Türkiye Rakka operasyonuna tepki gösterdi. Hükümet Sözcüsü Kurtulmuş, bugünkü Bakanlar Kurulu toplantısı sonrasında, Ankara’nın ABD’ye yönelik Rakka operasyonu kaynaklı tepkisini dile getirdi. Kurtulmuş, “Amerikalılar da görüyor ve kabul ediyorlar ki Rakka operasyonu uzun zaman alacak. Musul ya da Rakka’da önemli çizgilerimizden biri meşruiyet sorunudur. Meşruiyet eli silahlı gruplarla sağlanmaz. Dolayısıyla Amerikalılar’ın er geç bu gerçeği göreceklerini zannediyorum. Bu anlamda biz görüşlerimizi belirtiyoruz ve Rakka’da da Arap olmayan ve o şehre ait olmayan unsurların ABD’nin de aleyhine olacağını söylüyoruz. Bu yol çıkmaz yoldur, yanlış yoldur,” dedi.
Kurtulmuş, ABD Genelkurmay Başkanı Joseph Dunford’un dün sürpriz şekilde Ankara’yı ziyaret ederek, Türk Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ile görüşmesini de değerlendirdi. Kurtulmuş, “Münbiç konusundaki kararlılığımız dün itibarıyla Türkiye'yi ziyaret eden ABD Genelkurmay Başkanı’na (Dunford) açıklıkla ifade edilmiş, en baştan verilen sözler gereği, Münbiç’in bir an evvel PYD tarafından tamamıyla boşaltılmasının önemi dikkatle ifade edilmiştir,” diye konuştu.
PYD-YPG’nin, Rakka’da yönetime getirilmesi durumunda Türkiye’nin nasıl bir tavır alacağı sorusu yöneltilen Kurtulmuş, “Rakka'da demografiyi değiştirecek bir operasyon yapılmayacağını ümit ediyoruz,” yanıtını verdi.
Erdoğan, “terör” vurgusu yaptı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise, bugün terör odaklı mesajlarıyla ülke adı vermedi ancak terör örgütü PKK ve aynı zamanda Fethullah Gülen Terör Örgütü (FETÖ) olarak tanımladığı örgütlenme arkasında yabancı ülkeler bulunduğuna işaret etti. Erdoğan, özetle, “Türkiye, terörle, terör örgütleriyle, ihanet çeteleriyle tedip edilemeyecek, yolundan çıkartılamayacak, hedeflerinden uzaklaştırılamayacak bir ülke olduğunu, içeride ve dışarıda herkese göstermek mecburiyetindedir. Terörle mücadele etmek, terör örgütlerinin hakkından gelmek bizim için kolaydır. Fakat şu gerçeğin de elbette farkındayız. Karşımızdaki PKK, sadece 3-5 bin teröristten ibaret değildir. Karşımızdaki DEAŞ, sadece belli sayıdaki teröristten ibaret değildir. Karşımızdaki FETÖ, sadece ortada gözüken hainlerden ibaret değildir. Karşımızdaki DHKP-C, sadece bünyesindeki bir kaç yüz militandan ibaret değildir. Bu örgütlerin tamamının da gerisinde farklı güçler, farklı destekler, farklı projeler vardır,” dedi.
Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin, ilk terör eylemine başladığı 1984’ten bugüne PKK’yı örgüt mensupları sayısı itibariyle en az 6 kez yok etmiş olacağını vurgulayan Erdoğan, özetle, “Ama PKK hâlâ ortada... Çünkü birtakım güçler bu örgütün bitmesini, ülkemizin kalıcı bir huzur, istikrar ve güvene kavuşmasını istemediler, istemiyorlar FETÖ ihanet çetesi, dünyanın dört bir yanında, elindeki tüm imkânları ve kaynakları, ülkemiz aleyhinde faaliyet göstermek için kullanıyor. Tüm bu faaliyetlerin ortak özelliği, yapanlara en küçük bir faydası dokunmayan, sadece ve sadece ülkemizi sıkıntıya sokmayı amaçlayan eylemler olmasıdır. Öyle ki, bazı ülkeler, bu uğurda kendi geleceklerini tehlikeye atmaktan dahi çekinmemektedirler,” diye konuştu.
SDG: Türkiye operasyonda yer almayacak
Bu arada Suriye Demokratik Güçleri (SDG) Sözcü Talal Sello, bugün operasyona ilişkin açıklamada bulundu. Sello, AFP’ye yaptığı açıklamada, iki aşamalı planlanan operasyonda öncelikle Rakka’nın çevresinin kurtarılmasını ve ardından kentin kontrolünün sağlanmasını hedeflediklerini anlattı. Sello, SDG’nin ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyondan tanksavar füzeler gibi yeni silahlar aldığını da açıkladı.
Sello’nun açıklamalarında, “Türkiye’nin ya da Türkiye ile müttefik silahlı grupların operasyonda yer almayacağına dair uluslararası koalisyonla kesin olarak anlaştık,” ifadesi göze çarptı