Türk Kökenli Amerikalı’nın İkinci Seçim Zaferi

John Alpay yenim töreninde

John Alpay, 2010 yılında seçildiği San Clemente seçim bölgesinin Capistrano birleşik eğitim bölgesindeki meclis üyeliğini bir kez daha kazandı
Amerika’da 6 Kasım seçimlerinde California’daki yerel yönetim kademelerine bir Türk ikinci kez seçildi. John Alpay, 2010 yılında seçildiği San Clemente seçim bölgesinin Capistrano birleşik eğitim bölgesinde meclis üyeliğini bir kez daha kazandı. Alpay’ınüyesi olduğu yerel meclisin görev alanı 51 bin öğrenciyi ve 54 okulu kapsıyor. Ancak meclis üyelerinin kararları sadece eğitimde değil bölgede yaşamın diğer alanlarında da etkili oluyor.

Your browser doesn’t support HTML5

John Alpay Röportajı


John Alpay, “Yerel yönetimin okullarla ilgili borçlarını yeniden finanse ettik. Daha iyi koşullarla, daha az faiz oranıyla finansman bulduk. Bu yüzden de yerel yönetimin harcamaları azalınca emlak vergilerini azalttık,” diyor.

Seçim bölgesinde online lise oluşturulması ve kreşten itibaren Çince eğitimi verilmesi gibi iki politika değişikliğinde oynadığı önemli rol, Alpay’ın ikinci kez seçilmesinde etkili olmuş.

Indiana eyaletinde Türk bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen John Alpay hayatının büyük bölümünü California’da geçirmiş. California Üniversitesi’nde ekonomi okuduktan sonra, hukuk ve işletme dallarında yüksek lisans dereceleri alan Alpay ardından iş hayatına atılmış. Ama küçüklüğünden bu yana içinde taşıdığı siyasete aktif olarak katılma isteği John Alpay’ı hiçbir zaman bırakmamış.

John Alpay

Alpay,” Yaşadığım yere katkım olsun istiyordum. Bu amaçla girdiğim ilk seçimi kazanamadım. Çocuklarımın okula başlamasıyla birlikte eğitim sistemine odaklandım ve bu alanda topluma katkım olabileceği düşüncesiyle eğitimle ilgili yerel yöneticiler arasına girmek için 2010’da yine seçimlere girdim ve kazandım. Şimdi de aynı göreve dört yıl için seçildim,” diyor.

John Alpay, üstlendiği sorumluluktan memnun ama ileride siyasette daha üst kademelerde görev yapma şansı doğarsa bunun için de yeniden seçimlere girebileceğini söylüyor.

California özellikle Ermeni lobisinin güçlü olduğu bir eyalet, ancak John Alpay, Türk asıllı bir Amerikalı olarak kampanyasında bu grubun herhangi bir olumsuz etkisi olmadığını söylüyor. Türk toplumundan aldığı destekse Alpay’a önemli katkı sağlamış.

Alpay, “Son iki yılda Amerika’daki Türk toplumunun politik hayata katkısı önemli oranda arttı. 2010 yılında seçimlere girdiğimde Türkler’in varlığı veya etkisini hissetmek zordu, ama bu seçimlerde durumun tamamen değiştiğini gördüm. Kampanya bağışlarımın %10’u Türkler’den geldi. Hatta benimle birlikte kapı-kapı dolaşıp oy isteyen gönüllü Türkler bile vardı,” diyor.

John Alpay, Amerika’daki Türk toplumunun son zamanlarda Amerikan siyasetine artan ilgisini ise şu şekilde yorumluyor:

“Türk toplumu artık birşeyleri değiştirmek, seslerini duyurmak için harekete geçme zamanının geldiğini anladı. Birşeylerden şikayet edip de değiştirmek için eyleme geçmemenin fayda getirmediğini gördü. Ancak siyasete aktif katılımla sesini ve görüşlerini duyurabileceğini öğrendi.”

John Alpay, bir sonraki seçimlerde siyasete atılmayı planlayan Türk kökenli Amerikalılar’a da tavsiyede bulunuyor ve “Seçimlere katılmak için son dakikayı beklemeyin. Çalışmalarınıza önceden başlayın, yaşadığınız bölgenin sorunlarına ilgi gösterin, yerel komisyonlarda, kurullarda görev alarak yaşadığınız topluma buranın çözüm üreten aktif bireyleri olduğunuzu kanıtlayın,” diyor.