Trump’ın ‘Golan Tepeleri’ Kararına Ankara’dan Sert Tepki

Trump US Israel

Amerika Başkanı Donald Trump’ın Golan Tepeleri’nin İsrail toprağı olduğu iddiasındaki kararnameyi imzalaması Türkiye’nin sert tepkisine yol açtı. Ankara bunun uluslararası hukuka aykırı bir adım olduğunu bildirdi.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Twitter mesajı aracılığıyla yaptığı açıklamada, “ABD’nin Golan Tepeleri kararı ve aynı saatlerde İsrail’in Gazze’yi bombalaması, barış karşıtı çatışmacı zihniyetin yeni bir tezahürüdür. Kim tarafından desteklenirse desteklensin, işgal ve savaş politikaları gayr-ı meşrudur ve gayr-ı insanidir” dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da ilk önce konuya ilişkin Twitter’dan değerlendirmede bulundu ve “ABD bir kez daha uluslararası hukuku yok saydı. Ancak bu karar, İsrail'in ilhakını asla meşrulaştırmayacak. Aksine, Orta Doğu'daki barış çabalarını engelleyerek, bölgede gerilimi daha da artıracak” açıklaması yaptı.

Çavuşoğlu, yerel seçimler dolayısıyla faaliyetler yürüttüğü Antalya’da yaptığı konuşmada da ABD Başkanı Trump’ın İsrail Başbakanı Benyamin Netenyahu’ya seçim kazandırma hamlesinde bulunduğunu kaydetti ve Türkiye’nin bunu tanımayacağı mesajını verdi. İsrail’de gerçekleşecek seçim dönemini işaret ederek, ABD’nin Netanyahu’ya destek vermeye çalıştığını söyleyen Çavuşoğlu, “Bu imza İsrail’in işgalini meşrulaştırmaz. Karar İsrail’in ilhakını asla meşrulaştırmayacak gerilimi daha arttıracak. O topraklar Suriye’ye aittir. ABD’nin hukuk tanımaz kararlarını kabul etmiyoruz. Türkiye sonuna kadar gereğine yapacaktır, uluslararası camiayla bir araya hareket edecektir. BM dahil her türlü platformda ne gerekiyorsa onu da yapacağız” diye konuştu.

İlgili Haberler Trump Golan Kararnamesini İmzaladı

AKP Sözcüsü Ömer Çelik de Adana’daki konuşmasında, “Orası (Golan Tepeleri) İsrail toprağı değildir. Orası Suriye toprağıdır, o toprak Suriyelilerin toprağıdır. Hiçbir zaman bu kararı tanımayacağız, tanınmaması yönünde de elimizden gelen gayreti hep beraber göstereceğiz” ifadelerini kullandı.

Dışişleri Bakanlığı: ABD Ortadoğu’da sorunun parçası olmayı sürdürüyor

Dışişleri Bakanlığı'ndan ABD’nin imza attığı kararnameye ilişkin yapılan yazılı açıklamada, Golan Tepeleri’de İsrail’in işgalci olduğu vurgulandı. Açıklamada, “497 (1981) sayılı Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi Kararı başta olmak üzere, uluslararası hukukun vahim bir ihlalini teşkil eden bu talihsiz karar, ABD Yönetimi’nin Ortadoğu’da çözümün değil, sorunun parçası olmaya yönelik tutumunu sürdürmekte olduğunu göstermektedir. Söz konusu karar, Suriye’nin ve tüm bölge ülkelerinin toprak bütünlüğüne önem atfeden ülkemiz ve uluslararası toplumun sorumluluk sahibi üyeleri bakımından tamamen hükümsüzdür” denildi.

Türkiye, ABD yönetimini "İsrail’in uluslararası hukuka aykırı hamlelerini beyhude şekilde meşrulaştırmaya çalışmak ve bölgeyi daha fazla istikrarsızlığa sürüklemekle" suçladı.

CHP: ABD’yi kınıyoruz ve Golan Tepeleri’nde İsrail egemenliğini tanımıyoruz

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Emekli Büyükelçi Ünal Çeviköz de, Twitter aracılığıyla yaptığı yazılı açıklamada, ABD’nin kararını kınadı ve AKP Hükümeti’nin yürüttüğü Suriye politikasıyla ABD ve İsrail’e bu adımı atma imkanı tanıdığını savundu. Çeviköz, “ABD’nin uluslararası hukuka ve Suriye’nin toprak bütünlüğüne aykırı olan bu kararı alabilmesinin altında yatan faktörlerden biri de Suriye’nin 2011 yılından bu yana küresel ölçekte tahribat yaratan bir iç savaşla zayıflatılmış olmasıdır. Suriye’nin zayıf düşürülmesinde AKP iktidarının büyük payı vardır” dedi.

CHP’nin BM kararlarında da belirtildiği üzere Golan Tepeleri’ni Suriye toprağı kabul ettiğini kaydeden Çeviköz, “CHP olarak Golan Tepeleri’nde İsrail egemenliğini tanımıyor ve Suriye’nin toprak bütünlüğüne komşuları başta olmak üzere bütün devletler tarafından saygı duyulması gerektiğini yineliyoruz” mesajını verdi.

Çeviköz, İsrail’in Gazze’de yürüttüğü askeri operasyonu “bölgedeki fay hatlarını zorlayan ve gerilimi tırmandıran başka bir gelişme olarak” kınadıklarını bildirdi.