Sudan’da haftalardır çatışan Sudan ordusu ve silahlı paramiliter grup RSF, bugün ateşkes görüşmeleri için Suudi Arabistan’da masaya oturuyorlar. İki tarafın temsilcilerinin dün Suudi Arabistan’a gittikleri belirtiliyor.
Görüşmelerin bugün Suudi Arabistan’ın Cidde kentinde yapılacağı açıklandı. Uluslararası kamuoyunun çabalarıyla gelinen noktada uzlaşı sağlanarak çatışmaların sona ermesi umuluyor.
Sudanlı yetkililer görüşmelerde, Suudi Arabistan ve Amerika’nın kolaylaştırıcı bir rol üstleneceklerini belirtti.
Yetkililer görüşme masasında, Hartum ve Omdurman şehirlerine yardım için insani koridor oluşturulması ve aralarında sağlık kurumlarının da olduğu sivil hedefler ve altyapının korunması gibi konuların yer alacağını söylüyorlar.
Bugün yapılacak görüşmeler, ülkede 15 Nisan’da ordu ve RSF güçleri arasında karşılıklı darbe suçlamasıyla başlayan çatışmalardan bu taraflar arasındaki ilk doğrudan temaslar olacak.
Ülkede 15 Nisan’da devam eden çatışmalar nedeniyle yüzlerce kişi hayatını kaybederken binlerce kişi de evlerini terk etmek zorunda kaldı.
Bundan önce yapılan ateşkes görüşmeleri başarısız olmuş ve taraflar ateşkesi ihlal konusunda birbirlerini suçlamıştı.
Halk kaçıyor
Birleşmiş Milletler, Sudan’da çatışmalar nedeniyle an az 334 bin kişinin evlerini terk ettiğini 100 bin kişinin de ülkeden kaçmak zorunda kaldığını açıkladı. BM yetkilileri çatışmaların devam etmesi halinde 800 binden fazla kişinin ülkeyi terk etmek zorunda kalabileceğini belirtiyor.
Sudan’daki çatışmalar nedeniyle ülkeden kaçan halk, yoğun olarak Çad, Güney Sudan, Orta Afrika Cumhuriyeti, Mısır ve Etiyopya’ya gidiyor.
Ülkedeki çatışmalar nedeniyle birçok yardım operasyonu da başarısızlıkla sonuçlandı. Operasyonlar sonucunda bazı yardım kuruluşlarının çalışanları hayatını kaybetti. Öte yandan yağmalamaların da yardım çalışmalarını sekteye uğrattığı belirtiliyor.
Dünya Gıda Programı bu hafta başında yaptığı açıklamada, Sudan’daki depolarından yaklaşık 17 bin ton gıdanın çalındığını duyurdu.
Dünya Gıda Programı Direktörü Eddie Row, çalınan gıdaların yaklaşık maliyetinin 13-14 milyon dolar civarında olduğunu söyledi. Row ayrıca her gün başka hırsızlık olaylarının da kendilerine rapor edilmeye devam ettiğini dile getirdi.
Dünya Gıda Programı hali hazırda depolarında nelerin kaldığını tespit etmeye çalışıyor. Çatışmalar öncesinde Sudan’daki depolarında 80 bin tondan fazla gıda bulunduğunu belirten Gıda Programı yetkilileri bundan sonraki süreçte ülkede 384 bin kişiye daha gıda temin etmek üzere çalıştıklarını söylüyorlar.
Birleşmiş Milletler Mülteciler Ajansı Darfur Ofisi de benzer şekilde Darfur’da da örgütün depolarının yağmalandığını söyledi.
Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Dernekleri yaptıkları açıklamada Sudan Kızılay’ı için destek çağrısında bulunuyorlar.