Suriye’de rejime ait askeri birlikten uyuşturucu sevkiyatı yapıldığı ortaya çıktı

Uzmanlara göre Captagon ticaretinin yıllık değeri milyarlarca dolar.

Suriye'de Beşar Esat yönetiminin devrilmesinin üzerinden bir aydan fazla zaman geçti ancak başkent Şam başta olmak üzere ülke içinde uyuşturucu üretim ve sevkiyat merkezleri keşfedilmeye devam ediyor.

Sevkiyat merkezlerinden birinin, önceki yönetimin çok tartışmalı ve bir o kadar da dokunulmaz olan Beşar Esat’ın kardeşi Mahir Esat’ın komutasındaki rejim ordusuna bağlı 4. Tümen’e ait askeri kompleks olduğu ortaya çıktı.

Suriye’de rejim devrilmeden önce de 4. Tümen’in uyuşturucu trafiği için kullanıldığına ilişkin iddialar ortaya atılmıştı.

Your browser doesn’t support HTML5

Suriye’de rejime ait askeri birlikten uyuşturucu sevkiyatı yapıldığı ortaya çıktı

Esat yönetiminin devrilmesi ve Heyet Tahrir el-Şam’ın fiili olarak yönetimi devralmasından sonra bu karargahın uyuşturucu sevkiyatında bir depo olarak kullanıldığı tespit edildi.

Şam'da bulunan ve Suriye ordusundan bağımsız hareket eden 4. Tümen rutin denetimlerden ve kontrollerden muaftı.

Esat yönetiminin düşmesinin ardından birliğin bulunduğu askeri kompleks içindeki bazı binalarda transfer edilmeye hazır milyonlarca uyuşturucu hap bulundu.

Ayakkabı tabanlarında uyuşturucu haplar

Suriye'deki geçiş hükümetinin İçişleri Bakanlığı yetkililerinin iddiasına göre, Şam kırsalında çok sayıda müstakil villanın olduğu Yafour adlı bölgede üretilen uyuşturucu haplar birliğin kompleksine getiriliyordu.

Suriye’de Esat rejiminin devrilmesi, Aralık ayı ortalarında ülkedeki Captagon ticaretine ilişkin bulguların ortaya çıkmasına olanak vermişti.

Yine iddiaya göre, burada çoğunluğu kadın ve kız çocukları için olan ayakkabı ve çizmelerin altındaki kısım sökülerek içine haplar yerleştiriliyor ve bu kısım tekrar dikilerek başka ülkelere gönderiliyordu.

Yine geçiş hükümetinin İçişleri Bakanlığı yetkililerinin verdiği bilgiye göre haplar, oymalı kapılar, taş ya da mermer blokların içlerine yerleştirilerek de naklediliyordu.

Kimyasal hammadde ve sıvı da bulundu

Askeri kompleks içinde transfere hazır hapların yanısıra uyuşturucu hap üretiminde kullanılan çok miktarda kimyasal hammadde ve sıvı da bulundu.

Soğutuculu kamyon içinde terk edilmiş şekilde bulunan yüklü miktarda hammaddenin hangi ülkeden temin edildiği ise bilinmiyor.

Suriye'de Beşar Esat yönetiminin devrilmesinin ardından rejim ordusuna bağlı 4. Tümen’e ait bir askeri kompleksin uyuşturucu sevkiyatı merkezi olarak kullanıldığı ortaya çıktı.

Geçiş hükümetine bağlı İçişleri Bakanlığı'nın yetkilileri, ele geçirilen hammaddenin ve uyuşturucu maddenin bir kısmının imha edildiğini, bir kısmının ise tıbbi amaçla kullanım için hastanelere verildiğini söyledi.

Yetkililer ortaya çıkarılan uyuşturucu üretim ve transfer merkezleri ile bağlantılı tutuklama olmadığını, bu şebeke içinde yer alanların Esat yönetiminin düşmesi ile birlikte Suriye'den kaçtıklarını belirtti.

Captagon ticareti ortaya çıkmıştı

Suriye’de Esat rejiminin devrilmesi, Aralık ayı ortalarında ülkedeki Captagon ticaretine ilişkin bulguların ortaya çıkmasına olanak vermişti.

Uzmanlara göre Captagon ticaretinin yıllık değeri milyarlarca dolar.

Batılı hükümetler, Suriye’deki yasadışı ticareti Esat’ın kardeşi Mahir Esat ve onun komutasındaki Suriye ordusunun Dördüncü Tümeni ile ilişkilendirmişti.

İlgili Haberler Suriye’de ortaya çıkan dev uyuşturucu laboratuvarı gizli Captagon ticaretini ortaya koydu

New York merkezli New Lines Institute Captagon Ticaret Projesi Direktörü Caroline Rose, Captagon'un küresel ticaretinin tahmini değerinin 10 milyar dolar olduğunu ve devrilen Suriye yönetiminin yılda yaklaşık 2,4 milyar dolar kar ettiğinin tahmin edildiğini belirtmişti.

Captagon, 1960’larda Almanya’da dikkat eksikliği gibi rahatsızlıkları tedavi etmek amacıyla üretilen uyarıcı maddenin ticari adıydı. Üretimi daha sonra durdurulmuştu; ancak “fakirlerin kokaini” olarak bilinen yasadışı versiyonu, Doğu Avrupa’da ve sonrasında Arap dünyasında üretilmeye devam etti.

Captagon, 2011’de Suriye’deki hükümet karşıtı protestoların ardından patlak veren çatışmalarda yaygınlaştı.

Captagon'un odaklanmayı arttırdığı, uyku ve açlık hissini engellediği belirtiliyor. Zararlı yan etkileri olabilen Captagon, ABD dahil birçok ülkede yasaklandı.