Elde edilen arpa sağlıklı görünüyor, verim iyi ve çiftçi Gustaf Silén bu durumdan memnun. "ThermoSeed" olarak bilinen bu yenilik, tarımda kimyasal işlemlere sürdürülebilir bir alternatif sunuyor.
Tohumlar genellikle zararlı haşereleri öldürmek ve tohumları sağlıklı tutmak için kimyasallarla işlemden geçirilir ancak bu, organik tarım ilkeleriyle uyumlu değil.
Bunun yerine ThermoSeed yönteminde, haşereleri öldüren, tohumları koruyan ve çok daha az kurutma gerektiren keskin buhar patlamaları kullanılıyor.
ThermoSeed yönetimiyle tanışan çiftçiler, çevresel faydalarından ve çalışma koşullarındaki iyileşmeden övgüyle bahsediyor.
Silén, bu yeni yöntemde, kimyasal olarak işlenmiş tohumlarda yaygın bir sorun olan ve ekim sırasında solunduğunda zararlı olabilen tozun bulunmadığına dikkat çekiyor.
Silén ayrıca buharla işlenmiş tohumlardan arta kalanların sığır yemi olarak kullanılabileceğini veya yeniden satılabileceğini, kimyasal işlem görmüş tohumların ise maliyetli bir şekilde imha edilmesi gerektiğini vurguluyor.
ThermoSeed’in kurucusu, hayatını tohumları sağlıklı tutmak için kimyasal içermeyen bir yöntem geliştirmeye adamış 67 yaşındaki İsveçli eski bir araştırmacı olan Kenneth Alness.
Şimdi emeklilik yaşına gelen Alness, misyonunu küresel boyuta taşımayı hedefliyor. 1993 yılında İsveç Tarım Bilimleri Üniversitesi'nde çalışırken Alness, tohumları belirli sıcaklık ve sürelerde sıcak buhara maruz bırakmanın tohumlara zarar vermeden mikrop ve patojenleri ortadan kaldırabileceğini keşfetti.
ThermoSeed'in ilham kaynağı, Alness'in kayınpederinin kütüphanesinde bulduğu 1950'lere ait bir çiftçilik kitabıydı. Kitapta, kimyasal uygulamalar yaygınlaşmadan önce çiftçilerin tohumları işlemek için sıcak suyu nasıl kullandıkları anlatılıyordu.
Günümüzde bazı organik çiftçiler hala bu yöntemi kullansa da, tohumların kurutulmasıyla ilgili masraflar nedeniyle maliyetli yüksek oluyor ve verim genellikle kimyasallarla işlenenlerden daha düşük kalıyor.
Alness’in çalışmalarıyla, yıllar süren testlerden sonra, ThermoSeed'in kimyasal işlem görmüş tohumlarla karşılaştırılabilir verim sağladığı, ancak kapsamlı kurutmaya gerek kalmadığı kanıtlandı.
“Sadece organik değil, konvansiyonel tarım için bile bu potansiyeli fark etmem sanırım beş, altı, yedi yılımı aldı” diyor Alness ve ekliyor: “Gerçekten çok hevesliydim çünkü konvansiyonel için yapılırsa, birçok kimyasalın yerini doldurmuş oluruz ve doğa ve iklim için çok şey yapmış oluruz.”
Kimyasal uygulamaların aksine, buhar uygulamaları her tohum türü için özel tarifler gerektiriyor ve ardından tam ölçekli uygulama başlamadan önce başarılı çimlenmeyi sağlamak için testler yapılıyor.
İsveç'teki tohumların yaklaşık yarısını yöneten İsveçli tarım kooperatifi Lantmännen, ThermoSeed teknolojisini 2008 yılında kullanmaya başladı. Kooperatif, o tarihten bu yana faaliyetlerinde, bu yöntem sayesinde yaklaşık 3 bin metreküp kimyasal kullanımını önledi.
Ülkedeki sertifikalı tahıl tohumlarının yüzde 50'sinden fazlasını işleyen Norveç tarım kooperatifi Felleskjøpet de altı yıl süren bağımsız testlerin ardından ThermoSeed'i kullanmaya başladı.
İlgili Haberler İklim krizi tarımsal üretimi düşürdü gıda fiyatlarını arttırdı
Alness'e sürdürülebilir tarıma olan bağlılığı dolayısıyla geçen yıl Kraliyet Ormancılık ve Tarım Akademisi'nden altın madalya verilmiş.
Ancak tüm çiftçiler tohumlarının organik kimlik bilgileriyle bu kadar ilgilenmiyor. Bazıları verime daha fazla odaklanabiliyor; bu nedenle de kimyasal olmayan herhangi bir çözümün bu hususta rekabetçi olması gerekiyor.
Felleskjøpet’in tarım biriminin müdürü Bjørn Stabbetorp şöyle açıklıyor: “Çiftçiler genel olarak kimyasal olmayan çözümlere şüpheyle yaklaşıyor. Kimyasallar bir dizi sorun ve kimyasal olmayan alternatifler için çok iyi ve etkili bir çözüm oldu. Çiftçiler ikna olmadan önce rekabetçi olduklarını gerçekten kanıtlamaları gerekiyor. Tohum terimini tanıtırken bu konuda çok çaba sarf ettik. Ve gerçekten de çok işe yaradı.”
Alness'in emekli olmak gibi bir planı yok; bunun yerine ThermoSeed ekipmanının yüksek maliyeti ve özellikle Asya'da daha küçük pazarlara hizmet vermek için makinenin küçültülmüş bir versiyonuna duyulan ihtiyaç gibi zorlukların üstesinden gelmeye odaklanmış durumda.
ThermoSeed lisansını Lantmännen BioAgri'ye satan Alness, şimdi teknolojinin daha erişilebilir, daha küçük bir versiyonunu geliştirmek için çalışıyor.
Şu anda ThermoSeed laboratuvarının başında bulunan oğlu Alexander Alness de, ısıl işlem görmüş tohumların bir başka partisini hazırlamakla meşgul.
Isıl işlem görmüş tohumların yeni filizleri, tarımda daha az kimyasal kullanımının buharlı çözümü için gelecek vaat ediyor.