Türkiye ABD'yle Ekonomik Ortaklığı Genişletme Arayışında

Your browser doesn’t support HTML5

Türkiye ve Amerika arasındaki ticaret hacmi 2011 yılında yüzde 35 artarak 20 milyar dolara ulaştı. Ama yetkililer ve iş çevreleri, bu rakamın mevcut potansiyeli yansıtmadığını savunuyor. Bir diğer sorunsa, bu ikili ticarette ihracat dengesinin Amerika’dan yana olması. Türk yetkililer, Amerika ve Avrupa Birliği arasında başlaması planlanan serbest ticaret anlaşması görüşmeleri sırasında, Amerika’dan Türkiye’ye uyguladığı ihracat kısıtlamalarını kaldıracak adımlar atmasını istiyor. İki ülke arasında ekonomik ortaklığın genişletilmesi konusu, Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry’nin iki hafta önce Türkiye’ye yaptığı ziyarette ele alındı.

Başkan Barack Obama geçen ay yaptığı Birliğin Durumu konuşmasında Avrupa Birliği’yle serbest ticaret anlaşması görüşmeleri başlatacağını açıkladı. Serbest ticaret anlaşmasının imzalanması durumunda iki taraf arasındaki gümrük duvarları kalkacak. Halihazırda iki büyük blok arasındaki ticaret, küresel ticaretin yüzde 30’unu oluşturuyor. Kazandırdığı gelir de tüm dünya gelirinin neredeyse yarısına eşit.

Ama serbest ticaret anlaşması görüşmeleri yıllar sürebilir.

Bu anlaşma Türkiye’yi yakından ilgilendiriyor. Türkiye 1996’dan bu yana Avrupa Birliği’ne Gümrük Birliği anlaşmasıyla bağlı. Ankara bu durumda, Amerika ve Avrupa Birliği arasında imzalanacak serbest ticaret anlaşmasının doğrudan tarafı olmayacak. Türkiye Sanayiciler ve İşadamları Derneği Washington temsilcisi Barış Ornarlı’ya, bu anlaşmanın Türkiye’yi nasıl etkileyeceğini sorduk.

Amerika’nın Avrupa Birliği’yle yapacağı serbest ticaret anlaşması yürürlüğe girerse, Gümrük Birliği üyesi olan Türkiye, Amerika’nın sahip olduğu ticari ayrıcalıklardan yararlanamayacak. Bu eşitsizlik de, Türkiye’yle Amerika arasındaki ticaret dengesizliğini arttırabilir.

3. Türki Amerikan Kongresi’nde konuşan Washington Büyükelçisi Namık Tan da, Türkiye’nin Amerika’yla serbest ticaret anlaşması yapmak istediğini söyledi. Büyükelçi Tan, Türkiye’nin ihracatına yönelik kısıtlamaların kaldırılmasını istedi ve bu durumun iki tarafın yararına olacağını savundu.