6 Şubat depremi sonrası yaralı halde kaybolan depremzede Merve Ateş yanlış isimle defnedilmiş

Depremde kaybolan Merve Ateş 18 ay sonra başka bir isimle bulundu.

6 Şubat’ta yaşanan depremde anne ve babasının yaşamını yitirdiği evlerinin enkazından yaralı olarak kurtarıldıktan sonra kaldırıldığı hastanede kaybolan 26 yaşındaki Merve Ateş’in cesedine 18 ay sonra ulaşıldı. Yağmur Uçmaz ismiyle defnedildiği ileri sürülen cesedin Merve Ateş’e ait olduğu DNA eşleşmesi sonucu ortaya çıktı.

11 ilde yıkıma neden olan Kahramanmaraş merkezli depremin ardından hala bulunamayan depremzedeler de var. Depremlerde, resmi verilere göre 50 binin üzerinde kişi hayatını kaybetti, 150 bine yakın kişi ise yaralı kurtuldu.

Depremin yıkıma neden olduğu kentlerin yeniden ayağa kaldırılması için çalışmalar devam ederken, yakınlarını kaybeden depremzedeler ise yeni hayata adapte olmaya çalışıyor. Yakınlarını toprağa verenlerin kendilerini şanslı gördüğü deprem felaketinde, onlarca kişiye ise ölü ya da sağ bir şekilde ulaşılamıyor.

Deprem Mağdurları ve Kayıp Yakınlarıyla Dayanışma Derneği’nin (DEMAK) depremin birinci yılı itibariyle açıkladığı verilere göre 11 ilde 142 kişi aileleri tarafından kayıp olarak aranırken, bu sayı şu an itibariyle net bir şekilde bilinmiyor.

Yaralı olarak kaldırdığı hastanede kaybolan Merve Ateş’in cesedine 18 ay sonra ulaşıldı.

Zaman zaman yetkililer tarafından aranan ailelerin kaybolan yakınları DNA eşleşmeleriyle ya kimsesizler mezarlığında bulunuyor ya da yanlış isimlerle defnedildiği ortaya çıkıyor. Deprem sonrası Hatay’ın İskenderun ilçesindeki yıkılan evinden saat 09.30 sularında yaralı bir şekilde kurtularak devlet hastanesine kaldırılan 26 yaşındaki Merve Ateş de bunlardan biri.

Aynı evin enkazında anne ve babasını kaybeden Merve Ateş iddiaya göre bilinci açık bir şekilde sevkedildiği İskenderun SSK hastanesinde ilk müdahalesi yapılarak akşam saatlerine kadar kontrol altında tutuldu. Helikopterle şehir hastanesine sevkedilen Ateş’ten bir daha hiç bir şekilde haber alamayan ablası İlknur Karaca ise 18 aydır her yerde kardeşini arıyordu.

VOA Türkçe’ye konuşan İlknur Karaca, İçişleri Bakanlığı tarafından oluşturulan arama komisyonu görevlilerince geçtiğimiz hafta arandığını ve kayıp Merve Ateş’in DNA’sının eşleştiğinin ifade edildiğini belirtti.

“18 aydır sağ olarak ararken öldüğünü duymak; bir kez daha yıkıldık”

Deprem günü bilinci açık olan kardeşininin yaralarının ağır olmadığını ve sağlık görevlilerince verilen bilgiye göre ölme ihtimalinin olmadığını ifade ettiği Merve Ateş’i 18 aydır sağ olarak aradıklarını vurgulayan İlknur Karaca ölüm haberiyle birlikte bir kez daha yıkıldığını söyledi.

Kardeşine ait DNA ve fotoğrafların Yağmur Uçmaz adıyla defnedilen bir cenazeyle eşleştiğini belirten Karaca, “Arama komisyonu anne babamızdan alınan DNA ile kimsesizler mezarlığında bir eşleşmeye ulaşamayınca bu kez ismi olup da sahibi olmayan cenazeler üzerinde araştırma yapmaya başladı. DNA Yağmur Uçmaz adıyla defnedilen başka bir cenazeyle eşleşince bizi aradılar. Adli Tıp Kurumu’nda bize gösterilen fotoğraftaki cenaze kardeşim Merve Ateş’e aitti. 6 Şubat’ta hastaneye teslim ettiğimiz kardeşim 8 Şubat’ta ölü olarak çekilen fotoğrafının ardından Yağmur Uçmaz olarak İskenderun Mezarlığı’na defnedilmiş” diye konuştu.

“Yeni DNA testi istiyorum, bir kaç yıl sonra tekrar yıkılmak istemiyorum”

Kendilerine gösterilen mezarda yatan kişinin kardeşi olduğundan emin olmak istediğini söyleyen Karaca sözlerinin devamında şu ifadeleri kullandı:

6 Şubat depremi sonrası kaybolan Merve Ateş yanlış isimle defnedilmiş.

“Yağmur Uçmaz olarak defnedilen kişi DNA olarak annem babamla eşleşiyor, adli tıpta cenaze olarak çekilen fotoğraftaki kişi ise Merve Ateş. Bize mezarı gösterildi ama ben orada yatan kişinin Merve olduğundan emin olmak istiyorum. Bir kaç yıl sonra Yağmur Uçmaz ismiyle aldığımız cenazenin başka biri çıkma ihtimali de söz konusu. Ben bu durumda bir kez daha yıkılmak istemiyorum. Yetkililerden mezarın açılmasını ve yeniden alınacak DNA eşleşmesi sonrası kardeşimi anne babamın yanına defnetmek istiyorum.”

“Biraz geç oldu ama sesimizi duyurabildik, çalışmalar sonuç veriyor”

Deprem sonrası kurulan sivil toplum kuruluşlarından biri olan 6 Şubat Deprem Kayıpları Platformu’ndan Sema Güleç aynı zamanda deprem sonrası kendisine ulaşılamayan kayıplardan biri olan 25 yaşındaki Mustafa Batuhan Güleç’in annesi olarak da kayıpların bulunması için mücadele veriyor.

VOA Türkçe’ye konuşan Sema Güleç, İçişleri Bakanlığı bünyesinde kurulan arama komisyonuyla temaslarında tüm kayıpların bulunması için çalışmaların hızla devam ettiğini ifade ederek “Cenazelerde genelde karışmalar olmuş. Bazıları kendi cenazeleri olarak başkalarına ait cenazeleri götürüp defnetmiş. DNA’larda aksilikler çıkmış. Biraz geç oldu ama sonunda sesimizi duyurabildik, şu anda bakılıyor. Şu anda kayıp sayısıyla ilgili net bir bilgi yok, bazı aileler cenazelerini almamalarına rağmen ölüm belgesini almış. Bizim araştırmalarımız sonucu DNA eşleşmeleriyle ölüm belgesi alınan kayıplar da bulunuyor. Eğer DNA eşleşmelerinden bir sonuç çıkmazsa aile aile bizi Ankara’ya çağırarak Türkiye geneli bütün fotoğrafları gösterecekler tespit edebilmemiz için. Bize net bir bilgi vermediler ama edindiğim bilgilere göre deprem sonrası kayıp olan 11 kişi ise sağ olarak bulunmuş” dedi.