Suriyeli Sokak Müzisyenlerine Büyük İlgi

Your browser doesn’t support HTML5

Suriye’de yaşanan acımasız savaş tüm şiddetiyle devam ederken savaşın Türkiye’ye savurduğu mültecilerin hayat hikayeleri, kendi vatanlarındaki yaşamlarından çok farklı bir şekilde devam ediyor.

Aralarında Suriye’de devlet sanatçısı ünvanına sahip bir orkestra şefinin de bulunduğu altı kişilik müzisyen grup, iç savaş başlamadan önce profesyonel olarak müzikle uğraşıyor ve sanatlarıyla para kazanıyorlardı. İç savaştan sonra ülkelerinden kaçarak Türkiye’ye sığınan sanatçılar, geçimlerini sağlayabilmek için Taksim İstiklal Caddesi’nde müzik yaparak para kazanmaya çalışıyor.

Suriye’deyken birbirlerini tanıyan müzisyen grup, Türkiye’de biraraya gelerek, maddi zorluklardan ötürü para kazanmak amacıyla, sokaklarda şarkı söylemeye başlamış.

25 yaşında olan grubun kanunisi Hazım Hamedeye, Halep’ten kaçarak Türkiye’ye sığınmış. Ülkesinde yıllardır profesyonel olarak kanun çalan ve bu şekilde geçimini sağlayan Hamedeye, Türkiye’ye geldikten sonra iş bulamadığı için Taksim İstiklal Caddesi’nde sanatını icra etmeye başlamış.

Yaptıkları müziğin halk tarafından beğenildiğini söyleyen Hamadeye, bu sayede para kazanabildiklerini anlatıyor.

Suriye’de devlet sanatçısı olan 60 yaşındaki iki çocuk babası Munzer Sheikh, ülkesinde orkestra şefi ve profesyonel kemancı olduğunu söylüyor. Halep’ten bir yıl önce ayrılarak İstanbul’a geldiğini kaydeden sanatçı, sözlerine şöyle devam ediyor:

“Ben kemancıyım, büyük yerlerde sanatçılık yapıyordum. Savaş çıktığı için ülkemizde iş kalmadı, bu yüzden çocukları da alıp güvenliğimiz için Türkiye’ye geldik. Ben daha güzel yerlerde sanatımı icra etmek isterdim ama imkan olmadığı için sokaklarda çalıyoruz. Sokaklarda çalmak yerine büyük yerlerde çalmak daha güzel olurdu.”

Şarkıları büyük bir çoğunluk tarafından beğenilen müzisyenlerin, yaptıkları müziğe kulak verenler, şarkıların büyüsüne kapıldıklarını söylüyor.