TBMM’de 24 Haziran 2018 tarihindeki seçimlerde yüzde 17 oranındaki kadın temsilinin yetersizliği nedeniyle Ben Seçerim Derneği, eşitlik ilkesiyle hareket edecek kadın siyasetçilerin milletvekili aday listesinde gösterilmesi çağrısı yaptı.
Your browser doesn’t support HTML5
Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) açıkladığı seçim takvimine göre 9 Nisan günü ittifaklar ve siyasi partilerce milletvekili aday listeleri şekillenecek. Bu noktada Türkiye’deki seçmenlerin yüzde 50,7’si kadın olmasına rağmen kadınların Meclis’te benzer oranda temsiliyetinin sağlanmaması sorunu gündemde.
YSK verileri itibariyle seçmenlerin yüzde 49,3 yani 28 milyon 128 bin 904’ü erkek iken, 28 milyon 929 bin 732 kadın seçmenin Meclis’te öncelikle niceliksel açıdan nasıl temsil edileceği merak konusu. Önceki genel seçimlerde Meclis’te erkek temsil oranı yüzde 83 olmuştu.
Seçim sonucunda 600 milletvekilinden 104’ünün yani yüzde 17’sinin kadın olması önemli bir temsil oranı artışı gibi görünse de sonraki süreçte TBMM’de niteliksel açıdan kadın temsiliyle ilgili tartışmalar da oldu. Kadınlarca kadın hakları sözkonusu olduğunda dahi kadın kimliğiyle değil grup yönetimi talimatıyla parti kararına göre oy kullanılması ve tavır takınılması eleştirildi.
Şimdi 28. dönem TBMM çatısı altında kadın sorunları savunucusu ve toplumsal cinsiyet eşitliği meselesini dert edinen kadınların olması hedefiyle kadın örgütlenmesi harekete geçti.
İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı kanun için 20 kadın aday önerisi
Türkiye siyasetinde kadınların güçlü temsil edilmesi amacıyla iki yıl önce kurulmuş olan Ben Seçerim Derneği, siyasi partilere ve liderlere aday önerilerinde bulunmak üzere kapsamlı bir çalışma yürüttü. Türkiye’nin özellikle bugüne kadar hiç kadın vekil çıkarmamış veya az sayıda kadın temsili sözkonusu olmuş kentlerindeki kadın siyasetçilerden bazılarını Meclis’e taşıma amacıyla çalışma yapıldı.
KONDA Araştırma Şirketi’nin işbirliğiyle kadın siyasetçiler üzerine 31 ilde araştırmalar yürütüldükten sonra seçilmiş kadın siyasetçilerle kapsamlı görüşmeler gerçekleştirildi. Sonuçta Ben Seçerim Derneği, 12 kentte dört siyasi partiden 20 kadın siyasetçiyi kendi adayı ilan etti.
Ankara’da yapılan “Ben Seçerim Derneği’nin Adayları” toplantısında, gelecek Meclis döneminde İstanbul Sözleşmesi’nin yeniden hayata geçirilmesiyle 6284 sayılı kadına karşı şiddeti önleme amaçlı kanunu savunmak üzere çalışacağı vurgulanan kadın siyasetçiler tanıtıldı.
Kadın adaylar için liderler düzeyinde lobicilik çalışması
Ben Seçerim Derneği Başkanı Nilden Beyazıt, yerel siyasetteki kadınları ulusal siyasete taşımayı amaçladıklarını dile getirdi. Genel başkanlar nezdinde listelerde Ben Seçerim Derneği’nin adaylarına yer verilmesini görüştüklerini söyleyen Perihan Sarı da, “Ben Seçerim Derneği kadınlar olarak kim seçilmeli konusunu görünür kılıyor. Bu konuda lobicilik konusunu gündeme getiriyor” sözleriyle dernek çalışmasını anlattı. Sarı, “Kadın haklarını ve kazanımlarını kadınlar savunmalı” görüşünü de aktardı.
Ben Seçerim Derneği yöneticilerinden eski milletvekili Sena Kaleli de, siyasi partilerde kadınlar karar mekanizmalarında olursa toplumsal gelişme sağlanabileceğini vurgulayarak, “Biz bu kadınları seçiyoruz, sizlere de seçin diyoruz” mesajını verdi. Eski milletvekili Binnaz Toprak da, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin gerçek demokrasi olarak çalışmadığını belirterek, Türkiye’nin artık “uçurumun kenarında” bir seçim yapmaya hazırlandığını söyledi.
Kırklareli ve Şanlıurfa’dan kadın aday talebi
Türkiye Cumhuriyeti tarihinde hiç kadın milletvekili çıkarmamış Kırklareli’nden ise Ben Seçerim Derneği’nin iki adayı mevcut: CHP’den Yasemin Açık Ertaş ve İYİ Parti’den Sibel Pişkin. Her ikisi de KONDA araştırması itibariyle kentte tanınır siyasetçiler konumunda ve bu nedenle dernek yönetimi bu kadınları aday göstererek Kırklareli’nin artık Meclis’te kadın vekili olması çağrısı yapıyor. CHP’li Pişkin ve İYİ Parti’li Ertaş da konuşmalarında Kırklareli’nin sesi olmak üzere Meclis’te olmak istediklerini dile getirdi.
Ben Seçerim Derneği’nin adaylarından DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Elif Esen, 15 Mayıs sabahına kadınlar olarak aydınlık bir Türkiye’de uyanmak istediklerini anlattı. DEVA Partisi’nden Essum Aslan da Şanlıurfa’dan vekil seçilmek istediğini vurgulayarak, kentteki feodal yapıya karşı kadın temsili sağlanabileceğini ifade etti.
Ben Seçerim Derneği’nin CHP İstanbul Milletvekili aday adayı Elmas Arus ise, “ötekilerin sesi olmak” üzere Roman kültürü temsilcisi olduğunu kaydetti.
Dernek tarafından siyasi partilere aday gösterilmeleri önerilen diğer isimlerse şöyle: Gözde Kişnişçi (CHP-Ankara), Koza Yardımcı (CHP-İstanbul), Nilüfer Erk Oğuz (CHP-Edirne), Tülin Kesiktaş Teoman (CHP-Hatay), Ruken Heval Kalan (CHP-Tunceli), Seval Bozkurt (CHP-Balıkesir), Zeynep Esra Özdemir (CHP-Ankara), Hatice Güvensoy (CHP-Ankara), Hülya Güreli Yolcubal (CHP-Kocaeli), Meral Altuntaş (CHP-Bursa), Vildan Özkula (CHP-Bursa), Prof. Dr. Serap Yazıcı (Gelecek Partisi–Ankara), Habibe Çiftçioğlu (Gelecek Partisi–İstanbul), Meltem Gürler (DEVA Partisi–Aydın) ve Neslihan Koca Nergiz (İYİ Parti- Kahramanmaraş).