Türkiye AB’yle Zirve İstiyor

Brüksel'de temaslarda bulunan Avrupa Birliği Bakanı Ömer Çelik, Türkiye ile Avrupa Birliği arasında yaşanan tıkanıklığın liderler düzeyinde bir zirvede ele alınmasından yana.

Türkiye ile Avrupa Birliği ilişkilerinde yaşanan tıkanıklığın uzun süredir devam etmesi ve sorunların giderilememesi çözüm arayışlarının yoğunlaşması sonucunu doğurdu. Türkiye, liderler düzeyinde yapılacak bir zirve fikrini öne çıkarmaya başladı

Avrupa Birliği ile Türkiye arasında başta vize muafiyeti olmak üzere bazı önemli alanlarda sorun yaşanması ve mevcut tıkanıklığın uzun süredir aşılamaması Ankara’nın bir liderler zirvesi için nabız yoklama girişimlerini hızlandırdı.

Son dönemde Avrupa Birliği ile Türkiye arasındaki temaslarda zirve fikri sürekli gündemde tutulsa da şu ana kadar Brüksel bu fikre kapıyı kapatmamakla birlikte yeşil ışık da yakmadı. Ankara’nın ısrarlı tavrına karşın Avrupa Birliği konjonktürün bu tür bir zirve için uygun olup olmadığını tartmaya devam ediyor.

Avrupa Birliği Komisyonu’nun Birinci Başkan Yardımcısı Frans Timmermans, Göç, İçişleri ve Vatandaşlıktan Sorumlu Üyesi Dimitris Avramopoulos ve Güvenlik Birliğinden Sorumlu Üyesi Julian King ile görüşen Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Avrupa Birliği liderlerinin katılacağı bir zirve düzenlenmesinin sorunların aşılmasına yardımcı olacağı görüşünde.

Brüksel temaslarında Türkiye-Avrupa Birliği ilişkilerindeki tıkanmanın nasıl açılabileceğine, daha güçlü köprülerin nasıl kurulabileceğine ve yeni yolların nasıl bulunabileceğine odaklanıldığını söyleyen Çelik, zirveye ihtiyaç olduğunun altını çizdi.

Çelik şunları söyledi: “Gelinen noktada bir tıkanıklık var. Bunu nasıl açacağız, buradan nasıl ilerleyeceğiz? Bu artık liderler düzeyinde ele alınması gereken bir konu. Liderler düzeyinde ele alınarak ilerlemenin nasıl olacağı veya ilerlemenin olup olmayacağının net bir şekilde ortaya çıkması gerekiyor. Bu görüşler dillendiriliyor. Bu gerçekleşir mi gerçekleşmez mi, formatı nasıl olur, görüşmeler olayın ciddiyetine ve somutlaşmasana bağlı olarak ortaya çıkacak bir şey. Onu önümüzdeki günlerde göreceğiz.”

Avrupa Birliği ile Türkiye arasında mülteciler konusunda varılan 18 Mart mutabakatının sadece vize muafiyetiyle ilgili olmadığına dikkat çeken Çelik, düzenli liderler zirvesinin de paketin unsurları arasında yer aldığını hatırlattı. Mutabakatın bazı parçalarının görülüp diğer parçalarının görülmemesini eleştiren Çelik, “Dolayısıyla 18 Mart mutabakatına uyulması çağrısı yapan Avrupa’daki siyasetçilerin, bu mutabakatın tamamını gündemde tutmaları, belli bir kısmını sürekli altını çizip diğerlerini unutan, unutturan bir tavır sergilememesi gerekir” ifadelerini kullandı.

Çelik önümüzdeki günlerde Başbakan Binali Yıldırım ile bir değerlendirme yapacaklarının sonrasında da konunun Cumhurbaşkanı Erdoğan’a aktarılacağını belirterek, “Birden çok konumuz var. Birincisi göçle ilgili konuları iyi değerlendirmemiz lazım. İkincisi, vize serbestisi çerçevesinde az bir zaman kaldı yılsonuna. Aslında daha önce bir gelişmeye ulaşılması gerekiyordu. Bir kağıt gönderdiler ve dört bakan olarak bunu kendi aramızda değerlendirdik. O değerlendirmeleri de Sayın Başbakanımız ile paylaşacağız” diye konuştu.

Türkiye’nin anlaşmaları tek taraflı feshetme tarihi belirleyip belirmediğine ilişkin bir değerlendirme de yapan Çelik, “Avrupa Birliği ve Türkiye arasındaki anlaşmaların bitmesi noktasında bir tarih söylemedik. Ama her şeyin de bir yaşam süresi ve doğal ölümü var. Yılsonuna geliyoruz. Bu kadar zaman içerisinde gerçekleşmedi. Gerçekleşseydi çok iyi bir mesaj olacaktı ve çok iyi bir sonuç alacaktık ve bugün yaşanan pek çok sorunu da yaşamayacaktık” dedi.