Eski ABD Başkanı Donald Trump’ın ‘sus payı’ ödemesi davasına bakan Yargıç Juan Merchan, Perşembe günü, asil jüriye seçilen iki üyeyi görevden aldı.
Görevden alınan ilk üye, kendisiyle ilgili bazı bilgilerin kamuoyuna açıklanması nedeniyle gözünün korktuğunu söylemesi üzerine ceza davasından çıkarıldı.
Yargıç Juan Merchan, savcıların bir diğer jüri üyesinin geçmişte yasaları çiğnemekle suçlanıp suçlanmadığı ya da hüküm giyip giymediği şeklindeki soruya doğru yanıt vermemiş olabileceğiyle ilgili kaygıları gündeme getirmesi üzerine söz konusu üyeyi görevden aldı. Merchan, bu jüri üyesini neden görevden aldığının ayrıntısını belirtmedi.
Davadan çıkarılan ilk jüri üyesi mahkemeye, ailesi, arkadaşları ve meslektaşlarının basında çıkan haberlerden jüride yer aldığını anlamalarından sonra kendisiyle temasa geçtiklerini bildirmişti.
Bu üye, Trump’ın yargılanmasıyla ilgili olarak, "Bu noktada adil ve tarafsız olabileceğime ve dışarıdan gelen etkilerin mahkeme salonundaki kararlarımı etkilemesine izin vermeyeceğime inanmıyorum" demişti.
Yargıç Juan Merchan, haber kuruluşlarına jüri adaylarının çalıştıklarını söyledikleri yerleri haber yapmamaları konusunda uyardı. Merchan, "Muhtemelen çok iyi bir jüri üyesini kaybettik" dedi.
12 üyeden oluşan asil jüride şu anda geriye beş jüri üyesi kaldı.
İlgili Haberler Trump’ın ‘sus payı’ davasında 12 kişilik asil jürinin 7 üyesi belirlendiGelişme, eski bir ABD başkanının ilk ceza davasına ilişkin olağanüstü baskıları gözler önüne seriyor.
Michigan State Üniversitesi hukuk profesörü Barbara O'Brien, kamuoyunun davaya olan ilgisinin artmasının jüri üyelerinin güvenliğini riske atabileceğini söyledi ve "Bu kişiler, sadece vatandaşlık görevlerini yerine getirmeye gelen insanlar. Kendilerini gönüllü olarak kamusal bir tartışmanın içine sokmuyorlar" şeklinde konuştu.
Cumhuriyetçi Parti’nin 5 Kasım'daki başkanlık seçimlerinde muhtemel başkan adayı olan Trump, kanıt sunmadan, davanın Demokrat Başkan Joe Biden'ın müttefikleri tarafından adaylığını engellemeye yönelik geniş kapsamlı girişimlerin parçası olduğunu iddia ediyor. Trump, bu davanın yanı sıra, üç ayrı cezai kovuşturmada daha sanık olarak yer alıyor.
Trump, davada yer alan tanıkları, mahkeme görevlilerini ve onların yakınlarını eleştirerek Yargıç Merchan'ın kendisine kısmi bir yayın ve basına konuşma yasağı getirmesine neden olmuştu. Merchan ayrıca jüri üyelerinin kimliklerinin gizli kalması talimatını verdi.
Savcılar, Trump'ın geçtiğimiz hafta içinde bu yasağı birçok kez ihlal ettiğini söylüyor ve Yargıç Merchan'dan para cezası ya da başka cezalar vermesini talep ediyor.
Perşembe günü savcı Christopher Conroy, davada iddia makamının tanığı olması beklenen Trump’ın eski avukatı Michael Cohen hakkındaki paylaşımlara ve gizli liberal aktivistlerin jüriye girmeye çalışmak için yargıca yalan söylediğini belirten bir paylaşıma işaret etti.
Trump'ın avukatlarından Emil Bove ise bu paylaşımların yayın ve basına konuşma yasağı kararının "kasıtlı olarak ihlal edildiğini göstermediğini" kaydetti.
Jüride görev almak üzere taramadan geçirilen olası üyelerin çoğu, ABD siyasetinde kutuplaştırıcı bir isim olan Trump’ın suçluluğunu ya da masumiyetini değerlendiremeyeceklerini belirtmişti.
Perşembe günü avukatlar Trump'ın davadaki kaderine karar verecek jüri üyelerini belirleme sürecine devam ediyor.
Trump, 2016 başkanlık seçimleri öncesinde porno yıldızı Stormy Daniels'a ödediği sus payını örtbas etmek için iş kayıtlarında tahrifat yaptığı iddiasıyla Manhattan Bölge Savcısı Alvin Bragg tarafından yöneltilen 34 suçlamayla karşı karşıya. Trump suçlamaları kabul etmiyor. Trump, gerçek adı Stephanie Clifford olan Daniels ile cinsel ilişkiye girdiği iddiasını da reddediyor.
Pazartesi günü başlayan duruşmada şu ana kadar seçilen jüri üyeleri arasında bir yazılım mühendisi ve iki şirket avukatı bulunuyor. Yargıç, 12 asil jüri üyesinin ve altı yedek üyenin kimliklerinin Trump, avukatları ve savcılar dışında gizli kalacağını söylemişti.
Jürinin tamamının bu hafta içinde seçilmesi halinde açış konuşmaları Pazartesi günü yapılabilecek.
Suçlu bulunması Trump'ın başkanlık yarışına girmesini engellemeyecek. Ancak Reuters/Ipsos tarafından ankete göre, bağımsız seçmenlerin yarısı ve her dört Cumhuriyetç Partili seçmenden biri, suçlu bulunması halinde Trump'a oy vermeyeceklerini söylüyor.
Aynı anket, kayıtlı seçmenlerin yüzde 64'ünün sus payı suçlamalarının en azından "biraz ciddi" olduğunu düşündüğünü ortaya koydu.
Davanın altı ila sekiz hafta sürmesi bekleniyor. Trump, 5 Kasım’daki seçimden önce suçlu bulunup ceza alabilir.
Trump diğer üç ceza davasında da suçsuz olduğunu savunmuştu. Ancak New York'taki ‘sus payı’ ödemesi davası, başkanlık seçiminden önce Trump’ın duruşması yapılan tek dava olabilir.
Trump’ın Georgia ve Washington'da 2020 seçimlerini Biden'a karşı kaybetmesini engellemeye çalışmakla suçlandığı davalar ile Florida'da gizli belgeleri usulsüz kullanmakla suçlandığı bir başka davanın duruşma tarihleri henüz belirlenmedi.