Suriye’de Kartlar Yeniden mi Karılıyor?

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump, “bir şey yapılmalı” dedikten kısa bir süre sonra Akdeniz’de bulunan ABD Donanması’na ait muhrip gemilerden gönderilen Tomahawk füzeleri Suriye’nin askeri üssünü vurdu.

Bu saldırıya Rusya’nın yanıtı Suriye’deki hava güvenlik anlaşmasını askıya almak oldu. Rusya Dışişleri Bakanlığı, “ABD’nin Suriye saldırısını İdlib’teki kimyasal saldırı öncesinde” planladığını iddia etti.

Doçent Yalçın: Rusya ABD gerilimi artarsa ABD geri adım atmaz

Uzun zamandır Trump’ın ABD’nin Suriye politikasında kaçınılmaz olarak değişiklik yapacağını söyleyen İstanbul Ticaret Üniversitesi Öğretim Üyesi Hasan Basri Yalçın Rus tarafının iddiasının gerçek olması halinde Suriye’deki durumda mühim değişiklikler olacağını belirtti.

Amerika’nın Sesi’nin sorularını yanıtlayan Doçent Yalçın,“Bu saldırının sınırlı bir saldırı olduğu muhakkak. Sonuçta bir füze saldırısı, hava saldırısı bile değil. Nicelik olarak değil ama nitelik olarak önemli. Amerika’yı yeniden Suriye sahnesine soktu ve pozisyon almasına yol açtı. Bugünden elbette Washington yönetimi Türkiye’nin istediği kara harekatı yapacaktır demek mümkün değil.

Ama net bir şekilde Suriye’de kartların yeniden kurulması demektir. Ama Rusya Dışişleri açıklamasında olduğu gibi durumu abartmaya başlar, güvenlik anlaşmasını iptal ederek gerginliği artırırsa Amerika geri adım atmaz” dedi.

Yalçın: Suriye’de vekalet savaşı dönemi kapanıyor

Suriye’de Türkiye için en kötü senaryonun Amerika Birleşik Devletleri ve Rusya’nın anlaşması olduğunu belirten SETA Ortadoğu Masası Başkanı, iki küresel güç arasındaki mesafenin açılmasının Türkiye’nin pazarlık gücünü yükselteceğinin altını çiziyor.

“Türkiye için Rusya ve Suriye arasında ‘konuşabilir ülke’ pozisyonu doğabilir. Elbette Suriye’de yeni denklemler oluşacak. Ama kesin olan şu ki Amerika’’nın yokluğu bitti ve Türkiye dünden daha rahat çünkü daha fazla manevra sahası olacak. Görünen o ki vekalet savaşları dönemi kapanıyor. Yeni aktörler devreye giriyor. Türkiye’nin bir yandan bekle gör politikası izlerken diğer yandan da o savaşa hazırlanması gerek. Büyük devletler arası bir çıkar çatışması doğuyor.”

Dr. Keleşoğlu: Rusya ile ilişkisi sorgulanan Trump, elini güçlendirmek için saldırı talimatı vermiş olabilir

Suriye Savaşı’nı en başından beri yakından izleyen uluslararası ilişkiler uzmanı Dr. Erhan Keleşoğlu, Amerika Birleşik Devletleri’nin Suriye’nin batısındaki hava üssüne yaptığı saldırının Suriye Savaşı’nın başından beri rejim güçlerine karşı ikinci doğrudan saldırı olduğuna dikkat çekiyor.

İlk saldırının Deyrüzzor’daki askeri hedeflere olduğunu ve bundan sonra özür dilendiğini belirten Keleşoğlu buna rağmen bu saldırının henüz tekil bir saldırı olduğu izlenimine sahip.

Keleşoğlu, Rusya ve Suriye’nin “rejime ait bir depoyu vurduk, burada kimyasal olabilir” açıklamalarının bağımsız komisyon tarafından soruşturulmadan Amerika Birleşik Devletleri saldırısının gerçekleşmiş olmasını da dikkat çekici buluyor.

“Bana kalırsa bu şimdilik tekil bir hareket. Ve elbette çok yakından izlenmesi gerekiyor. Unutmamak gerekir ki ABD, hava operasyonları yapıyor ve Özel Kuvvetler mensupları PYD/YPG’nin yanında sahada. Bence bu saldırıyla Trump bir veya birden fazla mesaj veriyor olabilir. Öncelikle Rusya’yla ilişkileri nedeniyle sorgulanırken bu saldırıyla biraz elini rahatlatmış oldu. İkincisi Suriye’yi Barack Obama yönetiminden daha farklı algıladığı mesajını verdi. Bilindiği üzere Suriye’nin yaptığı iddia edilen kimyasal saldırıya en sert tepkiyi veren liderlerden biri İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu’ydu. Bu aynı zamanda İsrail’e güçlü bir destek olarak da değerlendirilebilir.”