Suriye ordusunun Türkiye sınırı yakınındaki İdlib kentine saldırısından korkan Suriyeliler Türkiye’ye kaçıyor. Son günlerde mülteci sayısının artması Ankara’da rahatsızlık yarattı.
Suriye kuvvetlerinin direnişçilerin kontrolundaki İdlib’e saldırıya geçmesi üzerine Cumartesi gününden beri yüzlerce Suriyeli Türkiye’ye sığındı.
Ekonomi ve Dış Politika Araştırma Merkezi EDAM Başkanı Sinan Ülgen, Türk hükümetinin gelişmeden huzursuz olduğunu söylüyor.
1991’de Saddam Hüseyin’in katliama girişmesi üzerine birkaç gün içinde 550 bin Iraklı Kürt vatandaşının Türkiye’ye sığındığını hatırlatan Ülgen, Türk yetkililerin bu olayı unutmadığını, bundan sayısız dersler çıkardığını belirtiyor.
Ankara, çatışmalardan kaçan Suriyeliler’e kapılarının açık olduğunu, sınırdaki kamplarda 12 bin mülteciye evsahipliği yaptığını bildiriyor.
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Selçuk Ünal kriz kötüleşse bile her türlü gelişmeye hazır olduklarını, ancak şu aşamada durumu günlük olarak izlemeye devam edeceklerini söyledi. Ancak Türk hükümeti Suriye’den büyük bir göç olursa buna seyirci kalamayacağını da vurguluyor.
Uluslararası ilişkiler profesörü Soli Özel, bunun boş bir tehdit olmadığı görüşünde. Büyük bir göç durumunda Türkiye’nin Suriye içinde bir güvenlik bölgesi oluşturacağını belirten Özel, ancak bunu yalnız başına yapmak istemediğini, uluslararası bir meşruluk arayacağını söylüyor. Özel, Kosova tipi bir operasyonun ancak NATO’nun müdahalesiyle gerçekleşebileceğini, NATO’nun ise böyle bir girişimi konuşmak bile istemediğini belirtiyor.
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin Rusya ve Çin’in vetoları nedeniyle Şam’a karşı daha sert tavır almaması Ankara’da hayal kırıklığı yarattı.
70 ülkeden oluşan “Suriye’nin Dostları” adlı uluslararası bir koalisyon kurmak için büyük çaba harcayan Türkiye, ay sonunda İstanbul’da bu grubun toplantısına evsahipliği yapmaya hazırlanıyor.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül geçen hafta Tunus ziyareti sırasında Suriye’deki krize diplomatik çözüm bulunmasını desteklediğini açıkladı.
Türkiye ve Tunus’un durumu daha da kötüleştireceği için muhalefeti silahlandırma ve yabancı askeri müdahaleye karşı çıktıklarını belirten Gül, ancak iki ülkenin Arap Birliği barışgücüne katılmaya hazır olduklarını söyledi.
Şam’ı ziyaret eden BM özel temsilcisi Kofi Annan’ın ateşkes sağlamayı başaramaması, siyasi çözüm umutlarına yeni bir darbe indirdi.
Profesör Soli Özel, çatışmaların Türk topraklarına yaklaşması ve büyük mülteci göçü tehdidinin artmasının Ankara’yı müdahaleye zorlayabileceği uyarısında bulunuyor.
Türkiye’nin elinden geldiği kadar bundan kaçınacağını belirten Özel, ancak ilerde durumun kontrol edilemez hale gelmesinin ve Ankara’nın krizin içine çekilmesinin mümkün olduğunu söylüyor.
Suriye ordusunun Türk sınırında varlığını arttırdığı, hatta bölgeyi mayınladığı yolunda haberler alınıyor. Bu gelişme, Suriyeli mültecilerin Türkiye’ye kaçmasını giderek güçleştirecek.
Türkiye’deki mültecilerin sayısı şimdilik sorun yaratacak düzeyde değil. Ancak gözlemciler Ankara’nın, Suriye’deki krizin derinleşmesiyle sınırında büyük çapta bir insani krizle karşılaşacağını bildiğini söylüyor.