Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin, silahlı kuvvetlerin kapasitesini yüzde 30'dan fazla arttırma planına destek verdi. Putin, Moskova'nın Ukrayna'da karşılaştığı sorunlardan ders alması ve bunları düzeltmesi gerektiğini söyledi.
Rusya'nın üst düzey askeri yetkililerinin yıl sonu toplantısında Savunma Bakanı Sergey Şoygu, silahlı kuvvetlerdeki 1 milyon 150 bin muharip asker sayısını 1 milyon 500 bine çıkarmayı önerdi.
Sergey Şoygu, Putin'e bunun Rusya'nın askeri güvenliğinden kaynaklanan sorunların çözülmesini garanti edeceğini kaydetti. Şoygu, bunların 695 bininin zorunlu askerlik görevi yapanlar değil, profesyonel sözleşmeli asker olması gerektiğini kaydetti.
Putin bu yaz imzaladığı bir kararnameyle 1 Ocak 2023'ten itibaren asker sayısının 137 bin arttırılarak 1 milyon 150 bin seviyesine çıkarılmasını istemişti. Putin ayrıca, 300 binden fazla yedek askeri de tartışmalı bir seferberlik yasası kapsamında Rusya'nın Ukrayna işgalinde görevlendirmek istemişti.
ABD ve Batılı askeri uzmanlar binlerce Rus askerinin Moskova'nın Ukrayna'yı işgal etmesinin ardından gelen 10 ayda hayatını kaybettiğini bildirdi. Son resmi rakam 21 Eylül'de paylaşılmış, Şoygu 5 bin 937 askerin Ukrayna'da öldüğünü bildirmişti.
Şoygu zorunlu askerlik görevi için yaş aralığının da 21-30 arasında arttırılmasını talep etti.
Mevcut sistemde 18-27 yaş arasındaki Ruslar zorunlu askerlik görevi için çağırılabiliyor.
Konferansın sonunda Putin, Şoygu'nun önerilerine katıldığını bildirdi.
Rusya, Şubat ayında Ukrayna'yı işgal etmesinin ardından ülkenin en büyük kentlerinde askeri varlığını sürdüremedi ve ilk hedefi olan başkent Kiev'den çekilerek, yönünü doğuya ve güneye çevirmek zorunda kaldı. Moskova'nın kazandığı topraklar ağırlıklı olarak Doğu'da Rusça konuşan ayrılıkçıların yaşadığı bölgelerle sınırlı kaldı.