın bozulması, Rusya ABD ilişkilerinin kötüleşme belirtisi olarak görülüyor. Suriye’deki Rus güçleri ayrıca, ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerine, militan noktalarını hedef alırken mesafeyi koruma uyarısı yaptı.
ABD ve Fransa, Rusya’nın Suriye’deki faaliyetlerinin savaş suçu sayılabileceğini söylüyor.
Tüm bu gelişmeler yaşanırken, Rusya, Suriye’deki askeri üslerinin kalıcı olacağını ilan etti.