'Solaklar Daha Başarılı Oluyor'

Your browser doesn’t support HTML5

Dünya nüfusunun %12’sinin solak olduğu tahmin ediliyor. Londra Üniversitesi’nden bir araştırmacıya göre, solakların çok başarılı olma oranı oldukça yüksek

Dünya nüfusunun %12’sinin solak olduğu tahmin ediliyor. Birçok kültürde uzun yıllar boyunca solakların uğursuz, beceriksiz ve kötü niyetli olduğu inancı yaygındı. Günümüzde daha modern, hoşgörülü toplumlardaysa solaklar çok başarılı. Londra Üniversitesi’nden bir araştırmacıya göre, solakların çok başarılı olma oranı oldukça yüksek.

73 yaşındaki John Barker solak ve özellikle yazı yazarken sıkıntı yaşıyor: “Rahat yazabileceğim bir konum bulmakta zorlanıyorum.”

Barker için sağ elini kullananlara göre hazırlanmış bir sofrada yemek yemek de kolay değil: “Kedime göre düzenleme yapıyorum. Su bardağımı, kadehimi kendime göre yerleştiriyorum. Yeri doğru olan tek şey peçete.”

John Barker, emekli, ancak uzun yıllar çok koşuşturmalı zor işiler yapmış. Eski Başkan Lyndon Johnson’ın başkanlık kampanyasını yürütmüş, yine eski Başkan Bill Clinton’ın valilik döneminde basın sözcülüğü yapmış. Buarada sonradan yanlış olduğu anlaşılan ve solakların 80 yaşından uzun yaşamadıkları yolundaki bir habere çok öfkeli: “Haber, solakların güvenilmez, dikkatsiz, kendilerini durmadan tehlikeye atan kişiler olduğu yolundaydı. Evet yaratıcı bir kişilikleri vardı ama işin kötüsü çok uzun da yaşamıyorlardı. Bu beni uzun yıllar çok üzmüştü.”

Barker, bu haberi duyunca kendisi gibi solak olan eski Başkan George Bush’u izlemeye başladığını söylüyor. Baba Bush 80’inci doğumgününü bir uçaktan atlayarak kutladığı ve aynı şeyi 90 yaşında da tekrarladığı zaman, Barker daha uzun yıllar yaşayacağına inanmış.

Diğer ünlü solaklar arasında Başkan Barack Obama, Albert Einstein ve Napoleon Bonaparte’ı saymak mümkün. Bilimadamları, şimdi solakların daha duyarlı, dil öğrenmede daha başarıl ve batıl inançlı olduğunu söylüyor.

Nijeryalı Uzo İhekwoaba 23 yaşında. Solaklığı nedeniyle kendisini hep çok özel hissettiğini söylüyor: “Sağ elimle tutarsam mutlaka tabağımı düşürürüm.”

Uzo solaklığıyla gurur duyduğunu ancak Nijerya’da birçok liseli arkadaşının farklı düşündüğünü söylüyor: “Bazı sınıf arkadaşlarım çocukken solak olduklarını, ancak ilkokulda öğretmenlerinin zoruyla sağ ellerini kullanmaya başladıklarını anlatırdı.”

Uzo, çok yaratıcı bir kişiliğe sahip. Bir senaryo yazmış, şimdi de şarkı sözü yazıp beste yapıyor.

Nijeryalı bu genç, bir solak olarak kendisini ifade edebildiği için çok mutlu: “Solaklık bana her zaman çok özel bir insan olduğumu düşündürdü.”

Solakların bir önemli özelliği daha var, o da yeteneklerinin farkında olmaları ve bunu cesaretle ortaya koymaları.