Türkiye’de sosyal medya mecrası Twitter’daki etkinliğiyle artık siyasette de etkili bir kedi var: CHP Genel Merkezi’nin yıllardır ev sahibi konumundaki kedisi Şero. Adına oluşturulan Twitter hesabıyla birlikte Türkiye’de CHP üzerine sözü dinlenen @SeroCHP yaratıcıları, Amerika’nın Sesi’ne konuştu ve Şero’nun 7 Haziran beklentisini CHP-HDP Koalisyonu olarak açıkladı.
Türkiye’de sosyal medya gündeminde en sözü geçerli isimlerden birisi olan Şero, kendisini CHP çalışanı olarak tanımlıyor. ‘Kum delisi’ olmasınin yanı sıra CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nu gözlemlemekten sorumlu olduğunu iddia eden Şero, ‘Sosyal Demokrat Kedi’ kimliğiyle her mesajıyla dikkat çekiyor. Twitter’daki takipçi sayısı 32 bine yaklaşan Şero, özellikle CHP üzerine attığı mesajları yüzlerce kez retwit edilmesiyle adeta gündem belirliyor.
Şero, elbette Twitter’da görüşlerini açıklamak için “insanlarından” yardım alıyor. Geçmişte birkaç kez kendisiyle ilgili konuşan Şero’nun klavye arkasında kim olduğu gizli kalmıştı.
Yunanistan’daki Syriza’nın destekçisi olan Şero, toplumsal olaylara ele bakışıyla ‘sol’ kimliğini açığa vuruyor. Şero’nun solcu kimliği arkasında aslında bir değil iki kişi var. Dost ve ideolojik görüş birlikteliği içerisindeki iki genç insan. Şero’nun yaratıcıları iki genç, “gizemi bozmamak” gerekçesiyle isimlerini saklı tutmak istediği için, Amerika’nın Sesi olarak gerçekleştirdiğimiz ayrıntılı söyleşide belki isimleri yer almadı. Ancak 7 Haziran Genel Seçimleri’ne, Türkiye’ye ve CHP’ye bakışları ile güncel siyasete ilişkin görüşleri yer aldı. Dolayısıyla da Şero, Amerika’nın Sesi’ne konuştu ve neler düşündüğünü Twitter dışında da dile getirmiş oldu.
Şero neden koalisyon istiyor?
Şero, açıkça 8 Haziran sabahı Türkiye’de sandıktan CHP-HDP Koalisyonu sonucunu görmek istediğini açıkladı.
MHP ile koalisyon ihtimaline sıcak yaklaşmasını ortaya koyan Şero adına yaratıcıları, “MHP’ye söz söylemek konusunda çok çekinmez öyle tahmin ediyorum. Şu anda Türkiye siyasetindeki malzemenin beş katını o koalisyon içerisinde herhalde buluruz. Çok da eğlenceli olurdu” görüşünde.
HDP ile koalisyon içinse ‘En iyisi olur’ diyen Şero, böylesi bir koalisyon hükümeti ile “yeni bir toplumsal sözleşme yazılabilecektir”diyecek iddiasında. CHP ile HDP’nin o toplumsal sözleşmesinde hayvan haklarına geniş yer verileceğini düşünen Şero, HDP’nin barajı geçmesini desteklediğini söyledi. Peki bunun CHP tabanından HDP’ye oy kayması olup olmayacağı yönündeki sorumuzu ise, CHP’li Şero yaratıcıları, “Şero HDP’nin barajı aşmasını kesinlikle istiyor öte yandan HDP’nin barajı aşarken çoğunlukla alacağı oyların da CHP’den olmadığını düşünüyor” diye yanıtladı.
Şero CHP’ye muhalif mi?
Twitter’da “‘Vurdum patimi masaya önseçim olacak’ dedim” diye mesaj atan Şero, CHP’deki her şeyin en yakın gözlemcisi. Her zaman CHP Genel Merkezi’ndeki varlığını hissettiren ve kırmızı koltuktaki yerini kimseyle paylaşmayan Şero, kendi partisine yönelttiği eleştirileri nedeniyle de Twitter’ın fenomeni.
Şero’nun yaratıcıları da, CHP’de son dönemde yaşananlardan memnun olduklarını ifade etti. Önseçim memnun etse de aday listeleri yine Şero’yu tam tatmin etmemiş çünkü “O partiye muhalif bir kedi” imiş. Yaratıcısı, “Herkes partiyi nasıl görmek istiyorsa kediyi de öyle görmek istiyordu. Şero'nun politik pozisyonu o şekilde görmek istiyordu. Bu zamanla aşıldı. Şero'nun özgürlükçü, yüzünü sınıfa dönen, ezilenlere dönen bir tarzı var” dedi.
CHP Şero’ya mı benzeyecek?
CHP’nin aday listelerinde de gözlemlenen sağ kesime yönelik açılım konusunda ise, Şero pek olumlu yaklaşım içerisinde olmadığını açıkladı. Yaratıcısı, “Şero, iyi bir sosyal demokrat kedi figürü olarak devam edecektir. CHP, bir gün Şero'nun çizgisine tam anlamıyla oturduğunda muhakkak ki Şero biraz daha sola gitmek durumunda kalır” diye konuştu. Şero, ayrıca iddialı konuştu ve “CHP, Şero'ya benzeyecek, her zaman öyle olacak” görüşünü de paylaştı.
Trafo meselesine tepkili, Kılıçdaroğlu’nu ‘naif’ görüyor
CHP’nin “Milletçe Alkışlıyoruz” reklam filminde başka bir kedi oynatıldığı için “kıskanmış” Şero, aslında “Trafoya kedi girdi”yaklaşımına ciddi tepkili olduğunu söyledi. Acilen de gündemi sandık güvenliğine geri döndürme taraftarı olduğunu belirtti.
Şero, CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nun ise en sevdiği ve en sevmediği özellik olarak “naiflik” olarak açıkladı.
Amerika’nın Sesi’nin yaratıcıları ve dolayısıyla da Şero ile gerçekleştirdiği detaylı röportaj aşağıda yer alıyor. Röportajımızda adlarını saklı tuttuğumuz Şero’nun yaratıcıları XZ ve ZX olarak sorularımızı yanıtladı:
VOA: "Şero adına hesap açmaya nasıl karar verdiniz?"
XZ: “Türkiye'de siyasette gerginlik yükseldiği dönemde bir kedi üzerinden esprili cevaplar vermek uygun olacaktır diye bu hesabı açtık.”
ZX: “Siyasetin çok sıkıştığı bir dönemdi. Farklı bir dile, farklı bir düzeye ihtiyacı vardı. Şero biraz bu ihtiyacı karşılayacağı düşünülerek açtığımız bir Twitter hesabı.”
VOA: “Şero'nun ilk günlerde takipçi sayısı sınırlıydı ama şimdi binlerce takipçisi olan bir Twitter fenomeni. Böylesi bir ilgi olacağını, retwit sayılarının yüzleri aşacağını düşünüyor muydunuz?”
XZ: “Aslında başlangıçta hayır. Ama sonrasında hızlandı çünkü Türkiye'de siyaset kurumunda malzeme hiç bitmiyor. Onu da iyi işlediğiniz zaman doğru yerlere ilerliyor. Dolayısıyla Şero da binlerce kullanıcıya ulaştı.”
ZX: “Malzeme bolluğu yanı sıra Şero kedi kimliğiyle popüler figür. Öte yandan çok sempatik bir hayvan. Sık sık fotoğraf çekip iyi malzeme çıkartma şansımız oluyor. Potansiyel arttı ve böyle bir durum ortaya çıktı.”
Şero, Kötü Kedi Şerafettin’e uzak mı?
VOA: “Potansiyel dediğimizde Şero'nın ‘tırnaklama' potansiyeli de çok yüksek diye belirtelim. (Bu söyleşiyi yapan muhabiri kırmayarak eline imzasını da bırakmış durumda) Türkiye'de uzun yıllar Kötü Kedi Şerafettin figürü vardı. Size göre, CHP'nin Şero'su ile Şerafettin arasındaki yakınlık veya uzaklık nedir?”
XZ: “Yakın değil çok uzak. Şero, çok sempatik. Herkese kendini sevdirebiliyor ama kimseyi kendine yaklaştırmıyor. Bu anlamda Kötü Kedi Şerafettin çok uzakta bir yerde konumlanıyor. Aynı zamanda donanımlı da. İnsanlara nasıl davranması gerektiğini biliyor. Nasıl mesafe tutması gerektiğini biliyor.”
ZX: “Şero, sosyal demokrat bir kedi öncelikle o noktadan ayrılıyor. Bunun yanında dişi bir kedi. Adını Şero koymuşlar zamanında ama dişi bir kedi olması durumuyla ayrılıyor. Hepsinden bağımsız olarak ben Şero'nun kedisel özellikleri olarak da güzel bir canlı olduğunu düşünüyorum. O bakımdan Kötü Kedi Şerafettin ile arasında epey mesafe var aralarında sadece isim benzerliği var. Bunu da değiştirebilme şansımız yok.”
VOA: “Siz iki kişisiniz bu hesap arkasında. Bazen çelişki doğuyor mu aranızda, birinizin attığı twit'i ötekinin ‘ya acaba böyle demeseydik’ dediği anlar oldu mu hiç?”
XZ: “Hayır hiç olmadı. Zaten bir Twit atarken de üzerine çok uzun uzadıya konuşmuyoruz. Sadece 30 saniye birbirimizle paslaşıyoruz. Sonra twit çıkıyor ortaya. Çünkü çok benzer bir yerden bakıyoruz dünyaya. Dolayısıyla Şero da bize benzediği için güzel Twitler çıkıyor. Bugüne değin çok büyük çelişkiler yaşamadık. Belki bir kelime, şunu şuraya koymak yerine başka yere bu kelimeyi koysak dediğimiz zamanlar var.”
ZX: “Şimdi kedinin politik olması durumu aslında bizim işimizi biraz kolaylaştırıyor. Yani hep olayları ele aldığı bir nokta var. Bunun da bir geçmişi var. Bir yerden sonra belli bir politik dil oluşuyor. Dolayısıyla bir şey söyleme ihtiyacı hissederken hiç çelişki durumu olmadı şu ana kadar.”
‘Herkes CHP’yi nasıl görmek istediyse Şero’yu öyle istedi’
VOA: “CHP'nin ideolojisiyle ilgili attığı bir Twit vardı Şero'nun ve oldukça da retwit edilen bir twitti, bir mesajdı. ‘Güzel partiyiz aslında ideoloji olmasa’ demişti.”
XZ: “O twit'i hatırlayamadım. Ama genel olarak tepkiler güzel. Başlangıçta şöyle bir durum söz konusuydu; herkes partiyi nasıl görmek istiyorsa kediyi de öyle görmek istiyordu. Şero'nun politik pozisyonu o şekilde görmek istiyordu. Bu zamanla aşıldı. Şero'nun özgürlükçü, yüzünü sınıfa dönen, ezilenlere dönen bir tarzı var. Bir politika yapma tarzı var dolayısıyla artık ona benzer tepkiler almıyoruz."
VOA: “Şero parti içi muhalefet çatışmalarının bir noktada paylaşılamayan simgesi mi oldu?”
ZX: “Aslında şöyle oldu; buna ek olarak Şero içkin bir hal haline geldi. İnsanlar, CHP'nin dışında konumlanan insanlar tepkilerini dile getirirken Şero'nun bu tepkiyi çoktan dile getirdiğini ve iyi bir politik dille dile getirdiğini gördüklerinde eleştirmekten vazgeçtiler veya eleştirme yanı sıra sempati duyabileceklerinin da farkına vardılar. Bu bakımdan geçmişte aldığımız tepkiler şimdi epeyce yumuşadı. CHP'ye kendi dili ile getirdiği bazı yapıcı eleştiriler. Artık insanlar tarafından tepki değil aksine onay görüyor ve katılıyorlar. Bunun hepsinin bütününe baktığımızda CHP'ye yaradığını görüyoruz.”
VOA: “Peki o yapıcı eleştirler noktasında, siz partiden tepki aldınız mı? Yani twit'lere müdahale geldi mi?”
ZX: “Twitlere dışarıdan bir müdahale gelmedi. Ama tabi ki parti içerisinde çeşitli konularda tepkiler oldu. Şu konularda biraz fazla yükleniyorsunuz, buralarda biraz daha yumuşak geçebiliriz denilenler oldu.”
VOA: “Bir iki örnek verir misiniz?”
ZX: “Net hatırlamıyorum. Çünkü çok üstüne basa basa müdahale olmadı. Hepsi politik meselelerle alakalı. Şero'ya hiç müdahale gerçekleşmedi. Şunu, şöyle söylenmemeleri gibi bir durum olmadı.”
XZ: “Başlangıçta zorlandığımız doğru. Siyasetin kendine has bir dili var. Ama Şero için durum farklı. Özgürlükçü bir alandan bakıyor dünyaya. Bazen dil uyuşmuyor. Anlatmak istediğinizi tam anlatamıyorsunuz. Böyle sorunlar oldu ama zaman içerisinde CHP'nin de başka bir yöne gelmesiyle beraber politik dili anlamında hiçbir sorunla karşılaşmıyoruz.”
Kılıçdaroğlu Şero’nun yaratıcılarını tanıyor mu?
VOA: “CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu sizleri birebir tanıyor mu, Şero ile ilginizi biliyor mu?”
XZ: “Bizi birebir tanıdığından emin değilim. Çünkü birebir kendisiyle görüşmemiz olmadı. Ama kendisi de Şero'yu takip ediyor. Mesela bazı TV programlarında (CHP Genel Merkezi'nde çekimi gerçekleşen) Şero oradan geçerken bunu söylüyor. Ama tanışıklığımız yok kendisiyle.”
VOA: “Şero'nun yaratıcılarını ben tanıyorum ama Kemal bey tanımıyor mu? Ne mutlu bana.”
XZ: “Bilmem belki uzaktan takip ediyordur. Bilemiyorum.”
ZX: “Bir tanışıklığımız yok ama bilgisi olmadığını zannetmiyorum ben de. Uzaktan bir gözle muhakkak takip ettiğini biliyorum. Geçen gün Ekşi Sözlük'te soruları yanıtlarken, bir konuya verdiği cevapta Şero'ya atıfta bulundu. Daha önce birkaç kez Şero'ya atıfta bulundu. Dünya Kediler Günü'nde Şero ile beraber fotoğraf çektirdi. 'En sosyal demokrat kedinin Dünya Kediler Günü'nü kutluyorum' diye fotoğraf verdi. Şahsen tanışmıyoruz ama bilgisi olduğunu zannediyorum.”
VOA: “Türkiye Twitter'ın en çok kullanıldığı ülkelerden birisi. Twitter'da uzun süredir 'AK Troller' diye de bir kavram var uzun süredir Türkiye'de. Onlar ile ilgili tartışılan bir nokta, hakaret ve küfür kelimeleri kullanılması ve spam'lama, izleme veya izlememe gibi kampanyalar yürütmeleri Twitter'da. Şero için bunu gözlemlemiyoruz. Şero'nun duruşu nedir bu noktada, Twitter'ın nasıl kullanılması gerektiğini düşünüyor?”
XZ: “Bu hesabı açtığımızda siyasette gerilimin artacağını öngörmüştük. Bazı hesaplar üzerine insanlara çok yüklenileceğini, bazı siyasi kampanyalar yürütüleceğini farkındaydık. O yüzden Şero'yu insanlara çok yüklenmeyen, bulaşmayan, eleştirisini yapan ama kelimelerini özenle seçen bir yere doğru oturtmuştuk. Dolayısıyla hiçbir zaman bunun sakıncasını görmedik. Bizi AKP milletvekilleri de takip ediyor. Hiçbir zamanın çok büyük bir restleşmenin, bir hakaret boyutuna varan bir tartışmanın içerisine girmedik. Kimse Şero'da şöyle bir yaratıktır gibi bir durum içine sokmadı. Şero'yu istediğimiz konuma oturttuğumuzu düşünüyorum.”
VOA: “Sizler Twitter'da küfürleşmeye nasıl yaklaşıyorsunuz?”
ZX: “Politik dilin hiçbir yerinde hakaret ve nefret dili olmamalı. Kendi Twitter hesabımda da buna dikkat ediyorum. Benzer şekilde Şero ile de tam olarak yapmak istediğimiz şey gündelik siyaset içerisinden bu nefret öğelerini mümkün olduğunca uzaklaştırabilmek. Şero'da da bunu başarabildiğimizi düşünüyorum. Melih Gökçek (Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı) dahil ki çok sert bir figürdür. Bütün Cumhuriyet Halk Partili figürlerle direkt olarak çatışır. Şero'ya aldığı tavır ise enteresandır, nispeten yumuşak.”
Şero trafo meselesi için ne düşünüyor?
VOA: “30 Mart Yerel Seçimleri'nde Türkiye, 'Kedi trafoya girdi ve elektrikler kesildi' açıklamasını gördü, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın ağzından. Bugünlerde de Şero'nun gündeminde trafolar var. Bu nasıl bir örtüşme oldu, siz bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?”
ZX: “En başta çok talihsiz bir açıklama. Türkiye gibi yüksek önem atfedilen seçimlere böyle yaklaşılması yani 'trafoya kedi girdi' yaklaşımı tabii çok hazin bir durum. Kedi ve Şero açısından baktığımızda, biz bir süredir bu durumdan rahatsız. Ortada çok önemli bir sorun var ve bu sürekli kendilerince (AKP) aslında sevmedikleri mizah algısıyla gerçek öneminden uzaklaştırılıyor. Bu durum, Şero'ya çeşitli malzeme çıkartıyor. Ama biz mümkün olduğunca bu noktadan uzaklaşmaya ve meseleye, önemine, sandık güvenliğine dönmeye çalışıyoruz. Umuyorum bundan sonra da iktidar partisi ve temsilcileri de sandık gibi önemli bir konu da ucuz mizaha kaçmazlar. En azından böyle bir beklentim mevcut.”
VOA: “Şero, Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Sadi Güven'e çağrı yaptı. Ne düşünüyor Şero bu konuda? Malum Şero sizin ağzınızdan konuşuyor.”
ZX: “Şero tabi bütün kedilerin örgütlü ve politik olmasını savunuyor en başta. Böyle bir durum söz konusu. Şero'nun çağrısı çok açık, sokaktan kedi toplamak kolay. Örgütlü kedileri de toplayabilsin eğer kolaysa. YSK Başkanı'na böyle bir çağrı yapmayı tercih etti.”
VOA: “CHP'nin 'Milletçe Alkışlıyoruz' reklamında bir elektrik trafosu önünden geçen kedi ise, başka bir kediydi. Şero kıskanç mı?”
XZ: “Şero kıskanç. Bu konuda da kızgın. Ben buradayım, neden başka bir kedi kullandılar diyor. Ama tabii kampanyayı yönetenler o şekilde düşünmüş. Güzel bir reklam filmi oldu, mesaj da güzel. O yüzden biz de şaşkınlıkla ve hayretle izledik, çok da keyif aldık.”
VOA: “O reklamdaki kedi, sarışındı. Şero, sarışınlar için ne düşünüyor?”
XZ: “Belki başka bir toplumsal kesime hitap etmek istemişlerdir, sarışınlardan da oy almak istemişlerdir.”
VOA: “İnsanlar Şero'dan bir mesaj görmek istiyor Twitter'da. Ne zamanlar çok zorlanıyorsunuz, Şero'nun bir şey demesi lazım ama dese ya da demese ikilemi ne zaman doğuyor?”
XZ: “Neredeyse hiç olmadı. Çünkü her zaman bir politik pozisyonumuz var. Her birimizde olduğu gibi bizim de vardı. Söyleyeceğimizi de söylemek konusunda hiçbir zaman çekinmedik. Bu da her zaman CHP'nin daha özgürlükçü bir alana doğru hareket etmesi için önemliydi. Her zaman da başardığımızı düşünüyoruz.”
Şero, sağa açılım yapar mı?
VOA: “Şero, sosyal demokrat ve özgürlükçü diyoruz. Peki Şero bir gün daha farklı görüşlere de açılacak mı, mesela daha sağ, daha dini pozisyona mesela açılım olacak mı? Yoksa Şero, soldaki kimliğini mi koruyacak?”
ZX: “Çok kritik bir soru sordunuz. Şu an için ve ileri dönem için böyle bir şey pek mümkün gözükmüyor. Çünkü Şero'yu 'kurgulayan insanlar' olarak kendi hayat görüşlerimizi o hesapta bir nebze yansıtıp, tamamında CHP'ye ideolojik bir çizgi verme anlayışına götürmeye çalışıyoruz. İdeolojik çatışmaların olmayacağını gördüğümüz dönemlerden geçtiğimiz için gelecekte de Şero'da böyle bir durumun söz konusu olmayacağını düşünüyorum. Şero, iyi bir sosyal demokrat kedi figürü olarak devam edecektir. CHP, bir gün Şero'nun çizgisine tam anlamıyla oturduğunda muhakkak ki Şero biraz daha sola gitmek durumunda kalır.”
VOA: “CHP, Şero'ya benzeyecek yani öyle mi anlamalıyım?”
XZ: “Her zaman öyle olacak, her zaman.”
VOA: “Reklamda rakip bir kedi olsa da Şero, kampanyayı beğenmiş görünüyor. Peki Şero üzerinden yeni bir reklam kampanyası planlaması yapılması da söz konusu olacak mı?”
XZ: “Zannediyoruz olacak, duyumumuz var. Nasıl ve hangi çerçevede olacak bilemiyoruz. Tabii biz (Twitter'daki Şero hesabı olarak) neyi kabul ederiz, neyi yaparız bilemiyorum. Öneriyi görmek gerekli çünkü Şero'nun çevresinde tuttuğu bir kitlesi var. O kitle, neyi talep ediyor, CHP'nin nereye doğru gitmesini istiyor? Bunlara bakmamız gerekir.”
ZX: “İçeriğine bakmamız gerekir. Şu anda Şero, kendi başına bir politik özne. CHP'de olan hemen hemen her gelişme konusunda mutlaka bir söz söylemesi ihtiyacı hissediliyor. İnsanlar bir konuda ne söylemiş, nereden tavır alıyor, nasıl eleştiriyor diye bakma ihtiyacı hissediyor. Dolayısıyla kampanya içeriğine de bağlı olmak üzere böyle bir durum söz konusu olacak.”
VOA: “Şero, aday listelerini gördüğünde tatmin oldu mu?”
ZX: “Şero'nun tatmin olması gibi bir durumu söz konusu değil. En başta partiye muhalif bir kedi. O konuyu öyle bir kapatmak gerekiyor. Öte yandan baktığımızda önseçim çok olumluydu. Sosyal demokrat bir parti olma iddiasındaki bir parti olarak muhakkak önseçim yapması gerekiyordu. Parti listelerinin önseçimle belirlenmesinin iyi bir etki yarattığını gözlemliyor Şero.”
XZ: “Önseçim sonuçlarına baktığımızda daha soldan yana tavır koyan, daha özgürlükçü tavır koyanların kazandığını görüyoruz. İkna odaları kuranların ya da Kürt Sorunu'na faşizan tavır takınanların kaybettiğini görüyoruz. Şero bu anlamda mutlu. Yeni çalışma arkadaşları edindi. Onlar da Ankara'ya geldiklerinde çok güzel bir gelişme olacak. Örneğin biz İlhan Cihaner gibi Melda Onur gibi aktörler yanında yenilerini göreceğiz. Onlar da eğer iktidar değişmezse mahkemelerde, direnişlerde, grevlerde olacaklar. Şero, bu anlamda mutlu. Ama umarım buna gerek kalmaz ve iktidar değişir.”
CHP’nin kadın aday sayısı yeterli mi?
VOA: “Kadın aday sayısı 104 oldu ama seçilebilecek yerler itibariyle yine de sınırlılık görülüyor. Şero, CHP'nin kadınlara yaklaşımını nasıl değerlendiriyor?”
XZ: “Olumlu bir iyiye gidiş söz konusu. Sınırlı kalmasını CHP ile ilgili değil Türk siyasi kültürüyle ilgili düşünüyorum. Kadınlar bir süredir siyaset yapıyorlar. Türk sağında da kadın sayısı az olduğu için bundan etkilenen bir sol, bir CHP, bir sosyal demokrat hareket beraberinde kadınları tercih etmemeyi, kenara koymayı uygun görmüştü. Yanlış bir yönelimdi şüphesiz. Ama bundan sonrası için umutluyum. Önümüzdeki seçimde 104'ün ikiye katlanacağını düşünüyorum. Yine sosyal demokrat hareket için 104 kişi önemlidir.”
ZX: “Kadınlar ve siyaset ilişkisinde şöyle bir durum söz konusu. CHP de dahil herhangi bir partiyi Türkiye'deki toplumsal değişimlerden bağımsız görmek mümkün değil. Türkiye'de herhangi bir alanda kadın temsiliyetine veya kadınların söz hakkına veya hak ihlallerine baktığımızda, CHP'de iyiye gidiş söz konusu. Şero istiyor ki temsiliyet, mümkün olan en yüksek seviyede olsun. Bu konuda talepler artsın ve partide gerekli adımları atsın. Sosyal demokrat bir parti nasıl davranması gerekiyorsa öyle olsun. Türkiye'de yaşayan ve politika yapan bir partinin belirli sınırları oluyor bir noktada. Bu açıdan CHP'nin çok fazla eleştirilmemesi gerektiğini düşünüyorum.”
VOA: “Şero'nun CHP Lideri Kılıçdaroğlu'nda en sevdiği ve en sevmediği özellikler neler?”
XZ: “Çok zor bir soru. En çok naifliğini seviyorum. En çok da naifliğini sevmiyorum. Çünkü o naiflik çok şey kaybettiriyor. Maalesef Türkiye siyaseti içerisinde. Ama bu şekilde kaldığı sürece kurmak istediğimiz Türkiye'nin o naifliğe dayandığı, o dürüstlüğe dayandığı görülüyor. Dolayısıyla bunu sevmek lazım.”
ZX: “Birebir aynı cevabım. O yüzden tekrarlamayım.”
VOA: “Peki Şero'nun CHP'de en sevdiği ve en sevmediği özellikler neler?”
XZ: Tabanı ile örgütünün birbirinden çok uzak olduğu bir parti burası. Taban yani CHP'ye oy verenlerin başka saiklerle hareket ettiği, örgütünün ise çok başka bir dünya görüşü olduğu bir parti. Bu bir türlü değişmiyor. Yani taban, örgütü ele geçiremiyor. Bunun en büyük sorun olduğunu ve partideki kurultay süreçlerinde örgüte yaklaştığı ancak seçim sürecinde ise tabana doğru yaklaştığı ikilemi arasında gidip geldiğiniz görüyoruz. Bence CHP'nin en büyük sorunu bu.”
ZX: “Bunu ek yapabilirim. Önseçim, bütün bu ikilemi belki de kırabilecek bir alana doğru açtı partiyi. Ben bundan sonra süreci, tüpünden sıkılan bir diş macunu gibi olduğunu, geri döndürülemeyeceğini ve CHP'nin bu sıkıntıları aşacağını düşünüyorum.”
VOA: “Geçen gün Şero şöyle bir twit'i retwit etmişti: 'HDP'de olsaydı Şero aslan olurdu' diye. Bu görüşü retwit ettiniz ama yaklaşımınız ne?”
ZX: “Ben bu görüşe katılmıyorum. Şero'yu bu parti içerisine alan, burada besleyen, burada alan açan ve bu özgürlükçü dili kurmasını sağlayan parti CHP. Eleştirirken veya parti politikalarındaki herhangi bir yanlış noktayı vurgularken tereddüt etmiyoruz. O yüzden burada da Şero'ya aslan gibi bakıyorlar.”
XZ: “1989'da bir kedi vardı. (Erdal İnönü'nün genel başkanlığı dönemindeki SHP'ye atıf yapılıyor) Adı sosyal demokrasi idi. Ama o kediyi büyütüp bir aslan haline getiremedik o kediyi. Araya kesintiler girdi. Parti başka bir yere doğru sürüklendi, politik ayrışmalar oldu vs. Biz şimdi o kediyi yeniden büyütmek istiyoruz. O yüzden de Şero çok değerli. Sosyal demokrasi gelişimi açısından çok değerli. Belki kedi bir gün aslan olur. Biz de ona katkı sunmuş oluruz.”
VOA: “Şero hangi politik figürlerden etkileniyor?”
XZ: “İsim vermeliyiz galiba. En çok Melda Onur'dan etkileniyor. İlhan Cihaner'den etkileniyor.”
VOA: “Karl Marx'a nasıl bakıyor?”
XZ: “Çok seviyor. Özellikle CHP tabanındaki gençler de bugünlerde Karl Marx'ı yeniden keşfediyor. O'nun ortaya koyduğunu yüzünü sınıfa dönen sosyal demokrasiyi geliştirmek için çabalıyor.”
ZX: “Erdal İnönü'yü söyleyebiliriz.”
VOA: “Melda Onur sempatisi Şero açısından kadın dayanışması mı?”
ZX: “Siyasette hayvanlara, kedilere bakış her zaman çok parlak değil. Melda Onur'un ilk günden itibaren kediler ile arası iyi olan, hayvan ve çevre haklarını savunan bir vekil profili çizdi. Dolayısıyla da yakınlaşmamız doğaldı.”
VOA: “Türkiye'nin mevcut tablosunda Şero umutlu mu, karamsar mı?”
XZ: “Şero umutlu çünkü ben umutluyum. Çok ciddi bir karanlık var ama en azından ışıkların olduğu bazı odaklar da var. Işıklar halen yanmaya devam ediyor. Zaten sürekli kötüye gitmesi maddenin doğasına aykırı. Bunun olması mümkün değil. Sadece sürdürülebilir bir enerji kaynağına ihtiyaç var, CHP'de bunlardan birisi.”
ZX: “Ben de kesinlikle iyimserim. Bunun nüvelerini görmeye başladık, kalıcı halini de ilerleyen zamanda muhakak göreceğiz.”
VOA: “8 Haziran sabahı CHP'nin oy oranını arttırdığı değil de azalttığı bir sandık sonucu olursa Şero, Kılıçdaroğlu'nu istifaya çağırır mı?”
XZ: “Zannetmiyorum. Konuyu lider değişikliği olarak görmüyoruz. Bu ciddi karanlığın bütün ışık kaynaklarını söndürmek için mücadele ettiğini düşünüyorum. Mevzu hiçbir zaman lider olmadı ya da en son sırada lider geliyor. Program, çalışmalar, kadrolar, taban beklentileri vs. vardır. Bu nedenle de suçu tek bir insana yıkmak doğru değildir. İyi iş olduğunda sadece bu insan yaptı demediğimiz için kötü sonuç çıktığında böyle bakmamalıyız. Öyle bir sonuç olursa Şero, program, vizyon üzerine konuşabilir. Türkiye'nin geleceğini konuşabilir ama parti yöneticisini istifaya çağırmak Şero'nun işi değil.”
VOA: “Peki olumsuz bir oy tablosu olursa Şero nasıl bir twit atar?”
ZX: “Şero öncelikle böyle olumsuz bir tablo beklemiyor. 8 Haziran şartlarıyla birlikte CHP’nin aldığı oy oranı tek başına ne olabilecek veya bir koalisyon mu kurulacak? CHP, bu koalisyonun neresinde yer alacak? Buna bağlı twit'leyeceğiz ama bugünden birşey demek çok güç.”
VOA: “Şero, MHP ile koalisyon fikrine nasıl yaklaşacak?”
ZX: “Koalisyonu nasıl ve nereden kurulacağı durumu çok önemli. Şero'nun eleştirileri parti yöneticilerine doğrudan olmadı. Cumhurbaşkanlığı seçimi dönemi de böyleydi. Biz aday ismi değil politik vizyon açısından eleştirileri dile getirmiştik. Bugün çok erken.”
XZ: “Şero, MHP’ye söz söylemek konusunda çok çekinmez öyle tahmin ediyorum. Şu anda Türkiye siyasetindeki malzemenin beş katını o koalisyon içerisinde herhalde buluruz. Çok da eğlenceli olurdu.”
VOA: “Şero yoksa koalisyon taraftarı değil mi?”
XZ: “Kiminle olduğu çok önemli. Zannediyorum kendi solundaki bir parti ile koalisyonu isterdi.”
VOA: “HDP mi?”
XZ: “HDP.”
VOA: “Peki Şero, HDP ile koalisyonda en riskli neyi görüyor?”
ZX: “Şero’nun konumu açısından bir risk görünmüyor. Aksine daha fazla sınıfsal reflekslerle hareket eden bir parti göreceğimiz düşüncesiyle Şero mutlu olurdu. Tehlike yok.”
XZ: “Bahsettiğimiz koalisyon, yeni bir toplumsal sözleşme yazacak olurdu. O yeni toplumsal sözleşme içerisinde hayvan haklarına daha çok yer ayrılmasını isterdi diye düşünüyorum.”
VOA: “Sanki Şero’nun gönlündeki seçim sonucu öğrenmiş olduk mu, CHP-HDP koalisyonu?”
XZ: “En iyisi olur.”ZX: “Kesinlikle en iyisi olur.”
VOA: “Şero’nun 7 Haziran beklentisi nedir?”
XZ: “Şero, AKP’nin oylarının düşmesini bekliyor. Ancak AKP’deki oy düşüşünün merkez sağ veya sağ partilere kaymasını istemez. O oyların şimdilik pragmatik olmasını ve CHP ile HDP’ye yönelmesini talep eder. Seçim sonucunu Şero da bilmiyor ama Türkiye açısından dengeli bir tablo olmasını arzu ediyor. Türkiye solunun ileriye taşınmasını sağlar. Sadece CHP tabanı olarak değil laik, özgürlükçü tabanın kendini çok sıkışmış, dışlanmış hissettiği çok açık. Dolayısıyla Şero, bu tablonun ortadan kalkması lazım.”
VOA: “Şero, HDP’nin barajı aşmasını istediğinde bir çelişki yok mu? HDP’nin oy tabanı da CHP’nin tabanı değil mi?”
ZX: “Şero, HDP’nin barajı aşmasını kesinlikle istiyor öte yandan HDP’nin barajı aşarken çoğunlukla alacağı oyların da CHP’den olmadığını düşünüyor. Selahattin Demirtaş’ın belittiği şekilde HDP üç oy kazanıyorsa ikisi AKP’den geliyor görüşüne katılıyor.”
VOA: “Şero'nun tercihi olsaydı Cumhurbaşkanı adayı kim olurdu?”
XZ: “Soldan birisi olurdu. Özgürlükçü, topluma gerilim yaratmayan birisi olurdu. Hükümet AKP olmuş, CHP olmuş fark etmez Cumhurbaşkanlığı makamına dosya gittiğinde adil olacağına inandığımız birisi olurdu. Böyle bir adayı isim olarak zikretmeyi doğru bulmuyoruz.”
VOA: “Peki son soru olarak Şero’nun Türkiye siyasetinde en sevmediği aktör kim?”
ZX: “Sanıyorum ki Recep Tayyip Erdoğan.”
XZ: “İkinci sırada da Melih Gökçek geliyor.”