'Siyasetçiler 'İşgal' Gösterilerini Lehlerine Çevirmeye Çalışıyor'

  • Jeff Swicord

'Siyasetçiler 'İşgal' Gösterilerini Lehlerine Çevirmeye Çalışıyor'

Amerika’da yayılan “işgal” protestoları iktidardaki Demokratlarla muhalefetteki Cumhuriyetçiler arasındaki görüş ayrılıklarına bir yenisini ekledi. Siyasetçilerin gösterileri lehlerine çevirmeye çalışmasını protestocular hayretle izliyor.

Wall Street’i İşgal gösterisinin başlamasından dört hafta sonra Cumhuriyetçiler ve Demokratlar gösterilerden puan toplamaya çalışıyor.

Cumhuriyetçiler başlangıçta göstericileri küçümsüyordu.

Sonraları Cumhuriyetçi başkan aday adaylarından Herman Cain, gösterilerden Başkan Obama’ya sorumlu tutmaya başladı: “Bu olay Obama’nın başarısız politikalarından dikkati uzaklaştırmak için başladı.”

Siyasi gözlemciler bu stratejiyle Cumhuriyetçiler’in seçmenin tepkisini yeniden canlandırmaya çalıştığını söylüyor. John Fortier, Partilerüstü Politika Merkezi uzmanı: “Cumhuriyetçiler’in etkili olarak kullandıkları sloganlardan biri, göstericilerin tepkilerini Wall Street’e değil; Beyaz Saray’a yönlendirmeleri gerektiği.”

Ron Sanger gibi protestocular ise siyasetçilerle medyanın mesajlarını çarpıtmasına şaşırmadığını söylüyor: “Sorunların üzerine gitmiyorlar, hatta reddediyorlar. Sloganlarla bu iş çözülmez. İnsanlar artık akıllanıyor. İşte bu nedenle buradayız.”

Demokratlar ise göstericilere sempati duyduklarını açıkladı. Siyaset uzmanlarına göre Demokratlar, zenginlerin daha fazla vergi ödemesi gerektiği gibi konularda göstericilerin desteğini alabileceklerini, onları sandık başına çekebileceklerini düşünüyor. Ruy Teixeira Amerikan İlerleme Merkezi’nden: “Durumdan çıkar sağlamaya çalışıyorlar. Başkan Obama’nın seçim kampanyasında işlediği temaların birçoğu ¬göstericilerin tepkisiyle örtüşüyor.”

Ancak göstericiler buna itiraz ediyor. Obama’ya birçok konuda tepkililer. Bunların başında Irak ve Afganistan savaşları; bankacılara kurtarma paketi hazırlanması geliyor. Vera Spohr 2008’de Obama’ya oy vermiş, ama şu an mutlu değil: “Hep büyük sermayenin adamı olmuştur. Hala da öyle. Evet, bizden bulduğunu alacak ancak önemli bir değişim getireceğini düşünmüyorum.”

Protestocular herhangi bir siyasi akımdan destek beklemediklerini ve siyasetçilerin gösterileri kullanmaya çalışmalarını görmezden geleceklerini söylüyor. Hepsi, mesajlarının arkasında durmaya kararlı, çünkü toplumun yüzde 99’unu temsil ettiklerini ve ekonomik adalet istediklerini savunuyor.


http://www.youtube.com/embed/R1BxivB1sSQ?rel=0