‘Rusya’nın Yanıltıcı Sosyal Medya Kampanyası Bitmedi’

Senato İstihbarat Komisyonu Başkanı Richard Burr, Amerikalılar’ı ve medyayı Rusya’nın 2016 seçimlerine müdahale etmiş olabileceği yönündeki iddiaları hafife almamaları konusunda uyardı.

Twitter, Facebook ve Google’ın avukatları ise Rusya’nın kampanyasının devamlı olarak Amerikalıları bölmeyi amaçladığını, önce Demokrat aday Hillary Clinton’a zarar vermek için; seçimden sonra ise Cumhuriyetçi Başkan Donald Trump’ın meşruiyetini sorgulamak için kullanıldığını söyledi.

1 Kasım günü Rusya’nın 2016 seçimlerindeki sosyal medya kullanımı konusunda Senato’da düzenlenen oturumda konuşan Burr, Wisconsin ve Michigan gibi seçimlerin kaderini belirleyen eyaletleri hedef alan Rusya bağlantılı Facebook reklamlarının seçim sonuçlarını doğrudan etkilediği yönündeki haberlere dikkat çekti.

Ancak Burr farklı bir noktaya da dikkat çekti ve Maryland eyaletini hedef alan reklam sayısının seçimler için kritik olan Wisconsin’i hedef alan reklam sayısının beş katı olduğunu söyledi.

Burr’a göre Demokratlar tarafından seçimde kolaylıkla alınan Maryland eyaleti, yine de Ruslar tarafından 262 reklamla hedef alınmıştı. Başkan Trump’ın yüzde birin altındaki bir farkla kazandığı Wisconsin eyaleti ise yalnızca 55 reklamla hedef alınmıştı.

“Ruslar Facebook reklamlarına 100 bin dolar harcadı”

Ruslar’ın, “Amerikan icadı sosyal medya platformlarını” kullanarak ülkeyi bölmeye çalışmasının son derece rahatsız edici olduğunu söyleyen Burr, ancak Rusya’nın operasyonuyla ilgili içeriğin bir kısmının medyada eksik yer aldığına dikkat çekti.

Burr’a göre Ruslar Facebook reklamlarına 100 bin dolar harcadı. Trump’ın seçim zaferine yardım eden diğer eyaletlerin yanı sıra Rusya, Wisconsin eyaleti için 2 bin dolardan az, Michigan için 823 dolar, Pennsylvania için ise 300 dolar reklam parası harcadı.

Burr, Ruslar’ın Pennsylvania’da 300 dolar reklam yatırımı yaptığını söyledi ve 30 yılda Cumhuriyetçiler’e oy vermeyen California’nın bunun beş katı reklamla hedef alındığının altını çizdi.

Twitter, Facebook ve Google’ın avukatları 1 Kasım’daki Senato İstihbarat Komisyonu oturumundan önce de Senato Adalet Komisyonu’ndaki oturuma katılmış ve Ruslar’ın 2016 başkanlık seçimleri sırasında kargaşa yaratmak ve yanlış bilgi aktarmak amacıyla platformlarını kullandığını doğrulamışlardı.

Twitter’ın avukatı Sean Edgett, şirketin 1 Eylül-15 Kasım 2016 arasındaki tüm tweetleri incelediğini söyledi.

Rus trollerin seçimle ilgili paylaşımlarının göreceli olarak kısıtlı olduğunu söyleyen Edgett, bunların Twitter’daki hesapların toplamının yüzde 1’ini oluşturduğunu belirtti.

Edgett, “Twitter bu türdeki faaliyetlerin boyutu ne olursa olsun kabul edilemez olduğuna ve bunu önlemek için daha iyi çalışmamız gerektiğine inanıyor” diye konuştu.

Edgett, Twitter’ın 2 bin 752 hesabı kapatarak Rus trollere karşı harekete geçirdiğini de hatırlattı.

Öte yandan Facebook ise araştırma için daha çok kişi istihdam edeceğini, gerekirse içeriği kaldıracağını ve seçim reklamcılarının kimliklerini doğrulayıp yayınlayacağını söyledi.

Facebook’un avukatı Colin Stretch: “Yabancı aktörler, Facebook ve Instagram’da sahte hesaplar kullanarak bir yıl içinde milyonlarca Amerikalı’ya ulaştı. Bu iletilerin büyük kısmı infial yaratma amaçlıydı” dedi.

Ruslar’ın Facebook paylaşımları toplamda 150 milyon Amerikalı’ya ulaştı.

“Reklamlarla seçimlerden fazlasını hedeflediler”

Senatör Jim Risch’in bir sorusu üzerine üç avukat da kampanyanın çok daha geniş çaplı olduğunu ve 2016 seçimlerinde bir adayı desteklemenin ötesinde, ayrılık yaratmayı hedeflediğini doğruladı.

Google’ın avukatı Kent Walker, “İçeriğin çoğunluğu doğrudan seçimleri etkileme çabasında ve toplumsal bölücülükle alakalıydı” dedi.

Temsilciler Meclisi İstihbarat Komisyonu da sosyal medya şirketlerinin avukatları için bir oturumu takvimine almış durumda.