“Türk ordusu Avrupa'nın güvenliğinde kilit rol oynayabilir”

Türk ordusunun Avrupa'daki muadillerinin çoğundan daha güçlü olması nedeniyle Ankara, Avrupa'nın savunmasında kilit bir rol oynayabileceğini söylüyor.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski, Salı günü Türkiye'ye yaptığı ziyarette, Rusya ile varılacak herhangi bir barış anlaşmasını garanti altına almak için Ukrayna'nın müttefiklerinin ülkeye asker konuşlandırmasının önemini vurguladı.

Zelenski, “İki konu çok önemli; güçlü bir Ukrayna ordusu ve ortaklarımız olan Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri gibi diğer orduların Ukrayna'da konuşlanması” dedi.

Ukrayna lideri, konuyu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüştüğünü ancak görüşmelerin sonucunu açıklamak için henüz erken olduğunu söyledi.

Erdoğan'ın Zelenski ile yakın bağları olsa da Türk liderin, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile de iyi ilişkileri bulunuyor.

NATO'nun ikinci büyük ordusuna sahip Türkiye, Ukrayna'yı desteklemek için iyi bir konuma sahip.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın danışmanlarından, uluslararası ilişkiler alanında çalışmalar yapan İstanbul Yeditepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mesut Caşın, VOA’ya yaptığı açıklamada, tarafların anlaşması halinde Türkiye’nin barış koruma operasyonlarına asker gönderebileceğini çünkü Türkiye’nin şimdiye kadar pek çok BM barış gücü operasyonuna katıldığını ve Türk ordusunun çok güçlü olduğunu söyledi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov bu hafta NATO'nun Ukrayna'da barış gücü bulundurmasını reddetti. Ancak ABD'nin Avrupa'nın kendi savunması için daha fazla sorumluluk almasını talep etmesiyle birlikte Türk ordusunun Avrupa güvenliği için önemi artıyor olabilir.

İlgili Haberler Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenski Ankara'da: Erdoğan'la görüşüyor

ABD Başkan Yardımcısı JD Vance, bu ay Münih Güvenlik Konferansı’nda yaptığı konuşmada, “Amerika dünyanın büyük tehlike altında olan bölgelerine odaklanırken Avrupalılar’ın adım atmasının, birlikte ortak bir ittifak içinde olmanın önemli bir parçası olduğunu düşünüyoruz” dedi.

Türkiye'nin kötü insan hakları sicili Avrupa Birliği ile ilişkilerini geriyor. Ancak analistler Rusya'ya yönelik ortak kaygıların güvenlik konusunda giderek artan bir ortak zemin sağladığını söylüyor.

İtalya’nın Trieste Üniversitesi’nden uluslararası ilişkiler profesörü Federico Donelli VOA'ya, Türkiye ve Avrupa ülkelerinin aynı jeostratejik çıkarlara sahip olduğunu belirterek, “Türkiye'ye ve Türk politika yapıcılarına sorulduğunda onlar için ülkenin güvenlik ve istikrarına ve ülkenin bütünlüğüne yönelik ana tehdidin Rusya olduğunu söyleyeceklerini” dile getirdi.

İlgili Haberler Zelenski Ankara’da konuştu: “Suudi Arabistan’a gitmeyi erteledim, arkamızdan bir şeylere karar verilmesi doğru değil”

Avrupalı liderler bu hafta kıtanın karşı karşıya olduğu güvenlik tehdidini görüşmek üzere biraraya geldi.

Türk ordusunun Avrupa'daki muadillerinin çoğundan daha güçlü olması nedeniyle Ankara, Avrupa'nın savunmasında kilit bir rol oynayabileceğini söylüyor.

Mesut Caşın, Türkiye olmadan Avrupa kıtasının savunmasına ve Avrupa-Atlantik güvenliğine devam edilemeyeceğini Avrupalı müttefiklerin anlayabileceğini kaydederek, Türkiye’nin de Avrupa’nın güvenlik ve savunma kabiliyetini desteklemeye hazırsa bunu yapabileceğini söyledi.

Türk Silahlı Kuvvetleri’nde yedekler de dahil olmak üzere yaklaşık 800 bin personel olduğu tahmin ediliyor.

Analistler, ilişkilerin ısınmasının bir işareti olarak Avrupalı liderlerin, Ankara'nın tüm Avrupa'nın çıkarına olacağını iddia ettiği ordusunu modernize etme çabaları nedeniyle Türkiye'ye önemli askeri donanım satışlarına ilişkin itirazlarından vazgeçmeye başladıklarını söylüyorlar.

İlgili Haberler Avrupalı liderler “Ukrayna ve Avrupa güvenliği” için Paris’te toplandı, Macron Trump'la telefonda görüştü