Türkiye’nin en önemli turizm buluşmalarından biri olan Travel Turkey İzmir Fuarı başladı. Bu yıl 13. kez düzenlenen fuara, 43 ülke ve Türkiye’den 36 il katılıyor. Türk turizminin son iki yıldır gösterdiği performans, bu yıl 13. kez düzenlenen fuara ilgiyi de artırdı.
Your browser doesn’t support HTML5
Fuar boyunca başta Rusya, Almanya, İngiltere, Bulgaristan ve İran gibi Türkiye’ye en fazla turist gönderen ülkeler olmak üzere, çok sayıda ülkeden satın almacı, yeni iş bağlantıları için ikili görüşmeler yapacak.
Fuarda Türkiye’nin farklı illeri ve ilçeleri tarihi, doğal, kültürel özelliklerini tanıtan stantlarla büyüyen turizm pastasındaki paylarını artırmaya çalışıyor. Fuarda son yıllarda yoğun talep gören alternatif turizm için de özel bir bölüm ayrılmış durumda.
2019’un ilk on ayında yaklaşık 41 milyon turist geldi
Bangladeş, Dominik Cumhuriyeti, Malta, Ruanda, Seyşeller’in ilk kez katıldığı fuarda, seyahat acenteleri, oteller, havayolu şirketleri, turizm teknoloji firmaları da yer alıyor. Turizmde dijital dönüşüm ve yeni seyahat teknolojileri konusunda da fuar boyunca uzmanlar konuşmalar ve sunumlar yapacak.
Fuarın açılışında konuşan Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdürlüğü Yardımcısı Vekili Onur Gözet, 2023 yılında dünyanın en çok ziyaret edilen, en çok turizm geliri elde eden ilk 5 ülkesi arasına girmeyi hedeflediklerini açıkladı. Gözet, bu yılın ilk on ayında 41 milyona yakın yabancı ziyaretçinin Türkiye’ye geldiğini de sözlerine ekledi.
Bu rakam, Türk turizminde sıkıntılı günlerin geride kaldığını da gösteriyor. Turizmin önemli bir atılım gösterdiği 2014 yılında Türkiye’ye gelen turist sayısı 37 milyona yaklaşıyordu. Ardından yaşanan terör saldırıları ve darbe girişimi nedeniyle 2016’da bu sayı yaklaşık 25 milyona düşmüştü. 2018’de Türkiye’ye gelen turist sayısı 39,5 milyonu aşarken turizm geliri de yaklaşık 29,5 milyar dolara ulaştı.
2023 hedefi: 75 milyon turist, 65 milyar dolar gelir
VOA Türkçe’nin sorularını cevaplayan Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TURSAB) Başkanı Firuz Bağlıkaya gelinen noktayı Türk mucizesi olarak tanımladı. Bağlıkaya, “Ülkemizde güven ve huzur devam ettiği müddetçe turist sayımız da yabancı ziyaretçilerden elde ettiğimiz ortalama gelir de artacak” diye konuştu.
Türkiye’nin 2023 yılı için hedefiyse çok daha yüksek. Yılda 75 milyon turist ve 65 milyar dolar hedefleniyor. Bu hedefin gerçekçi olduğunu söyleyen Bağlıkaya, “Şu andaki tempoyla devam edersek, arada bir kesintiye uğramazsak bu hedefleri yakalamakta zorluk çekeceğimizi düşünmüyorum. Gördüğünüz gibi ortalama hedef turist başına bin doları bulmuyor. Akdeniz çanağında kitle turizmi yapan ülkelerin ortalaması da bu civardadır. Makul bir ortalama. Bu hedefi yakalamaya çalışıyoruz” diye konuştu.
TURSAB Başkanı Türkiye’nin turist başına elde ettiği gelirin düşük olduğu yönündeki görüşü de “şehir efsanesi” olarak tanımladı ve “Türkiye, kitle turizmi yapıyor. Kitle turizmi yapan diğer ülkelerle aramızdaki fark da 80, 100 dolara indi. 2019 yılının üçüncü çeyreğinde Türkiye’nin turist başına geliri 35 dolar arttı. Doluluğu sağlamadan fiyatı yükseltemeyiz. Boş otelin yüksek fiyatı olmaz. Bu yüzden bizim için gelen her turist önemli” ifadesini kullandı.