Türkiye-ABD stratejik mekanizma istişare toplantısı bugün Washington'da yapılıyor

Türkiye-ABD stratejik mekanizması kapsamında bugün Washington’da görüşmeler yapılıyor.

Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, "Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Burak Akçapar başkanlığındaki kurumlararası heyetin, Türkiye-ABD Stratejik Mekanizması kapsamında bugün Washington’da ABD Dışişleri Bakanlığı Siyasi İşler Müsteşarı Victoria Nuland ve üst düzey Amerikalı yetkililerle istişareler gerçekleştireceği" belirtildi.

Your browser doesn’t support HTML5

Türkiye-ABD stratejik mekanizma istişare toplantısı Washington'da yapılıyor


İstişarelerde ikili ilişkilerin yanısıra, bölgesel konuların ve uluslararası gelişmelerin ele alınmasının öngörüldüğü kaydedildi.

Bugünkü görüşme ile ilgili ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan herhangi bir açıklama henüz yapılmadı. VOA Türkçe'nin edindiği bilgilere göre ise görüşmenin Türkiye saati ile 16.30'da başlaması planlanıyordu.

Stratejik mekanizma ile iki ülke ilişkilerindeki sorunlu konuları çözümlemek, ticaret ve yatırım gibi konularda işbirliğini arttırmak hedefleniyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Joe Biden arasında, Ekim 2021'de İtalya'nın başkenti Roma'da yapılan görüşmede varılan mutabakat uyarınca, Türkiye-ABD Stratejik Mekanizması 4 Nisan 2022'de Ankara'da başlatılmıştı.

İlgili Haberler İlk yüz yüze temas: Blinken ve Fidan Londra’da İsveç’in NATO üyeliğini görüştü

ABD Türkiye'den İsveç'in NATO üyeliğine onay vermesini bekliyor

İki ülke arasındaki son üst düzey temas ise önceki gün yapılmıştı. Türkiye'nin yeni Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, 21 Haziran'da İngiltere'nin başkenti Londra'daki Ukrayna konferansı çerçevesinde görüşmüştü.

ABD son dönemde birçok Batı ülkesi gibi Türkiye’nin, İsveç’in NATO üyeliğini gelecek ay Litvanya’da yapılacak NATO zirvesi öncesi onaylamasını bekliyor.

İsveç’in NATO üyeliğine Türkiye’nin yanısıra Macaristan da henüz onay vermedi.

İsveç ve Finlandiya, Rusya'nın Şubat 2022'de Ukrayna'yı işgal ederek İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana Avrupa'daki en büyük kara çatışmasını başlatmasının ardından NATO'ya katılmak için başvuruda bulunmuştu.

Türkiye ile ABD arasındaki bir diğer sorunlu konu ise F-16 satışı. ABD Dışişleri Bakanı Blinken daha önce yaptığı bir açıklamada, F-16 satışının Türkiye'nin İsveç'in NATO üyeliğini onaylaması durumunda mümkün olabileceği iddialarını reddetmişti.

Türkiye, Ekim 2021’de ABD'den 20 milyar dolarlık F-16 savaş uçaklarını ve 80 modernizasyon kitini satın almak istedi. Biden yönetimi, satışı desteklediğini ancak onay için Kongre ile iletişim halinde olduğunu belirtmişti.

Satışa karşı çıkan isimlerin başında Senato Dış İlişkiler Komisyonu’nun Demokrat Başkanı Bob Menendez geliyor.

Senatör Menendez önceki açıklamalarında, Türkiye’ye F-16 satışının gerçekleşmesi için İsveç’in NATO üyeliğinin onaylanmasının dışında, Yunanistan’la gerilimin azaltılması, Türkiye’nin Ermenistan’la Azerbaycan arasındaki savaşta Azerbaycan’a desteğini kesmesi gibi koşulları öne sürmüştü.

İlgili Haberler Menendez: "Erdoğan rotasını değiştirmek istiyorsa bunu görmek için sabırsızlanıyorum”