Rusya’dan Almanya seçimlerinde göçmen karşıtı AfD partisine destek

Almanya'da federal meclis seçimleri 23 Şubat'ta yapılacak.

Dünyanın dikkati Washington'da Donald Trump’ın yeni başkanlık döneminin başlamasına yoğunlaşmışken, Almanya'da yaklaşan seçimlere Rusya’nın müdahale etmeye çalıştığı yönündeki uyarılar çoğalıyor.

Konuyla ilgili haber ve bilgilere göre, Rus istihbaratı, sosyal medya üzerinden Almanya’da iç siyasetin istikrarsızlaştırılmasını hedeflerken, özellikle de göçmen karşıtı Almanya için Alternatif Partisinin (AfD) güçlenmesini amaçlıyor.

Almanya’nın iç istihbarat kurumu Anayasayı Koruma Teşkilatı’nın, 23 Şubat’ta yapılacak Federal Meclis seçimleri öncesinde Rusya kaynaklı dezenformasyon ve siber saldırı tehlikesine dikkat çekmesinin ardından, Alman düşünce kuruluşu CeMAS da, Rusya kaynaklı bir dezenformasyon kampanyasının göçmen karşıtı AfD partisini desteklemeye çalıştığını iddia etti.

İlgili Haberler Almanya’da AfD’den tepki çeken kampanya: Göçmen kökenlilere “dönüş bileti” tartışmaya yol açtı

İç istihbarat kurumu Anayasayı Koruma Teşkilatı’nın geçen Kasım ayının sonunda yaptığı uyarıdan sonra, şimdi de Alman düşünce kuruluşu Berlin İzleme, Analiz ve Strateji Merkezi (CeMAS) yayınladığı bir raporda Rusya’nın 23 Şubat seçimleri öncesinde AfD partisini desteklemeye çalıştığını ortaya koydu.

Raporda kampanyanın, ana akım Alman partilerini zayıflatmayı ve ülke ekonomisine dair endişeleri körüklemeyi hedeflediği belirtildi.

Raporda ayrıca, Rus istihbaratının 2022 yılında Rusya'nın Ukrayna’yı işgalinin ardından Berlin’in Kiev’e desteğini baltalamak amacıyla başlattığı ve "görsel ikiz oluşturma" adı verilen gizli dezenformasyon kampanyasıyla, sahte Batılı haber sitelerinden yanlış bilgiler ve manipülatif içerikler yaydığı öne sürüldü.

İlgili Haberler Almanya’da erken seçime geri sayım: SPD Scholz’a destek verirken, AfD başbakan adayı olarak Weidel’i seçti

CeMAS, son haftalarda sosyal medya platformu X’te Almanca olarak yayımlanan yüzlerce paylaşımın incelendiğini, bu paylaşımların dezenformasyon kalıplarını taşıdığının veya AfD yanlısı söylemleri destekleyen makaleleri yaydığının tespit edildiğini açıkladı.

Belirlemelere göre sahte hesaplardan yayılan bu paylaşımlar, şimdiye kadar 2,8 milyondan fazla görüntülendi.

Anayasayı Koruma Teşkilatı’nın ilgili raporunda, Moskova yönetiminin Almanya’daki seçimleri kendi çıkarına etkilemek için bir “dezenformasyon savaşı” yürüttüğü ve bu kapsamda Rusya yanlısı söylemleri yaymaya çalıştığı ifade edilmişti.

Analizde, bu girişimlerin Alman toplumunda belirsizlik ve bölünme yaratmayı, ayrıca Ukrayna’ya verilen desteği azaltmayı hedeflediği kaydedildi.

Moskova'nın başka ülkelerde demokratik seçimlerin meşruiyetini zayıflatmaya çalıştığı sıklıkla öne sürülüyor. Federal Soruşturma Bürosu (FBI) ve Amerikan Siber Güvenlik ve Altyapı Güvenlik Ajansı (CISA), ABD seçimleri öncesinde Rusya’nın etki operasyonları yürüttüğünü öne sürmüş, bunların ABD seçimlerine ilişkin kamuoyu güvenini sarsmak ve Amerikalılar arasında bölünmeler yaratmak amacıyla yürütüldüğünü duyurmuştu.

Bununla birlikte Rusya’nın Almanya, Fransa, Polonya, Belçika, Hollanda ve Macaristan'daki aşırı sağcı partilere para aktardığı da iddia ediliyor. Geçen yıl, Çek istihbaratı Rusya tarafından finanse edilen bir etki ağını ortaya çıkarmış ve Almanya için Alternatif (AfD) partisi milletvekili Peter Bystron'a bu ağ aracılığıyla para aktarıldığını belgelemişti.

İlgili Haberler Almanya’da aşırı sağ kaynaklı suçlar en yüksek seviyeye çıktı

Bu arada, Rusya'nın seçim sürecinde AfD’ye verdiği açık destek dikkat çekiyor. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, düzenlediği bir basın toplantısında AfD ve Sahra Wagenknecht tarafından kurulan yeni ittifak sol-milliyetçi Bündnis Sahra Wagenknecht’i (BSW) Almanya’nın çıkarlarını savunan partiler olarak övdü.

Lavrov, bu partilerin AB politikalarına yönelik eleştirilerini ve “Brüksel bürokrasisinin” yetkilerini azaltma çağrılarını desteklediğini belirtti. Açıklamada, özellikle AfD'nin Rusya’dan gaz ithalatının yeniden başlatılması konusundaki duruşunun Rus hükümeti tarafından olumlu karşılandığı ifade edildi.

Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin de geçmişte AfD hakkında olumlu ifadeler kullanmış, partiyi "neonazi unsurlarla ilişkilendirilemeyecek bir siyasi oluşum" olarak tanımlamıştı.