Sarkozy’den Türkiye’ye AB Çıkışı

Sarkozy, Fransa’da iktidarın Suriye krizinde oyun dışı kalması üzerine şahsen Moskova’ya giderek Putin ile özel konutunda iki saat süren bir görüşme yaptı. Görüşmenin ardından BFM TV’de Ruth Elkrief’in sorularını yanıtlayan Sarkozy, göçmen krizine ilişkin sorular bölümünde Almanya Başbakanı Angela Merkel’in Türkiye ziyaretini değerlendirdi.

Sarkozy,Merkel’i eleştirmeyecek kadar Fransa-Almanya dostluğuna önem verdiğini belirterek, “Merkel ile Türkiye konusunda görüş ayrılığımız yok. Bildiğim kadarıyla Merkel de Türkiye’nin AB’ye tam üyeliğine karşıydı. Ve bu konudaki tutumu değişmedi,” dedi.

Sarkozy, Türkiye’nin AB üyeliği konusunda ise, “Türkiye büyük bir ülke, büyük bir medeniyet. Her zaman Türkiye ile diyaloğa gidilmeli. Ancak diyalog, şantaj değildir. Türkiye’nin AB üyeliğiyle göçmen krizi biribirine karıştırılamaz. Türkiye bir Asya Minör ülkesidir, Avrupa’da değildir. Avrupa ile her zaman ilişkisi olacaktır. Ancak tam üye olarak Avrupa’da yeri yoktur” ifadesini kullandı.

Sarkozy’nin Cumhurbaşkanlığı döneminde Türkiye-AB üyelik müzakereleri bitme noktasına gelmiş, Sarkozy Fransa olarak müzakerlerin tam üyelik konusunu da içeren beş faslını askıya almıştı.

“Putin saygı duyduğum bir lider”

Yayında, Fransa’da sert eleştirilen Putin ile görüşmesini de değerlendiren Sarkozy, devlet adamı olarak Putin’e saygı duyduğunu söyledi. Nicolas Sarkozy “Esad gitmeli” pozisyonu ile Suriye dosyasındaki etkinliğini yitiren Fransa’nın artık farklı bir yaklaşım sergilemesi gerektiğini dile getirdi. Putin’in çağrısı üzerine görüşmeye gittiğini kaydeden Sarkozy, “paralel diplomasi” eleştirilerine, “Fransa’nın bir tek cumhurbaşkanı vardır. O da François Hollande’dır. Ama muhalefet lideri ve eski Cumhurbaşkanı’nın dünya liderleri ile görüşmesi de son derece doğaldır. Ben her zaman Rusya’nın dünyanın süper güçlerinden birisi olduğunu düşündüm. Dünyanın Rusya’ya ihtiyacı var. Herkesle diyalog kuurlmalı. Fransa’nın en büyük sorunu, kendi göbeğini dünyanın merkezi sanmasıdır (nombrilizm)” diye konuştu.

“Esad Suriye’nin geleceği değil ama...”

Putin’in şahsına dönük eleştirileri ise, “Rusya gibi büyük bir ülkeyi cumhurbaşkanının kişiliğine indirgeyemezsiniz. Ayrıca Putin benim saygı duyduğum bir politikacı. Rusya büyük bir ülke ve mutlaka diyaloğa girilmeli. Yeniden soğuk savaş havasına girmenin kimseye faydası olmaz. Herkesle konuşulmalı. Hepimizin tek bir ortak düşmanı var. O da IŞİD. Elbette Başar Esad Suriye’nin geleceği değildir. Ama bunu bir ön şart olarak koymak da doğru değildir. Suriye’nin geleceğine Suriye halkı karar verir,” dedi.

Sarkozy, Fransa’yı, Venedik buluşmasında Suriye müzakerelerine davet etmeyen Rusya’ya yaptığı geziyle, hükümetin Suriye politikasındaki başarısızlığının fotoğrafını çekmeye çalıştı. Fransız hükümeti Rusya ile Dışişleri Bakanları seviyesinde ancak telefonda görüşebilirken, Sarkozy, Putin ile hem de özel villasında başbaşa, iki saatten uzun görüşerek, doğrudan Cumhurbaşkanı Hollande’ı hedef aldı.