NEW YORK- BM Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), bu yıl iş bulamayacak gençlerin sayısının 73 milyona yükseleceğini açıkladı. ILO, gençlerin iş durumlarını küresel olarak analiz ettiği 300 sayfalık, “Gençlerin Küresel İstihdam Trendleri 2022” raporunda, salgın hastalığın en çok iş bulmak isteyen 15-24 yaş arasındaki gençleri etkilediğini belirtti.
Raporda, 15-24 yaşları arasındaki genç kızların erkeklere oranla işsizliği çok daha yüksek oranda hissettiği belirtildi. Dünyanın farklı bölgelerinden elde edilen genç nüfusun işsizlik verilerinde, küresel çapta genç işsizliğin yıl sonuna kadar en yoğun olarak Arap ülkelerinde yaşandığı belirtildi.
Uluslararası Çalışma Örgütü’nün üst düzey yöneticisi Martha Newton, COVID-19 salgınının dünya çapında genç işgücü piyasalarına zarar verdiğini belirterek, “Özellikle ilk kez iş arayan gençler, salgın hastalık nedeniyle okulu terk etmek zorunda kalanlar, yeterli tecrübesi olmayan yeni mezun gençler işsizlikten en fazla etkilenenler oldu” diye konuştu.
Newton, salgın hastalığın en yoğun olarak yaşandığı yıl olan 2020'de istihdam, eğitim veya öğretimde olmayan gençlerin payının yüzde 23,3'e yükseldiğini söyledi.
Raporda, 15 -24 yaşları arasındaki gençlerin gelecekte işgücünde yer alma durumunun da giderek kötüleşerek, uzun vadede büyük risk altına gireceği değerlendirmesine yer verildi.
“Genç işsizler arasında cinsiyet eşitsizliği”
Uluslararası Çalışma Örgütü’nün son raporunda, genç kadınların iş bulma konusunda genç erkeklerden daha kötü durumda olduklarına dair endişe verici bulgular da yer aldı. Raporda, 2022 yılında her 10 genç erkekten dördünün, her 10 genç kadından üçünden daha azının iş bulmayacağı ifade edildi. Rapora göre 2022 yılında, genç erkeklerin yüzde 40,3'ünün iş bulması beklenirken, genç kadınlarda ise bu oran sadece yüzde 27,4 olarak öngörüldü.
Raporda, az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerdeki genç işsiz sayısının, gelişmiş ülkelere oranla çok büyük farklar gösterdiği, yüksek gelirli ülkelerdeki genç işsizliğin bu yıl daha az gelirli ülkelere oranla toparlanma yolunda olduğu belirtildi.
Uluslararası Çalışma Örgütü’nün raporunda, Afrika kıtasında gençlerin işsizlik oranının yüzde 12,7 olduğu, birçok gencin iş bulamadığı için iş aramaktan vazgeçtiği belirtildi.
“Rusya’nın Ukrayna’yı işgali genç işsizliği tetikledi”
Avrupa ve Orta Asya'da 15 ila 24 yaşındaki gençler arasındaki işsizliğin bu yıl dünyanın diğer bölgelerine oranla yüzde 16,4’e yükselmesinin beklendiği, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin sonuçlarının genç işsizliği tetikleme olasılığının oldukça yüksek olduğu kaydedildi.
Asya Pasifik bölgesinde yıl sonuna kadar gençlerin yüzde 14,9'unun hala iş aradığı, bu oranın yıl sonuna kadar daha da artabileceği belirtildi.
Latin Amerika ülkelerinde ise genç işsizlerin oranının yüzde 20,5’e ulaşabileceği kaydedildi. Latin Amerika ülkelerinde, genç kadınlar arasındaki işsiz sayısının tarihsel olarak her zaman genç erkeklere oranla daha az olduğu ancak yaşanan salgın hastalık sonrasında yıl sonuna kadar bu oranın genç kadınların aleyhine daha da artabileceği açıklandı.
Genç işsizler sorununu çözmek için öneriler
Raporda, genç işsizler sorununu çözmek için öneriler de getirildi.
Hükümetlerin genç işsizliği azaltmak için sürdürülebilir yeşil ve mavi politika önlemlerini uygulaması gerektiği belirtilerek, bu şekilde 2030 yılına kadar gençler için ek olarak 8,4 milyon iş yaratabileceği belirtildi.
Uluslararası Çalışma Örgütü raporunda, dijital teknolojilere yönelik hedeflenen yatırımların çok sayıda gence iş sağlayabileceği, 2030 yılına kadar ülkelerin geniş bant internete ulaşması halinde, dünya çapında yaklaşık 24 milyon yeni iş yaratılabileceği, bunların 6,4 milyonunu genç çalışanların oluşturacağı ifade edildi.