Biyologlar, veterinerler ve balıkçılardan oluşan bir ekip, geçen yıl yaşanan şiddetli kuraklık nedeniyle karşılaşılan yunus ölümlerinin ardından bu hafta Amazon'daki bir gölde nadir bulunan bir tatlı su yunusunu yakaladı.
Yunus, kan testleri ve diğer muayeneler için karaya çıkarıldı ve araştırmacılar, hareketlerini ve davranışlarını uydu aracılığıyla takip etmek için yunusa bir mikroçip yerleştirdi.
Sırtına yerleştirilen mikroçiple araştırmacılar yunusun hareketlerini ve yüzdüğü derinlikleri takip edebilecek, su sıcaklığını da uzaktan bilebilecekler.
Çalışmalar sonlanınca yunus, Tefe Gölü'ne geri salındı.
İlgili Haberler New York ve New Jersey Kıyılarına İki Ayda 10 Balina VurduGeçtiğimiz yıl Amazon yağmur ormanlarının tarihindeki en uzun kuraklık, 200'den fazla nehir yunusunun ölümüne neden olmuştu.
Araştırmacılar, kuraklık sırasında düşük nehir seviyelerinin suyu yunuslar için dayanılmaz sıcaklıklarda ısıttığına inanıyor.
Amazon nehirlerinde ayrıca suda oksijen eksikliği nedeniyle binlerce balık öldü.
Birçoğu çarpıcı pembe renkte olan Amazon nehir yunusları, yalnızca Güney Amerika nehirlerinde bulunan eşsiz bir tatlı su yunusu türü.
Dünyada kalan çok az sayıdaki tatlı su yunusu türünden olan yunusların yavaş üreme döngüleri, popülasyonlarını tehditlere karşı özellikle savunmasız hale getiriyor.
Mamiraua Sürdürülebilir Kalkınma Enstitüsü'nden proje başkanı Miriam Marmontel geçen yıl çoğu Tefe Gölü’nde 300 yunusun öldüğünü belirtti.
Gölün suyu geçen Eylül ayında 39 santigrat dereceye ulaşmıştı.
Çevre aktivistleri, alışılmadık koşulların iklim değişikliğine bağlı olduğunu ve bunun kuraklık ve sıcak hava dalgalarını daha olası ve şiddetli hale getirdiğini söylüyor.