Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talebiyle açılan davada 31. Asliye Hukuk Mahkemesi, Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi’nin görevden alınmasına karar vererek, TTB yönetimine kayyum atanması yönünde ilk adımı attı.
Dava süreci, Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ile MHP lideri Devlet Bahçeli’nin, Ekim 2022’de TTB’yi hedef alması üzerine savcılıkça iddianame hazırlığıyla başladı.
Erdoğan, o dönem TTB Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı’nın terör operasyonlarında kimyasal silah kullanılmasıyla ilgili araştırma yapılması yönündeki açıklaması gerekçesiyle “Tabipler Birliği Başkanı ile ilgili yargı harekete geçmiştir” demiş; Bahçeli’nin de talebi doğrultusunda Türk ifadesini TTB’nin adından çıkaracaklarını açıklamıştı.
Your browser doesn’t support HTML5
Aslında Erdoğan, 2020 yılında da TTB’nin yanısıra Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) kuruluşu için de benzer yaklaşımdaydı. TTB Merkez Konseyi’yle ilgili dava aslında 2020’de seçilen Fincancı’nın, birliğin 74. Kongresi kapsamında görevinden ayrılabileceği ihtimaliyle bir anlamda bekletilmişti.
Ancak 26 Haziran 2022’de Fincancı’nın bir kez daha TTB Merkez Konseyi’ne seçilmesiyle birlikte Erdoğan ve Bahçeli birliği yeniden eleştirmeye başlamıştı. İktidardaki Cumhur İttifakı’nın uzunca zamandır hedef aldığı TTB yönetimiyle ilgili bugün yargı eliyle ilk hamle yapıldı.
Ankara 31. Asliye Hukuk Mahkemesi’nin TTB Merkez Konseyi’nin görevden alınarak yerine kayyum yönetim atanması yönündeki kararı önce temyiz için Yargıtay’a gönderilecek. Yargıtay’ın kararıyla yerel mahkeme kararı onanırsa TTB’nin seçilmiş yönetimi görevinden uzaklaştırılacak ve kayyum yönetimi göreve getirilecek.
Bugünkü duruşmada ise TTB’nin avukatları, “Şebnem Korur Fincancı açısından pasif husumet varlığı” nedeniyle görevden uzaklaştırma kararı verilemeyeceğini ifade etti. Ancak mahkeme, “Fincancı yönünden pasif husumet yokluğu” görüşüyle davalı TTB yönetimiyle ilgili “görevden alınması” yönünde karar verdi.
Ankara Adliyesi önünde TTB yönetimince ilk açıklamada, Yargıtay’ın temyiz aşamasında kesin kararı ortaya çıkıncaya kadar Merkez Konseyi’nin görevde kalacağı vurgulandı. Eş zamanlı olarak TTB’nin sosyal medya sitesi X (Twitter) hesabından yapılan açıklamada, “Siyasi iktidar eliyle egemen kılınmak istenen hukuksuzluk rejimi bir meyvesini daha vermiş; Türk Tabipleri Birliği’ni hedef alan davada, bir yıldan bu yana süregelen hukuksuzluklar silsilesi Merkez Konseyi üyelerinin görevden alınması ile sonuçlanmıştır. Altını kalın çizgilerle çiziyoruz: Türk Tabipleri Birliği için dünden bugüne değişen hiçbir şey yoktur. Merkez Konseyi karar temyizde kesinleşene kadar görevinin başındadır. Eşitlik yoksa, özgürlük yoksa, demokrasi yoksa, adalet yoksa, sağlık yoksa; mücadele haktır! Ve mücadele, Türk Tabipleri Birliği'nin adıdır!” denildi.
Fincancı: “Bu mücadele bitmez, görevimizin başındayız”
TTB Merkez Konseyi, Başkanı Fincancı ve beraberindeki Konsey üyeleriyle birlikte düzenlediği basın toplantısında ise, “Bu mücadele bitmez. Daha önce de söylemiştik, mücadele TTB'nin adıdır. TTB’den bizi söküp atmaya hiç kimsenin gücü yetmez. Biz her zaman TTB içinde emek vermeye devam ederiz. Gerekirse yeri sileriz, gerekirse deprem bölgesinde yükleri taşırız, gerekirse de üretiriz, halk sağlığı sorunlarını hep beraber dile getiririz” dedi.
Fincancı, “Biz görevimizin başındayız. Bu mücadeleyi sürdüreceğimizi, bu mücadelenin de Türk Tabipleri Birliği içinde, o çatının altında olacağını bilmenizi istiyoruz. Susmuyoruz, korkmuyoruz, vazgeçmiyoruz, hiçbir yere gitmiyoruz. TTB bizim meslek örgütümüz. Kimsenin bir darbe yasasıyla, darbe yargısıyla elimizden alması mümkün değildir” diye konuştu.
Siyasiler ve meslek örgütleri karara tepkilerini paylaşıyor
TTB’ye ilişkin yargı kararı üzerine sosyal medyada “TTB susturulamaz” etiketiyle paylaşımlar yapılmaya başlandı. CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Twitter’da, “TTB Merkez Konseyi üyelerinin görevden alınması kararı, hukuka aykırıdır. Belediyelerde de kamu kurumu niteliğindeki meslek örgütlerinde de kayyumlara karşıyız. Hukuku savunmaya ve TTB'nin seçilmiş organlarının yanında olmaya devam edeceğiz” dedi.
HEDEP Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, “TTB Merkez Konsey Üyelerinin görevden alınmasını asla kabul etmiyoruz! Darbe silsilesi devam ediyor. Şimdi de toplumun sağlık hakkını savunan ve bu konuda büyük bedeller ödeyen TTB’ye darbe yapılıyor. Bu karar ile TTB’ye kayyum atanmasının zemini hazırlanıyor. İktidarın yaşadığı güç zehirlenmesinin ve kayyum rejiminin ülkedeki her mücadele alanına kumpaslarla, hukuk dışı zorbalıklarla sirayet etmesinin son örneğidir TTB kararı. TTB, başta mesleği olmak üzere; ülkedeki demokrasi ve adalete sahip çıkıyor. Yaşanan hukuksuzluğun karşısında olacağız. TTB’nin onurlu mücadelesinin yanında olmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı
TMMOB Başkanı Emin Koramaz, “TTB Merkez Konseyi’nin görevden alınmasına yönelik hukuk dışı karar kabul edilemez, bu kararı reddediyoruz. Verilen karar sadece TTB’ye yönelik değil ülke demokrasisine vurulan bir darbedir” paylaşımını yaptı.
DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, “Hukuksuzluğa karşı adaleti, sağlık hakkını, iyi hekimliği ve TTB'yi savunuyoruz” derken, TİP Genel Başkanı Erkan Baş da “Karşılaştıkları tüm zorluklara rağmen mesleğini onurla icra etmeye çalışan hekimlerimizin meslek örgütü TTB'ye güdümlü yargı eliyle yapılan müdahaleyi kınıyorum. Yeni Türkiye'nin alametifarikası haline gelen Yargı-Saray işbirliği, bir kez daha hukukun ve insan haklarının karşısında yenilecektir. Tüm hekimlerimizin ve TTB Merkez Konseyi üyeleri ile çalışanlarının yanındayız!” tepkisini gösterdi.