Terörle Mücadele Başarılı Oluyor mu?

Your browser doesn’t support HTML5

Başkan Obama Birliğin Durumu konuşmasında Washington’un sert terörle mücadele söylemini tekrarladı, ABD ve müttefiklerine yönelik her türlü tehdidi yok etme sözü verdi. Ancak Obama'nın ilerleme kaydedildiğini söylemesine rağmen terör tehdidi konusunda ciddi kaygılar var

Başkan Barack Obama Birliğin Durumu konuşmasında Washington’un sert terörle mücadele söylemini tekrarladı, Amerika ve müttefiklerine yönelik her türlü tehdidi yok etme sözü verdi. Ancak Obama yönetiminin ilerleme kaydettiğini öne sürmesine rağmen terör tehdidinin artttığı konusunda ciddi kaygılar var.

Suriye ve Irak’ta Amerika ve müttefiklerinin uçakları sürekli IŞİD hedeflerini bombalıyor.

Başkan Obama Birliğin Durumu konuşmasında Amerika’nın IŞİD militanlarının ilerleyişini durdurduğunu söyledi ve küreselleşen terörsorununu hedef aldı: “Teröristleri takip etmeye ve yuvalarını yıkmaya devam edeceğiz. Tek taraflı hareket etme hakkımızı koruyoruz. Göreve geldiğimden beri bize ve müttefiklerimize tehdit oluşturan teröristleri yok etmek için yılmadan bunu yaptık.”

Uzmanlar Amerika’nın teröristleri saklandıkları yerlerde bulup vurabileceğini kanıtladığı görüşünü kabul ediyor. Ancak IŞİD Amerikan hava saldırılarına rağmen geri adım atmıyor ve öldürme tehditlerine devam ediyor.

Demokrasileri Savunma Vakfı uzmanı David Gartenstein-Ross IŞİD’ingösterdiği direncin kendisini şaşırtmadığını söylüyor: “Geçen dört yıl içinde cihatçı ideolojiye bağlı şiddet yanlısı grupların yarattığı tehdit yoğun biçimde arttı. Doğru yolda ilerlemiyoruz.”

Uzman bunun kısmen Obama yönetiminin izlediği politikadan kaynaklandığını söylüyor.

Daveed Gartenstein-Ross, “Demokratik devrimi istikrara tercih etmekle bir yığın hata yapıldı. Özellikle Libya’ya müdahale kararı cihatçı grupları güçlendirme açısından çok pahalıya mal olan bir karar oldu” şeklinde konuştu.

Arap Baharı ayaklanmaları sırasında Başkan Obama diktatörlerin kaba kuvveti karşısında seçim ve fırsat hakkını geliştiren bir değişikliği Amerika’nın memnunlukla karşıladığını söyledi.

Ancak Amerikalı askeri yetkililer şimdi Libya’nın doğusundaki kamplarda birkaç yüz IŞİD militanının eğitim gördüğünü söylüyor. Diğer gruplar da Libya’yı militanlarını dinlendirme, bağlantılar kurma ve silah edinme konusunda kullanıyor.

Amerika’nın Yemen gibi ilerleme gördüğü yerlerde bile durum hızla değişebilir. Yemen’deki son istikrarsızlık Paris’teki terör saldırıları ve yabancı savaşcı tehditleriyle bağlantılı el-Kaide’nin Arap Yarımadası kolu konusunda duyulan kaygıları arttırdı.

Terör uzmanı Max Abrahms Skype aracılığıyla kaygılı olduğunu söyledi: “El-Kaide ve IŞİD ile bağlantıları gevşek bir yığın insan var. Bence Fransa’da gördüğümüz türde saldırılar artacak.”

Amerikalı istihbarat yetkilileri Suriye ve Irak’a 19 bin yabancı savaşcı gittiğini tahmin ediyor. Bunların an az üçtebiri Ortadoğu ve Kuzey Afrika’dan. Ayrıca en az 3 bin 400 cihatçı da Batılı ülkelerden bölgeye gidip geliyor. Bu durum bazı uzmanlara göre terörle küresel mücadelede olumsuz bir duruma neden oluyor.