Ankara siyasetindeki en güncel tartışmalardan birisi CHP ve MHP hakkında Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nca parti kapatma davaları açılacağı ve bunun için Milli İstihbarat Teşkilatı’nca hazırlık yürütüldüğü iddiaları. Bu iddialar üzerine en dikkat çekici açıklamayı ise, Başbakan Davutoğlu Pazar günü Mardin’de yaptı. Davutoğlu, AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş’ı görevlendirdiğini belirterek, anayasa değişikliği teklifini şöyle dile getirdi:
“Demokratik siyasetin olduğu yerde parti kapatma olmaz. Partileri halk açar halk kapatır. Mademki böyle bir kaygı var bir çağrıda daha bulunuyorum. Hemen yarın gelin beraber Anayasa değişikliğiyle parti kapatılmasını imkansız hale getirelim. Kılıçdaroğlu'na sesleniyorum birkaç saatte biter bu iş. Hepimiz imzasıyla bir daha Türkiye'de demokraside parti kapatma utancının yaşanmayacağı bir Anayasa değişikliğini hep beraber oylayalım, kabul edelim Eğer bunu yapmayacaksanız bir takım vehimler üzerinden mağduriyet edebiyatı yapıp halkın huzuruna giderseniz biz de halka gider 'Teklifimize onlar hayır dedi' deriz.”
Muhalefet cephesinden tepkiler ise bir gün sonra ortaya çıktı. Başbakan’ın teklifi, “samimi değil” yorumuna neden oldu. Muhalefet, iç güvenlik paketi geri çekilerek, içerisinde yüzde 10 olan seçim barajını düşüren düzenlemede olmasını talep ediyor.
CHP: Demokrasi paketi ve samimiyet olursa
CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, partilerini kapatmak üzere kumpas kurulduğunu ancak buna karşı hazırlıklı olduklarını söyledi. Gök, “Devletin olanakları ilk kez muhalefeti sindirmek ve tehdit amaçlı kullanılıyor. Böylesi bir durum daha önce yaşanmadı. CHP kimsenin lütfuna muhtaç değildir. Öyle bir paket gelirse partimiz değerlendirir. Ancak bunu demokrasi paketi olarak görmeli. İçinde iç güvenlik paketi de seçim barajı düşürülmesi de olmalı. Samimilerse bir görelim. Yetkili kurullarımızda değerlendirerek karar veririz” dedi.
TBMM Genel Kurulu’nun bu haftaki gündeminde yer alan İç Güvenlik Paketi’nin geri çekilmesini istediklerini anımsatan Gök, Başbakan Davutoğlu’nun teklif etse de kararı Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın vereceğini de vurguladı. Gök, “AKP’nin muhalefetten görüş bekliyoruz gibi açıklamaları tümüyle gerçek dışıdır. Zaten bu konuda irade AKP’de değil Cumhurbaşkanı’nda irade” diye konuştu.
Your browser doesn’t support HTML5
HDP: Samimi ise iç güvenlik geri çekilmeli
HDP Grup Başkanvekili İdris Balüken ise, kendisine Emine Ayna’nın eş başkanlığını yürüttüğü Demokratik Bölgeler Partisi’nin (DBP) olası bir parti kapatmaya önlem olup olmadığı yönündeki sorumuzu yanıtladı. Balüken, “Hayır öyle bir endişe yok. HDP kitle partisi oldu Türkiye geneli siyaset yapıyor. Bu ülkeye özgürlük gelecekse, kalıcı barış gelecekse bunun yolu da HDP’nin Meclis ve alanlardaki faaliyetini genişletmesiyle mümkün olacaktır. Bu konu Türkiye’nin ayıbıdır. Bu ayıp ülke gündeminden kalkmalı. Başbakan’ın açıklaması ne kadar samimi kuşkuluyuz. İç güvenlik paketi üzerine gelen eleştirileri kırmaya çalışıyor. Bu konuda samimiyse 1 saatte seçim barajı ve parti kapatmayı hemen yapabiliriz” dedi.
Başbakan’ın daha önce Şeffaflık Paketi’ni de açıkladığını ancak TBMM gündemine taşıyamadığını anımsattığımız Balüken, “Mevcut haliyle AKP'nin ne yapmak istediğini anlamak zor. Şeffaflık Paketi de dahil eğer bu düzenlemeler gelecekse burada da samimiyet söz konusu değil. Öyle olsa İç Güvenlik Paketi’nin derhal çekilip mesai buna harcamalı. Saray ile Başbakan arasında çaylak olduğunu biz de görüyoruz” diye konuştu.
Your browser doesn’t support HTML5
MHP: Amacı PKK’yı korumak
Bu arada Davutoğlu’nun çağrısıyla ilgili en farklı tepki ise MHP cephesinden geldi. MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, Davutoğlu’nun anayasa değişikliğiyle aslında PKK’yı koruma altına almak istediğini söyledi. Vural, “Sizin asıl derdiniz PKK’yı siyasallaştırdığınız zaman PKK’yı kapattırmamaktır kimi kandırıyorsunuz siz. Hadi partilerin kapatılmaması için anayasa değişikliği yapalım diyeceksiniz” dedi.
CHP’li Gök gibi devlet imkanlarıyla muhalefet partilerini sindirme operasyonu yapıldığını kaydeden MHP’li Vural, “Cumhurbaşkanı da Başbakan’ı da havuzu da candaşı da yandaşı da MHP’ye yönelik algı operasyonunun bir parçasıdır. Bizim parti kapatmayla ilgili bir tedirginliğimiz yok. Bizimle uğraşanlar bölücüler ve haramzadelerdir” diye konuştu.
AKP, Gezi’yi örnek veriyor
Muhalefetten iç güvenlik paketi adımı beklentisine yönelik açıklamalara karşın AKP Grup Başkanvekili Naci Bostancı ise, paketi çıkarmayı öncelikli gördüklerini söyledi. Bostancı, “Neden öncelikli bilmediğimiz bir iç güvenlik tehditi mi var acaba?” sorumuz üzerine şunları ifade etti:
“Sizin bilmediğiniz elbet bir tehdit yok.. Ne yaşınıyorsa toplum önünde yaşanıyor. Gezi, herkesin kabul edebileceği hak talebi yerine yakıp yıkmaya döndü. Bu tip şeyleri önlemek için çıkıyor paket. Yakıp yıkmayı çok daha kolay önleyecek ve hukuk içerisinde derdest edecek bir paket olacak.”