Kürt basınına yönelik Nisan ayında düzenlenen operasyonda gözaltına alınan Mezopotamya Ajansı Editörü Sedat Yılmaz, sekiz aylık tutukluluktan sonra tahliye edildi. Yılmaz bu ay Kürt basınında tahliye edilen ikinci isim oldu.
Hakkında “Terör örgüt üyesi olmak” ve “terör örgüt kurmak ve yönetmek” iddialarıyla dava açılan gazeteci Sedat Yılmaz’ın yargılanmasına, sekiz ay sonra, Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde başlandı.
Duruşmada önce “Ulaş” kod adlı gizli tanık dinlendi. Gizli tanık, KCK Basın Komitesi’ne bağlı çalışmalarda haber, fotoğraf, görüntü ve kaynak görüşmeleriyle istihbarat toplandığını ileri sürdü. Tanık, Yılmaz’ın Irak Kürt bölgesine giderek PKK yöneticileriyle görüştüğünü öne sürerken, avukatlar çözüm süreci döneminde birçok gazetecinin örgüt yöneticileriyle röportaj yaptığı ifade etti.
Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği Eş Direktörü ve davanın avukatlarından Veysel Ok ise, Yılmaz’ın Kürt basınında çalıştığına vurgu yaparak, “İstinat edilen suçlamaya dayanak gösterilen bir delil yoktur. Değil bir tutuklama, gözaltı için bile hukuken açıklanacak bir açıklama yok. Bunun hukuki bir zemini yok. Tüm hukuk mevzuatı alt üst ediliyor. 43 sayfalık iddianamenin sadece 3 sayfası Sedat ile ilgilidir. Savcı lehte olan verileri gizlemek için elinden geleni yapmıştır” dedi.
İlgili Haberler Kürt Basınına Bir Operasyon DahaAvukat Resul Temur da gizli tanığın ifadelerinin çelişkili olduğuna dikkat çekerek, ifadelerinin dosyadan çıkarılmasını istedi.
“Dicle Müftüoğlu’nun da tahliye edilmesi gerekiyor”
Kararı VOA Türkçe’ye değerlendiren Dicle Fırat Gazeteciler Derneği Başkanı Serdar Altan, geçen hafta hakim karşısında çıkan ancak tahliye edilmeyen Dicle Müftüoğlu’nun da benzer iddialarla suçlandığını söyledi.
Yılmaz’ın tahliye edilmesinin ardından Müftüoğlu’nun da serbest bırakılması gerektiğini savunan Altan, “Hukuksuz bir yargılamayla karşı karşıyayız. Hem Sedat’ın hem avukatlıkların savunmasıyla bu ortaya çıktı. İddianamenin aslında ne kadar sıradan, içi boş iddialarla hazırlandığını bir kez daha gördük. Bu tarz davaları gazetecileri çalışma alanında soyutlamaları, koparma, onları engelleme çabası olarak görüyoruz. Bundan bir hafta önce Dicle’nin duruşması vardı ancak Dicle tahliye edilmedi. Sedat tahliye edildiğine göre bu iddiaların tamamı boşa çıkmış diyebiliriz” diye konuştu.
Ne olmuştu?
Nisan ayında Ankara merkezli operasyonda Mezopotamya Ajansı Editörü Sedat Yılmaz, eşi ve kardeşi ile Dicle Fırat Gazeteciler Derneği Eş Başkanı Dicle Müftüoğlu gözaltına alındı. Müftüoğlu ve Yılmaz 3 Mayıs’ta tutuklandı. Yılmaz’ın davası, Aralık ayı içinde tutuklu Kürt gazetecilerin yargılandığı üçüncü dava oldu.
Bu ay ilk olarak Mayıs ayındaki cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerinden önce Kürt basınına düzenlenen operasyonda gözaltına alınan ve ardından tutuklanan Mezopotamya Ajansı editörü Abdurrahman Gök, hakim karşısına çıktı. Hakkında “terör örgütü üyesi olmak” ve “terör örgütü propagandası yapmak” iddialarıyla dava açılan Gök, Diyarbakır 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılandığı davada, tahliye edildi.
Gök’ün ardından Yılmaz’la birlikte tutuklanan Müftüoğlu’nun davası görüldü. Ankara Sincan Kadın Kapalı Cezaevi'nde tutuklu bulunan Müftüoğlu da "terör örgütü üyesi olmak" ve "terör örgütü kurmak ve yönetmek" iddialarıyla yargılanıyor. Diyarbakır 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada heyet başkanının izinli olması nedeniyle başka bir hakim görev aldı. Hakimin önce ‘tutukluluk halinin devamına’ karar vererek, ardından avukatların savunmasını alması tartışmalara neden olmuştu.