İlgili Haberler AB’nin Rusya’dan sıvılaştırılmış gaz ithalatı Ukrayna savaşı öncesine oranla iki katına çıktı
Suudi Arabistan ve Rusya, piyasadaki talep artışına rağmen, petrol üretimindeki kısıntıları yıl sonuna kadar devam ettireceklerini açıkladı. Haberin duyulmasıyla birlikte petrol fiyatları yükseldi.
Suudi Arabistan ve Rusya’nın kararının ardından Brent petrolün varil fiyatı 90 doların üzerine çıktı. Varil fiyatı geçen yıl Kasım ayından bu yana ilk kez 90 doların üzerini görmüş oldu. Artış son dönemde İran ve Venezuela’nın petrol üretimindeki artış kararlarına rağmen yaşandı. ABD son zamanlarda petrol fiyatlarındaki artışı dengelemek için İran ve Venezuela’ya uygulanan ambargoları önceki kadar sıkı tutmuyor.
Piyasa uzmanları, aslında Rusya ve Suudi Arabistan’ın bu kararının sürpriz olmadığını ama yine de piyasaların karara olumsuz tepki verdiğine dikkat çekiyor.
Söz konusu karar özellikle enerji fiyatlarının enflasyonu etkilediği ABD ve önümüzdeki yıl seçime hazırlanan Biden yönetimi açısından da olumsuz olarak nitelendiriliyor.
Biden yönetimi enflasyonla mücadele dışında Putin yönetiminin Ukrayna savaşını finanse etmek için daha fazla gelir elde edememesi amacıyla da petrol fiyatlarının düşük kalması gerektiğini savunuyor.
ABD Başkanı Joe Biden geçen yıl Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nün fiili lideri Suudi Arabistan'a yaptığı ziyarette üretimde bir artış sağlanması konusunda Suudiler’i ikna etmeyi başaramamıştı. Rusya'nın başını çektiği ve OPEC+ olarak bilinen müttefikler bunun yerine geçen yıl Ekim ayında üretimde düşüş ve Nisan ayında da sürpriz kesinti kararlarını açıklamışlardı.
İlgili Haberler AB’nin Rusya’dan sıvılaştırılmış gaz ithalatı Ukrayna savaşı öncesine oranla iki katına çıktıABD ve müttefik ülkeler, enerji maliyetlerini düşürmek ve küresel ekonomiye yardımcı olmak için OPEC+'yı üretimi arttırmaya çağırıyor ancak OPEC+ ülkeleri piyasa istikrarını korumak için hareket ettiklerini savunuyor.
OPEC+ ülkeleri son yıllarda Batılı merkez bankalarının para basmak dahil finans politikalarının kendilerinin ana gelir kaynağı olan petrol fiyatlarını olumsuz etkilediğini savunuyor.
Suudi Arabistan ve Rusya'nın kendi kararları olan ve yıl sonuna kadar uzatma kararı aldıkları kesintileri, Nisan ayında OPEC+ üreticilerinin üzerinde anlaştığı ve 2024 yılı sonuna kadar sürecek olan kesintilere ek olarak yapılıyor.
Suudi resmi haber ajansının haberine göre, ülke günlük bir milyon varillik üretim kesintisini bu yıl sonuna kadar sürdürecek.
Rusya yıl sonuna kadar günlük 300 bin varillik kesintiye devam edecek. Buna dair açıklamayı Rusya Başbakan Yardımcısı Alexander Novak yaptı.
İlgili Haberler IEA'dan petrol fiyatlarında artış uyarısıHem Suudi haber ajansının haberinde hem de Rusya Başbakan Yardımcısı Novak’ın açıklamasında durumun aylık olarak değerlendirilmeye devam edeceği, üretimde artış ya da ek kesinti kararı alınabileceği de vurgulandı.
Rusya'nın Suudi Arabistan’la birlikte bu gönüllü kesintileri uzatması, Kremlin'in Ukrayna'daki savaş nedeniyle Avrupa Birliği'nin Rus petrolüne tavan fiyat uygulayarak Moskova'nın gelirlerini sınırlama girişimlerine rağmen daha fazla gelir elde etmesini sağlıyor. Rus petrolünün çoğu tavan fiyatın üzerinde işlem görüyor.