Savunma Bakanları IŞİD’le Mücadeleyi Görüşüyor

ABD Savunma Bakanı Ash Carter’ın Suriye ve Irak’ta IŞİD terör örgütüyle daha etkili mücadele edebilmek için yeni stratejiler belirleme konusunu gündeme getirdiği bildiriliyor. Irak kuvvetlerinin Musul’u IŞİD’in elinden geri almak için hazırlık yaptığı bugünlerde mücadele kampanyasının hızlandırılması için alınacak önlemler önem taşıyor. Musul, Irak’ta, IŞİD’in elindeki en büyük kent.

Başkan Obama’nın IŞİD’le Mücadele Koalisyonu Özel Temsilcisi Brett McGurk, dün gazetecilere, “Şu anda koalisyona katılan ülkeleri biraraya getirerek başarı şansımızı arttırmak için ne yapabileceğimizi görüşmek çok önemli,” dedi.

Amerika geçen hafta Musul’un geri alınması hazırlıkları için Irak’a 560 asker daha göndereceğini açıklamıştı. Bir yetkili, Amerika’nın Sesi’ne, Washington’un toplantıda, koalisyon üyelerinden mevcut katkılarını sürdürmelerini ve gerekirse daha çok katkıda bulunmalarını isteyeceğini söyledi.

IŞİD’le mücadele konulu ikinci bir toplantı da yarın ABD Dışişleri Bakanlığı’nda yapılacak. Toplantıya 30 koalisyon üyesinin dışişleri ve savunma bakanları katılacak. Amerikalı yetkililere göre, bu toplantıda da IŞİD yenilgiye uğratıldıktan sonra barış ve istikrarın sağlanması için alınması gereken önlemler gözden geçirilecek. Koalisyon ortakları, bir ‘acil istikrar fonu’ oluşturulmasını kararlaştırdı. Bu fonda gerektiğinde kullanılmak üzere her zaman 100 milyon dolar bulunacak.

Brett McGurk, bu paranın, hayatı normale döndürmek, elektrik vermek, polisi eğitmek ve sokaklarda görevlendirmek, halkın evlerine dönebilmesini sağlamak için kullanılacağını söyledi. McGurk, örnek olarak da Tikrit kentinde yapılan çalışmalarla istikrarın sağlanmasını gösterdi.

Tikrit’te nüfusun büyük çoğunluğu, kentin geçen yıl IŞİD’den kurtarılmasından sonra geri döndü. McGurk’e göre, Irak’ta toplam 700 bin Iraklı’nın IŞİD’den kurtarılan bölgelerdeki evlerine dönmesi sağlandı.

Kurtarılan bölgelerden geriye kalacak IŞİD savaşçıları

Uluslararası koalisyonun Suriye ve Irak’ta IŞİD’den kurtaracağı bölgelerde, terör örgütünün dağılmasından sonra başıboş kalacak örgüt militanları da aynı bir sorun oluşturacak.

Stratejik ve Uluslararası Araştırmalar Merkezi uzmanı Anthony Cordesman, Amerika’nın Sesi’ne, “Bu kesin bir zafer olmayacak. Kimse bir teslim olma anlaşması imzalamayacak” diyerek kaygılı olduğunu söyledi.

Başkan Obama’nın IŞİD’le Mücadele Özel Temsilcisi McGurk’e göre, Washington’daki toplantılarda dışişleri ve savunma bakanları IŞİD’in Suriye ve Irak dışındaki örgütlenmesini de gözden geçirecek. Terör örgütü, Afganistan’dan Libya’ya, dünyanın çeşitli ülkelerinde en az sekiz destekçi örgüte sahip.

Cordesman, küresel alanda, tehlikenin IŞİD’den daha büyük olduğu uyarısında bulunuyor. Uzman, ‘yalnız kurt’ tanımına uyan teröristlerin, son zamanlarda Orlando’da en az 50, Nice’te de 80’den fazla kişinin ölümüne neden olduğunu hatırlatıyor.

Uzmana göre, “sadece bir tek isme bağlı kalmamak gerekir. Aşırı İslamcılıktan gelen tehdit hiç de azalmış değil.”

Türkiye’deki siyasi karışıklık

Koalisyon üyesi ülkelerin Andrews Hava Üssü’ndeki toplantısına Türkiye Savunma Bakanı Fikri Işık da katılacaktı ancak 15 Temmuz’daki başarısız darbe girişimi nedeniyle bakan Washington’a gelmedi.

Pentagon Sözcüsü Peter Cook’a göre, ABD Savunma Bakanı Ash Carter Fikri Işık’ta bir telefon görüşmesi yaptı ve Amerika’nın seçimle işbaşına gelmiş Türk hükümetine desteğini tekrarladı. Sözcü, Savunma Bakanı Işık’ın, Carter’a, IŞİD’le mücadelede Türkiye’nin kararlı bir üyesi olarak kalmaya devam edeceği konusunda güvence verdi.

ABD ve koalisyonun IŞİD’e karşı operasyonlarda kullandığı İncirlik Hava Üssü’nde saldırı uçakları ve 3 binden fazla Amerikalı personel bulunuyor.

Yarın ABD Dışişleri John Kerry başkanlığında yapılacak olan toplantıya da Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun katılması öngörülüyordu ancak Çavuşoğlu da Türkiye’deki gelişmeler nedeniyle Washington’a gelmekten vazgeçti.