Sınır Güvenliği Bir Yılı Aşkın Süreden Sonra da Belçika'da Hala Tartışma Konusu

Your browser doesn’t support HTML5

Brüksel’de 32 kişinin ölümüne neden olan terör saldırısının birinci yıldönümünde ölenleri anma törenleri düzenlendi. Brüksel saldırısı, Paris saldırısından dört ay sonra düzenlenmişti. Anma törenleri, saldırganların Avrupa Birliği ülkelerinde serbestçe dolaşmasının neden olduğu güvenlik açığı tartışmaları devam ederken gerçekleşti.

Avrupa’da siyasetin kalbi AB Komisyonu merkezinin bulunduğu Brüksel’de bir yıl önce düzenlenen terör saldırısında ölen 32 kişiyi anmak için bir dakikalık saygı duruşu yapıldı.

Birçoklarına göre saldırıların nedeni, Avrupa Birliği’nin güvenliği sağlayamaması. Tony Smith, İngiltere sınır gücünün eski direktörü:

“Brüksel, Paris ve Berlin saldırılarından alınması gereken çok ciddi dersler var. Bu ülkelerde başta sınır güvenlik birimleri olmak üzere tüm kurumların birbirleriyle işbirliği içinde olması gerekiyor.”

Avrupa Komisyonu tarafından hazırlanan ve İngiliz The Guardian gazetesine sızdırılan rapor, güvenlik birimlerinin, parmak izi gibi biyometrik veriler kullanarak ülkeler arasında veritabanı taraması gibi temel güvenlik kontrolları yapamadığı uyarısında bulunuyor.

2015 Paris saldırılarının mimarı Abdülhamit Abaaoud, hakkında uluslararası tutuklama kararı olmasına rağmen Belçika’dan hareket edip Mısır üzerinden Suriye’ye gitmiş, oradan da Avrupa’ya geri dönmüştü.

Aralık ayında Berlin’deki Noel pazarına kamyonla girip 12 yayayı öldüren Anis Amri, terör zanlıları listesinde yer almasına rağmen İsviçre üzerinden geçerek İtalya’dan Almanya’ya giriş yapmıştı.

Sızdırılan rapora göre AB üyesi ülkelerin vatandaşlarına pasaportsuz seyahat olanağı sağlayan Şengen bölgesinde güvenlik önlemlerinin arttırılması sözkonusu. Ancak kimi üyeler, buna karşı çıkıyor. Avrupa Parlamentosu’nun İsveçli üyesi Malin Björk, muhaliflerden biri.

Brüksel ve Paris saldırılarının zanlıları, Brüksel’in Molenbek mahallesinde yaşıyor, eylemlerini burada planlıyordu. Belçika polisi,Molenbek’te faaliyet gösteren terör bağlantılı 51 grup belirledi.

Güvenlik uzmanları, mevcut sınır güvenliği sistemlerinin Avrupa’daki terör tehdidini ortadan kaldırmayı başaramadığı görüşünde. Ancak yine de AB’nin temel ilkelerinden seyahat serbestisi, Avrupa’da çok güçlü bir siyasi destek görüyor.