Rusya'ya yönelik yaptırımlarla ilgili "yetersizlik" tartışmaları sürerken, Dünya Kırım Tatar Kongresi Genel Sekreteri Namık Kemal Bayar, Moskova’ya karşı 2008'de Gürcistan’daki işgali nedeniyle sert tutum alınmamasının 2014'te Kırım’ın işgaline neden olduğunu söyledi.
Ankara'da "Kırım İşgaline Karşı Direniş Yıldönümü" konulu etkinliğe, Türkiye'de yaşayan Kırım Tatarları ile Ukrayna vatandaşlarının temsilcileri katıldı. Dünya Kırım Tatar Kongresi Genel Sekreteri Avukat Namık Kemal Bayar ve Ukraynalılar Derneği Başkanı Yuliya Biletska, VOA Türkçe’nin sorularını yanıtladı.
"Rusya’nın Kırım’a yaptığı ilhak değil düpedüz işgaldir" diyen Bayar, 2014'te Kırım’a ve öncesinde 2008'de Gürcistan’a yönelik Rus askeri müdahalesine ABD ve Avrupa Birliği (AB) ülkelerince yeterince sert tepki gösterilmemesinden dolayı bugüne gelindiğini kaydetti.
Bayar, "Hiçbir hakka ve hukuka dayanmadan Kırım’a girdi. Kırım’ın işgalinden sonra aslında ne batının ne de başka dünya ülkelerinin bu işgalden ders aldığını söylememiz mümkün değil. Kırım’dan önce Gürcistan’daki işgalden itibaren aslında Rusya’ya en ağır yaptırımların başlaması gerekiyordu" dedi. Bayar, "Geçtiğimiz son yirmi yılda Rusya’nın bütün operasyonları sonrasında kendini her seferinde daha güçlü hissettiğini görüyoruz. Çeçenistan’dan başladı Gürcistan, Suriye, Karabağ ve nihayetinde Kırım ve Ukrayna’daki operasyonları… Batının ve dünyanın tepki vermede, yaptırım yapmada ve karşılık vermede etkisiz kalması Rusya’yı her seferinde daha da şımarttı. Elbette biz Rusya tarafına baktığımız zaman bu ekonomik yaptırımların etkisini doğrudan Rus halkı üzerinde görebiliyoruz. Oligarklar zenginleşirken halk, ülke giderek fakirleşiyor. Bu, Rusya gibi askeri güce dayanan bir ülke için çok da önemli gibi görünmüyor bugün için. Fakat önümüzdeki yıllar ya da günler bize ne gösterecek onu da izlememiz gerekiyor" diye konuştu.
"2014'te zaten çok büyük hayal kırıklığına uğradık"
Ukraynalılar Derneği Başkanı Yuliya Biletska, VOA Türkçe’ye yaptığı açıklamada, "Zaten biz 2014’te batıdan yardım beklerken çok büyük hayal kırıklığına uğradık ve inanıyoruz ki en azından ondan sonra bir ders alındı. Ama şu anda henüz bir şey söylemek için çok erken. Yani yardımları bekliyoruz. Öbür türlü yardım edilmeze nasıl olacak? Rusya’nın tüm Avrupa’ya saldırmasını istiyor muyuz? Eğer Paris’in ya da Berlin’in bombalanmasını istemiyorsak o zaman bence bize kesinlikle yardım edilmeli ve bu saldırgan devlet durdurulmalı. Tamam biz çok fazla şeyi kaybettik, mağdur kaldık ama en azından bu mağduriyet bizde kalsın, devam etmesin. O zaman eğer yardım edilirse burada kalır" diye konuştu.
Rusya'nın Kırım işgalinden itibaren kendisini her açıdan daha güçlü hissettiğini söyleyen Biletska, "Bu sekiz sene içerisinde bunun için hazırlıklar yapıyordu. Donbas’ın; yani Luhansk ve Donetsk’in parçalarını aldıktan, orada gayrı resmi savaş açtıktan, Kırım’ın yasadışı işgal ve ilhakını yaptıktan sonra zaten Kırım’ı bir üsse çevirdi. Saldırı sadece Rus topraklarından değil bizim işgal altındaki Ukrayna topraklarından gerçekleşiyor ve kesinlikle daha da güçlü oldu. Kendi planlarını yapmaya ve gerçekleştirmeye çalışıyor. Yani bu emperyalist fikri hiçbir şekilde yok olmadı. 2014’te de vardı. Kırım’ı aldıktan sonra anladı ki ‘bana hiçbir şey olmaz’. Devam ediyor ve daha fazla toprağımızı, tüm egemen devletimizi almaya çalışıyor" dedi.
‘‘Ukrayna devletinden söz edilmesi mümkün olacak mı?’’
Her iki isim de "Rusya’nın askeri müdahaleleriyle bu parçalanma tablosu devam ederse Ukrayna diye bir devletten söz edilmesi mümkün olacak mı?" tartışmasını da yorumladı.
Bayar, "Biz Türkiye’deki Kırım Tatar teşkilatları olarak dün gece Kırım Tatar Milli Meclisi ve Dünya Kırım Tatar Kongresi Başkanı Refat Çubarov’la bir çevrimiçi toplantı yaptık. Kendisinden aldığımız izlenim şu anda Ukrayna’nın muhalefetiyle, iktidarıyla bu saldırıya karşı en azından siyasi direnç noktasında milli birlik içinde olduğunu görüyoruz. İlaveten şunu da söyleyelim ne Ukrayna ordusu 2014’teki Ukrayna ordusu ne Ukrayna devleti 2014’teki Ukrayna devleti. Ukrayna kendi imkanları elverdiği ölçüde savaşa hazırlandı. Çünkü geleceğini biliyordu. Şu anda Rusya’nın bu işgali bu kadar hızlı bir şekilde sonuçlandırma ihtimali çok görünmüyor. Savaşı uzatabildiği kadar uzatmaya çalışıyor Ukrayna tarafı ve elinden gelen direnişi gösteriyor. Sahadan da bu direnişin yer yer başarılı olduğu haberleri gelmeye başladı dün gece itibarıyla. Ama biz Ukrayna’nın çok kolay teslim olacağını tahmin etmiyoruz. Teslim olmaması gerektiğini düşünüyoruz" yanıtını verdi.
Ukraynalılar Derneği Başkanı Biletska, "Bu bölünme değil. Bölünmek için iki taraf olması lazım. Burada çok net bir biçimde saldırı ve işgal görüyoruz. Bu yüzden bölünmeden bahsetmeyelim. Rus işgalinden bahsedelim. Rusya Ukrayna’nın çoğunu mu almak mı istiyor yoksa Ukrayna’nın yarısını mı? Artık deli olmuş bir devlet başkanının kafasında ne var? Bizim devletimiz, ordumuz güçlü. Bizim ordumuz kesinlikle savaşacak ve bizim insanlarımız ordumuzun arkasında duracak be buna izin verilmeyecek. Sadece Ukrayna’nın kayıplarından bahsetmiyoruz, Rusya tarafından da kayıplardan bahsediyoruz. Bu yüzden eğer bizi Rus vatandaşları da izliyorsa ‘gerçekten size toprak mı lazım?’ sormak istiyorum. Sizin kendi topraklarınız yok mu? Orada gidin ve geliştirin o toprakları, bizden ne istiyorsunuz? Eğer kendi oğullarınızı kendi kardeşlerinizi, babalarınızı tabutta değil de canlı görmek istiyorsanız o zaman kesinlikle bizim ülkemizden çıkın çünkü bizim ülkemiz sizinle savaşacak. Türkiye’de yaşayan Ukraynalılar olarak durumu takip etmeye çalışıyoruz. Ve her türlü yardımı yapmaya çalışıyoruz. Hem enformasyon savaşlarında hem de Türk toplumuna durumu anlatmaya çalışırken. Aynı zamanda eğer ileride insani yardım gerekirse biz diaspora olarak kendi ülkemizin arkasında duracağız, şu anda hazırlıklar yapıyoruz" ifadelerini kullandı.