1992 yılında özerk hale getirilen Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Genel Kurulu, son üç yılda üçüncü kez yeni başkan ve yönetim kurulunu seçmek için Perşembe günü sandık başına gidiyor.
Son iki seçime tek aday olarak katılan ve 309 oyun 2022’de 158’ini, 2023’te ise 169’unu alarak başkan seçilen Türkiye İhracatçılar Meclisi ve Gaziantepspor kulübünün eski başkanı Mehmet Büyükekşi Perşembe günü Ankara’da toplanacak genel kurulda yine aday.
Büyükekşi ile başkanlık yarışına girecek isim ise Trabzonspor kulübünün eski başkanı İbrahim Hacıosmanoğlu.
VOA Türkçe’nin edindiği bilgilere göre, 18 Temmuz’da çoğunluk sağlanamazsa 19 Temmuz’da yapılacak genel kurulda yeni seçilecek başkanın Türk futbolundaki parçalı yapı nedeniyle en geç bir sene içinde yeniden seçimlere gitmesine kesin gözüyle bakılıyor.
Servet Yardımcı TFF Başkanı adaylığından neden çekildi?
Başta Fenerbahçe ve Beşiktaş olmak üzere birinci lig kulüplerinin ağırlıklı desteğine sahip olduğu için seçimin favorisi görülen UEFA İcra Kurulu üyesi Servet Yardımcı, adaylık için gerekli imza sayısını topladığını duyurduktan bir gün sonra X hesabından yaptığı açıklamayla TFF başkan adaylığından çekildi.
UEFA İcra Kurulu üyesi Yardımcı’nın 11 Temmuz’da çekilme kararını duyururken “Sahip olduğum aile terbiyem, edebim, yetiştirilme şeklim, böyle kirli bir düzenin karşısında durmama, bana inanan, benimle birlikte yola çıkan insanların da kumpaslarla karşı karşıya kalmasına asla izin vermez. Türkiye'nin her kesimi tarafından değişmesi talep edilen bir futbol yapısının devam edebilmesi adına böyle bir operasyonla karşı karşıya kalmak, tüm futbol ailemiz adına büyük bir sorundur” ifadelerini kullanması dikkat çekti.
Yardımcı’nın bu kararı Türk futbol kamuoyunu şaşırttı. Rizeli armatör bir ailenin üyesi olan Servet Yardımcı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın desteğiyle Türk futbolunda önemli bir aktör olması ve özellikle de Cumhurbaşkanı’nın kardeşi Mustafa Erdoğan’a yakınlığı ile biliniyordu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yakın dostu Hasan Doğan 2008 yılında TFF Başkanı seçildiğinde Yardımcı, yönetim kurulu üyesi olarak Türk futbolunun çatı kurumuna ilk adımını attı.
Doğan’ın ani ölümü sonrası yapılan seçimde TFF Başkanı olan Mahmut Özgener’in başkan yardımcısı olan Yardımcı, sonraki 14 yılda Mehmet Ali Aydınlar, Hüsnü Güreli, Yıldırım Demirören ve Nihat Özdemir’in başkanlıklarında da TFF Yönetim Kurulu üyesi olarak görev yaptı.
Başkan yardımcılığını yaptığı Özdemir’in istifası üzerine olağanüstü genel kurula kadar geçici TFF Başkanı olarak görev yapan Yardımcı, Mehmet Büyükekşi’nin kurduğu yönetimde yer almadı ama UEFA İcra Kurulu üyeliğine devam etti.
Yardımcı lehine yarıştan çekilen TFF Başkan adayı Tolga Zengin: “Türk futbolu siyasetin iki dudağı arasında”
Aylar öncesinden TFF başkanlığı için çalışmalara başlayan ancak seçimlere on gün kala Servet Yardımcı lehine adaylıktan feragat eden Tolga Gani Zengin, bir gün önce yüz yüze görüştükleri TFF başkan adayının bu kararı almasının ardında siyasi gerekçeler olduğu görüşünde.
VOA Türkçe’nin konuştuğu Zengin, “Ben kendisiyle 10 Temmuz günü görüştüm. Kazanacağından çok emindi. Ertesi gün alt liglerden temsilcilerle biraraya gelecekti. O gece ne olduysa çekilme kararı almış. Türk futbolunda siyasetin etkisi hep vardı. Ama son 20 yılda bu etki epeyce arttı. Delegelerin birçoğu işadamı. Kulüpleri de işadamları yönetiyor, belediyeler de kulüp yönetimlerinde etkili. Dolayısıyla futbol siyaseti genel siyasetin etkisine çok açık. Hatta çok net bir şekilde şunu söyleyebilirim. Türk futbolu siyasetin iki dudağı arasında. Çok uzağa gitmeye gerek yok Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın milli maç sonrası yaptığı açıklamalar ortada” dedi.
Erdoğan “öyle olmaz” diyerek TFF’de değişime kapıyı kapadı
Zengin’in işaret ettiği açıklama Türk milli takım futbolcusu Merih Demiral’in “bozkurt işareti” yaptığı için UEFA tarafından iki maç cezalandırılmasının ardından Türkiye ile Hollanda arasında oynanacak Avrupa Şampiyonası Çeyrek Final maçına giden Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın uçaktaki sözleriydi.
Erdoğan bir gazetecinin sorusunu üzerine “Önemli olan iki husus var. Bir tepeden tırnağa federasyonun yapısı, iki teknik kadroların kalıcılığı. Dikkat edin Batı’ya veya dünyadaki işleyişe, çorap söküğü gibi bir şey yok. Yani oturtacaksan bir yapıyı, kalıcılığı çok önemli. Yönetim kadrolarını kalıcı kılmak suretiyle atılacak adımlardan ben netice alınabileceğine inanıyorum. Yoksa durmadan değiştir, tekrar getir. Bugüne kadar öyle olmadı mı? Hep değişti. Teknik kadrolar öyle değişti. Federasyon da aynı şeyleri yaşadı. Öyle olmaz” ifadelerini kullanmıştı.
Büyükekşi’yi kimler destekliyor?
Cumhurbaşkanı Erdoğan bu sözleriyle maçı birlikte izlediği ve Türkiye’nin attığı golü oğlu Bilal Erdoğan’a sarılarak kutlayan mevcut başkan Mehmet Büyükekşi’ye destek veriyordu.
Bilal Erdoğan dışında Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak ve Cumhurbaşkanı’nın eşi Emine Erdoğan’ın yeğeniyle evli olan TFF eski başkan yardımcılarından Başakşehirspor Başkanı Göksel Gümüşdağ’ın da Büyükekşi’nin yanında durduğu biliniyor.
Bu isimler dışında Gaziantepspor, Antalyaspor, Alanyaspor, Kayserispor ve Konyaspor’un da Büyükekşi’ye destek vereceği biliniyor. Şu anda TFF’de Başkan Yardımcısı olarak görev yapan Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İbrahim Burkay’ın da bu süreçte etkili bir rol oynadığı dile getiriliyor.
Servet Yardımcı’nın adaylığı devam ederken Büyükekşi lehinde tutum ortaya koyan Galatasaray ve Trabzonspor, yeni durumda henüz bir adaydan yana net bir tavır belirlemiş değil.
Büyükekşi’yi değiştirmek için olağanüstü genel kurul için imza toplanmasını destekleyen Fenerbahçe ve Beşiktaş da kararlarını ortaya koymadı. Bu iki kulübün Büyükekşi yönetiminin ibra edilmemesi yönünde henüz net bir karar vermediği belirtiliyor.
Servet Yardımcı bio’sundan neden aday olduğunu kaldırmadı?
Her ne kadar Servet Yardımcı 11 Temmuz’da “Halen, seçimi kazanabilmek için yeterli imza sayısı ve destek elimizde olmasına rağmen, TFF başkan adaylığımdan, yedi yıldır devam eden UEFA İcra Kurulu Üyeliği ve UEFA Avrupa Ulusal Federasyonlar Komitesi Başkanlığı görevlerimden çekildiğimi saygılarımla yüce milletimize arz ederim” dese de UEFA’nın sitesinde ismi duruyor. Ayrıca Yardımcı, X hesabının bio’sundan “TFF başkan adayı” ibaresini henüz kaldırmış değil.
Tam da bu nedenle kulislerde hala genel kurulda aday olma hakkına sahip olan Yardımcı’nın bir son dakika hamlesini cebinde tutmak istediği konuşuluyor.
İbrahim Hacısomanoğlu’nun yanında hangi kulüpler var?
Büyükekşi dışında ikinci aday konumunda olan eski Trabzonspor Başkanı İbrahim Hacıosmanoğlu ise şu aşamada 84 delegenin imzasını aldığını duyurdu. Dün Habertürk yayınında konuşan Hacıosmanoğlu, bu sayıya yedi delegeye sahip olan Trabzonspor’un dahil olmadığını söyledi.
Şu aşamada Hacısosmanoğlu’nun seçilmesi halinde Başkan Vekili olacak Sivasspor Başkanı Mecnun Otyakmaz ile Karagümrükspor Başkanı Süleyman Hurma, Hacıosmanoğlu’na destek veren isimler arasında yer alıyor.
Otyakmaz ve Hurma’nın başkanlığını üstlendikleri Sivasspor ve Karagümrükspor Büyükekşi yönetiminden memnun olmayan kulüpler arasında yer alıyordu.
Büyükekşi yönetiminden memnun olmayan kulüpler, geçtiğimiz ilkbaharda olağanüstü genel kurul için imza toplamaya başlamıştı. Mayıs başında genel kurula gitmek için yeterli imza olan 129 sayısını elde edilmişti.
Ancak TFF Yönetimi 18 Temmuz’da olağanüstü genel kurulu toplamaya karar verince Büyükekşi muhalifi kulüpler ve delegeler bu tarihten birkaç gün önce olağanüstü genel kurul toplamaktan vazgeçtiler.
Bağış Erten: “Mevcut TFF Genel Kurulu’nun o kadar kötü bir seçmen yapısı var ki buradan demokratik bir seçim çıkmasını beklemek hayalcilik olur”
Genel kurulun üye sayısı her seçim dönemi değişiyor. Bu seçimde 321 delege oy kullanma hakkına sahip.
Gazeteci Bağış Erten, TFF’nin demokratik bir düzlemde seçim yapması için üye yapısının değişmesi gerektiği görüşünde.
VOA Türkçe’nin konuştuğu Erten, “Sorunu tespit ettiğimizde bir şey yapmak gerekir. Şikayetçi olan bir edimde bulunur. Seçimleri yapan yapının, mevcut TFF Genel Kurulu’nun o kadar kötü bir seçmen yapısı var ki buradan demokratik bir seçim çıkmasını beklemek hayalcilik olur. Bu durum yokmuş gibi sanki paralel evrende seçimler yapılıyormuş gibi bir durum var. Mesela aday adaylığını açıklayan eski Samsunspor Başkanı İsmail Uyanık’ın bir manifestosu vardı. Yeterli imzayı toplayıp aday olamadı. Peki mevcut adayların derli toplu bir siyaseti var mı? Manifestosu var mı?Şikayet edilen bir durum var ama buna dair bir söz yok. Bunu değiştirmek için bir örgütlenme yok” dedi.
TFF Genel Kurulu delegasyonu kimlerden oluşuyor?
Bağış Erten’in de altını çizdiği TFF Genel Kurulu’nun yapısı 2017’de ciddi bir değişimden geçti. Daha önce 50’den fazla A Milli Takım forması giyen futbolcuların tümü oy kullanabilirken yapılan değişiklikle genel kurulda oy kullanacak milli futbolcu sayısı en fazla milli formayı giyen 5 kişiyle sınırlandı.
Faal Futbol Hakemleri Derneği’nin 1 oyu var. Süper Lig kulüplerinin 7, Birinci Lig, İkinci Lig ve Üçüncü ve kulüplerinin 1 oy hakkı bulunuyor. Bunların toplam delege sayısı 189’a ulaşıyor.
Amatör futbolun oy sayısı sadece 10. Eski TFF Başkanları, A Milli Takım’da en fazla görev yapan beş teknik direktör, en çok uluslararası maç yöneten beş hakem UEFA ve FIFA İcra Kurulu üyeleri, Profesyonel Futbolcular Derneği, Futbol Hakemler Derneği, Engelli Futbol Derneği de seçimlerde oy kullanıyor.