Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre enflasyon, Kasım ayında bir önceki aya göre yüzde 3,28, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 61,98 olarak gerçekleşti.
Your browser doesn’t support HTML5
Harcama gruplarına bakıldığında bir önceki yılın aynı ayına göre en az artış gösteren ana grup yüzde 37,54 ile konut oldu. Buna karşılık, bir önceki yılın aynı ayına göre artışın en yüksek olduğu ana grup ise yüzde 92,86 ile lokanta ve oteller oldu.
Ana harcama gruplarında 2023 yılı Kasım ayında bir önceki aya göre en az artış gösteren ana grup yüzde eksi 0,31 ile giyim ve ayakkabı oldu. Buna karşılık, 2023 yılı Kasım ayında bir önceki aya göre artışın en yüksek olduğu ana grup ise yüzde 11,17 ile konut oldu.
Bir yılda market raflarının etiketleri ne kadar değişti?
VOA Türkçe TÜİK'in enflasyon sepetindeki bazı ürünlerin fiyatlarının bir yılda nereden nereye geldiğini araştırdı. Temel ihtiyaç ürünlerinin de aralarında olduğu birçok ürünün fiyatı TÜİK’in açıkladığı enflasyon oranını geçmiş durumda.
Bir yılda, sucuğun fiyatı yüzde 187, kuzu eti yüzde 132, dana kıyma yüzde 117, siyah zeytin yüzde 113 arttı. 2023’te Türkiye’de en çok satılan arabanın fiyatı yüzde 100, İzmir’de belediye otobüs biniş ücreti yüzde 100, diş macunu yüzde 99, toz deterjan yüzde 95, çay yüzde 91, patates yüzde 88, kuru fasulye yüzde 81, hijyenik ped yüzde 77, benzinin litresi yüzde 75, pirinç yüzde 73, süt yüzde 69, un yüzde 66 ve yoğurdun fiyatı yüzde 65 oranında zamlandı.
Geçen yılın Kasım ayına göre fiyat artışı TÜİK enflasyonunun gerisinde kalan ürünlerse şöyle: Ayçiçek yağının fiyatı yüzde 13, pazar tezgahlarında domates yüzde 30, ıspanak yüzde 32, toz şeker yüzde 34, kuru soğan yüzde 35, makarna yüzde 36, İzmir’de ekmeğin fiyatı yüzde 40, tuvalet kağıdı yüzde 48, bebek bezi yüzde 50, yumurta yüzde 52, beyaz peynirin fiyatı yüzde 57 arttı.
Motorinin litre fiyatı da benzinin tersine TÜİK’in enflasyonunun gerisinde kalarak yüzde 60 yükseldi.
Ekim ayında enflasyonda Temmuz’dan beri ilk kez görülen yavaşlama, Kasım’da sürmedi. Ekonomistlere göre, yükselen gıda ve hizmet fiyatları ile doğalgaz kullanımının artması nedeniyle enflasyonda da yükseliş kaçınılmaz oldu.
Doğalgaz faturaları etkisi
Doğalgazda bedelsiz kullanım miktarı olan 25 metreküplük kullanımların enflasyona yansıdığı görüldü.
TÜİK verilerine göre Kasım'da en yüksek artış doğalgaz, su, elektrik gibi faturaları da içeren konut kategorisinde yaşandı. Buna göre konut kategorisi fiyatlarında aylık artış yüzde 11,17 oldu.
Mayıs seçimleri öncesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, hanelere ilk 25 metreküp doğalgazın Hazine tarafından ödenmesi vaadini hayata geçirmişti.
Bağımsız araştırma kuruluşu Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) ise 12 aylık enflasyonu yüzde 129,27 olarak saptadı. ENAG, Kasım ayı enflasyon artışını ise yüzde 5,58 olarak açıkladı.
Şimşek: “Enflasyonla mücadele süreç işi”
Bu arada Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, enflasyon verisinin açıklanmasının ardından X sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Kasım ayında da devam eden çekirdek enflasyondaki düşüş cesaret vericidir. C endeksindeki aylık artışlar önemli ölçüde zayıfladı. Eylül yüzde 5,28 Ekim yüzde 3,72 Kasım yüzde 1,96 Bu, enflasyonda ciddi momentum kaybına işaret ediyor. Yıllıklandırılmış çekirdek enflasyon hedeflerimizle uyumlu. Enflasyonla mücadele süreç işi; programımızı kararlılıkla uyguluyoruz, başaracağız” ifadelerini kullandı.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Hafize Gaye Erkan geçen ay, 2023 yıl sonu enflasyon tahminlerini yüzde 58'den yüzde 65'e çıkardıklarını açıklamıştı. 2024 enflasyon tahmini ise yüzde 33'ten yüzde 36'ya çıkarılmıştı.
Banka, 2024 Mayıs ayında enflasyonun yüzde 70-75 arasında zirveyi göreceğini, yılın ikinci yarısından sonraysa enflasyonun düşmeye başlayacağını tahmin ediyor.
Bu habere VOA Türkçe İzmir muhabirleri Soner Kızılkaya ve Oğulcan Bakiler katkıda bulunmuştur.
İlgili Haberler Erdoğan “Enflasyonu tarihe karıştıracağız” dedi ama İstanbul enflasyonu yükseliyor