Suriyeli Çocukları Bekleyen Tehlike Eğitimsizlik

Your browser doesn’t support HTML5

İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün (HRW) son yayınladığı rapora göre Türkiye’ye sığınan Suriyeli mülteciler arasında 700 bini aşkın okul çağına gelmiş mülteci çocuk var. Bunlardan 400 bini çeşitli nedenlerle okula gitmiyor.

İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün (HRW) son yayınladığı raporda ülkelerinden kaçarak Türkiye’ye sığınan Suriyeli mülteciler arasında 700 bini aşkın okul çağına gelmiş mülteci çocuk olduğu belirtiliyor. Bunlardan 400 bininin yasal olarak okula gitmek için hiç bir engeli bulunmamasına rağmen okula gidememesinin ardında çeşitli nedenler yatıyor.

İnsan Hakları İzleme Örgütü’nde uzman araştırmacı olarak görev yapan Emma Sinclair-Webb, Amerika’nın Sesi’ne okul çağına gelen mülteci çocukların neden okula gidemediklerini şu şekilde sıraladı: Çocukların dil bilmemelerinden kaynaklanan sıkıntılar, ekonomik sebepler, adaptasyon sorunları, ailelerin kanunlar ve bürokratik açıdan yeterli bilgiye sahip olmamaları.

Emma Sinclair-Webb, Türkiye’de 700 binden fazla okul çağında Suriyeli mülteci olduğunu ve sadece kampta kalan çocuklara okul erişimi olduğunu, kampta kalmayanların ise okula genellikle gidemediğini vurguladı. Araştırma sonucunda ortaya çıkan tablo ise hiç de iç açıcı değil: ”700 bin çocuktan en az 400 bini hiçbir şekilde okula gidemiyor.”

Türkiye’de 2014’te yayınlanan genelgeye göre Suriyeli mülteci çocukların okula gitmesinde hiçbir yasal engelleme yok, buna rağmen mülteci çocuklar okula gidemiyor. Bunun en önemli sebebinin ekonomik boyutlu olduğunu düşünen Webb, sözlerine şu şekilde devam ediyor: “Suriyeliler'e çalışma izni verilmediği için yetişkinler kayıt dışı olarak çok az bir ücret karşılığında çalışıyorlar. Bu ailelerin çocukları da ekonomik açıdan destek olabilmek için çalışmak zorunda kalıyor.”

Dil sorununun da okula gitmemek konusunda belirleyici bir rol oynadığını söyleyen Sinclair-Webb, çocuklar dil bilmediği için sıkıntı yaşadıklarını ve toplumsal uyum noktasında zorluk çektiklerini belirtiyor.

Sinclair-Webb, Suriyeli çocuk mültecilerin velilerinin okula kayıt konusunda bilgi sahibi olmadığını, bu durumun da okula kayıt yaptırma oranını olumsuz etkilediğini dile getiriyor.

Suriyeli çocukların ülkelerinde okula gittiklerini ancak Türkiye’de çeşitli nedenlerle okul hayatından mahrum kaldıklarını ifade eden Webb, bu durumun bir neslin yok olma riskini ortaya çıkardığını vurguluyor.

İnsan Hakları İzleme Örgütü raporunda okula gitmedikleri için eğitimsiz bir toplum haline gelecek ve ileride iş imkanı bulamayacak olan Suriyeli sığınmacılar için geleceğin, karanlık ve belirsizliklerle dolu olacağına dikkat çekiliyor.