Türkiye’de Müzisyenlerin Corona Salgını Sınavı

Your browser doesn’t support HTML5

Avrupa’da Corona virüsü enfeksiyonlarının en fazla olduğu ülkelerden Türkiye’de bir yıldan uzun süredir karantina önlemleri dönem dönem arttırılarak uygulanmaya devam ediyor. Ülkede salgından en çok etkilenen gruplardan biri çok az devlet desteği alan müzisyenler.

Geçimini sağlamaya çalışan müzisyenlerin enstrümanlarından çıkan tınılar, İstanbul sokaklarında ancak karantina önlemleri kaldırıldığında duyulabiliyor. Müzisyen Nadir ve dört çocuğu için bu zor bir dönem.

Sektörün artık öldüğünü söyleyen Nadir araç sahibi olanların araçlarını sattıklarını, bazılarının çocuklarına bakamadıkları için intihar teşebbüsünde bulunduklarını anlatıyor. Birikimlerinin bittiğinden şikayet eden Nadir, bu yüzden artık tek çaresinin sokaklarda müzik yapmak olduğunu söylüyor.

İstanbul’da Nadir gibi müzisyenlerin sahne aldığı geleneksel meyhanelerin ve birçok eğlence mekanının kapısı pandemi yüzünden uzun süredir kapalı. Birçoğu devlet desteği alamayan müzisyenler kayıt dışı para kazanmaya çalışıyor.

Müzik-Sen Genel Başkanı İpek Koçyiğit’e göre çalışamayan müzisyenlerin çoğu sosyal sigortaları da olmadığı için zor zamanlar geçiriyor. Bu dönemde bazılarının evlerinden çıkartıldıklarını, ek işler bulmaya çalıştıklarını hatta intihar edenlerin bile olduğunu belirten Koçyiğit, sosyal güvenceleri olmadığı için müzisyenlerin sorunlarının katlanarak çoğaldığını ve artık zirveye ulaştığını söylüyor.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu müzisyenlere destek sundu. Farklı türde müzikler yapan müzisyenlerin şarkıları bir YouTube kanalında yayınlanıyor, müzisyenler bunun için ödeme alıyor.

İBB Genel Sekreter Yardımcısı Şengül Altan Arslan, bu desteğin uzun vadede müzisyenleri desteklemek için yeterli olmayacağını, ancak şimdilik bir yaşam desteği ve umut oluşturduğunu söyledi. Müzik sektörünün önemsendiğini bilmesinin önemli olduğuna dikkat çeken Arslan, bu desteğin onlara mücadelelerinde bir dayanak olacağını ve bunun maddi yönünden daha da önemli olduğunu belirtti.

Pop müzik sanatçısı Ezgi Ayçe yardımdan memnun, ancak sanatçıların sahneye dönmelerinin daha önemli olduğu görüşünde. En son 16 ay önce sahne aldığını belirten Ayçe sahne önündeki ve arkasındaki herkes için bu dönemin maddi ve manevi zor geçtiğini söylüyor.

Alman BioNTech firmasının bu ayın sonuna kadar Türkiye’ye 30 milyon, Eylül sonuna kadar ise 120 milyon doz aşı göndermesi bekleniyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca bu hafta müzisyenlerin aşılanmasına başlandığını bildirdi. Yetkililer ay sonuna kadar gelmesi beklenen aşılarla Türkiye’de aşılama yaşının 20’ye kadar inebileceğini kaydediyor. Bu durum yakında hayatın normale dönebileceği ve sanatçıların da sahnelere geri dönebileceği umudunu doğuruyor.